Стојић и Поповић у Лондону

Никола Стојић и Јован Поповић с четвртим местом у Б финалу направили феноменалан резултат извадивши „визу“ за Олимпијске игре. – Дубл скул Ива Обардовић, Ивана Филиповић пети у Б финалу, у недељу четверац без кормилара Милош Васић, Радоје Ђерић, Миљан Вуковић, Горан Јагар весла за Лондон.

Претпоследњег дана Светског првенства на Бледу (Словенија) Србија је добила првог учесника Олипмијских игара у Лондону догодине у велсању. Двојац без кормилара Никола Стојић, Јован Поповић се пласирао на највећу спортску смотру пошто је у Б финалу ове дисциплине извеслао сјајну трку и с временом 6:39.12 прошао кроз циљ као четврти („визе" за Лондон је обезбедило 11 првих посада на Бледу, учесници финала и најбољих пет у Б финалу) и тако првенство у изузетној конкуренцији 24 посаде завршио на високом 10. месту.

 

Фантастичан успех нашег двојца тим пре ако се зна да је формиран само две и по недеље уочи шампионата а да Стојић и Поповић пре тога нису заједно сели у чамац више од пет година. Од почетка одлучујуће трке наши момци су сјајно завеслали. После 500 метара су били четврти, након 1.000 м и 1.500 м трећи да би то место у последњих 200 метара препустили САД.

Прво место у Б финалу заузео је чамац Аустралије (6:32.74), друго Холандија (6:34.27), треће САД (6:34.60), пето Мађарска (6:39.58), а шесто Француска (6:43.77), која је једина из овог двобоја остала без карте за Лондон.

"Двојац без кормилара је пласманом на Олимпијске игре у Лондону остварио изванредан резуултат, поготово ако се узме у обзир чињеница да је формиран тек на завршним припремама и да је за тако кратак временски период успео да се увесла и да подигне форму неопходну за овакав епилог на шампионату", рекао је селектор Небојша Илић.

Он је напоменуо да је у данашњој трци "одлучио и паметан приступ и тактика коју смо одабрали на овом шампионату, која је била пре свега усмерена на освајање олимпијске визе"

"Наши момци су се свесно приштедели у полуфиналу и тако су свежи ушли у Б финале што је, показало се, био мудар потез. У овој дисциплини је конкуренција била огромна а то најбоље осликава податак да се су прејаки Французи и Јужноафриканци остали без олимпијске норме", рекао је Илић.

Нажалост, женски дубл скул Ива Обрадовић, Ивана Филиповић, новоформирани попут двојца без кормилара, није успео да се Бледу домогне олипмијске „визе". У Б финалу ове дисициплине, из којег су само две прве посаде вадиле карту за Лондон, наш чамац је с временом 7:05.75 освојио пето место тако да је у укупном пласману шампионат завршио као 11. Прва два места у Б финалу и олимпијску норму обезбедиле су посаде Немачке (6:57.43) и Кине (6:58.41). Треће су биле САД (6:59.83), четврта Финска (7:04.51), а последња Република Ирска (7:13.92). Од почетка трке наш дубл скул је био на петом месту. Ипак, у последњих 500 метара је ушао као четврти да би у финишу тај пласман препустио Финкињама.

"Код Иве и Иване је пресудио кратак временски период који су имале да се увеслају. Попут двојца без кормилара и ова посада је формирана на самим завршним припремама. У првој трци на шампионату су извеслале сјајно на ниову финала и показале да поседују огроман потенцијал. Ипак, то нису успеле да понове у полуфиналу а потом и у Б финалу и остале су без олимпијске 'визе' ", истакао је Илић.

Четверац без кормилара Милош Васић, Радоје Ђерић, Миљан Вуковић, Горан Јагар није успео да се пласира у финале ове дисциплине пошто је у другом полуфиналу с временом 6:24.72 заузео пето место па ће се у недељу од 11,23 часова борити у Б финалу из којег ће пет најбољих посада извадити олимпијске „визе". У нашој полуфиналној трци прва три места и пласман у финале освојиле су посаде Велике Британије (5:55.31), САД (5:57.29) и Холандије (5:57.41), док су четвето и шесто место припали Белорусији (5:58.21) и Чешкој (6:36.67) па ће, попут Србије, веслати у Б финалу.

"Четверац без кормилара је одвеслао једну тактичку трку. Били су конкурентни, али када су проценили да би био превелики ризик да јуре једно од прва три места практично су одустали од трке и покушали да се максимално приштеде за Б финале које ће бити одлучујуће за олимпијску „визу" - казао је Илић.

Из прве полуфинале трке у финале су се пласирале посаде Грчке 5:56.63), Аустралије (5:57.36) и Немачке (5:57.80), док ће у Б финале чамци Новог Зеланда (5:59.60), Италије (5:59.83) и Канаде (6:06.64). Финале је на програму у недељу, од 12,39 часова, док је Б финале истог дана у 11,23 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара