Пуцњава и туча америчких хулигана

На припремном мечу између великих ривала NFL лиге Сан Франциско фортинајнерса и Оукленд рајдерса, одиграном у суботу, догодио се крвави инцидент, када су испред стадиона из ватреног оружја рањена два навијача Сан Франциска. Полиција сумња да је у питању навијачки сукоб. Амерички хулигани се тукли и на трибини.

Америка нема хулигане, и на утакмице у тој земљи често долазе породице са децом, које се не брину да би неки изгредник, као у Европи, могао да насрне на њих само зато што навијају за противнички клуб.

Ову идиличну слику питомих амеиричких навијача могла би да промени вест која долази из Сан Франциска, где је пре предсезонског меча између великих калифорнијских NFL ривала, домаћих Фортинајнерса и Оукленд рајдерса двоје људи рањено из ватреног оружја.

Инцидент се догодио на паркингу стадиона, а у два одвејена инцидента рањена су два навијача Сан Франциска.

Прва жртва је 24-годишњи младић који је више пута погођен у стомак, али који је и поред тешких повреда успео да дође до полиције. Други је 20-годишњи момак који је добио лакше повреде.

Полиција у Сан Франциску за сада нема сазнања шта би могао да буде мотив ових напада, али не искључује да је у питању навијачки обрачун, имајући у виду велики ривалитет Фортинајнерса и Рајдерса.

Иако су два навијача рањена у одвојеним инцидентима, претпоставља се да је нападач иста особа.

На истом мечу забележенo je још инцидената на трибинама, где су се више пута навијачи супротстављених клубова немилице тукли. У инцидентима на трибинама најгоре је прошао један 26-годишњак, који је без свести превезен у болницу и налази се у тешком стању. 

У заједничкој изјави председници два клуба најоштрије су осудили насиље на мечу и позвали полицију да што пре открије нападача.

Иначе, ови инциденти на спортским приредбама догодили су се само пет месеци после догађаја у Лос Анђелесу, када су два навијача бејзбол екипе Сан Франциско Џајантса испребијали навијача Доџерса и нанели му повреде опасне по живот.

Имајући у виду велики ривалитет свих клубова из Калифорније, повод за тај инцидент био је чисто навијачке природе, а осумњичени се налазе у затвору где чекају суђење.

Америка, која је до сада била поштеђена скоро свих облика хулигханизма, какви владају у Европи и Јужној Америци, сада се сусреће са овом ноћном мором.

Социолози и психолози у тој земљи, који су почели све више да проучавају понашање навијача, кажу да за сада нема повећања броја инцидената на спортским мечевима, али не искључују да би у будућности могло доћи и до тога.

Иначе последњи велики инциденти на америчком континенту догодили су се пре само три месеца, после седмог меча финалне серије NHL лиге између Бостон бруинса и Ванкувер канакса.

Бруинси су освојили титулу, а хорде навијача су за неколико сати опустошиле шири центар Ванкувера, и сукобили се са полицијом. Нешто боље је прошао Бостон, чији су навијачи славили титулу, али који су направили велике проблеме органима реда.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво