Из Дневника Веселина Грозданића

Веселин Грозданић, главни редитељ РТС-а, позван је да на летњој Универзијади у Шенжену ради у међународном продукционом тиму који ће телевизијски покривати Игре. У свом Дневнику Грозданић говори о медијској организацији овог великог такмичења.

Август 2011.

УНИВЕРЗИЈАДА 2011.

Осмех из Шенжена

Из Дневника Веселина Грозданића, Шенжен, август 2011.

26. Светске универзитетске летње игре - Универзијада 2011 одржавају се у Шенжену у Кина од 12. до 23. августа 2011. године. На овим Играма учествују представници 147 земаља са више од 11.000 учесника од којих је око 7.500 студената-спортиста. Такмичења се одвијају у укупно 24 спорта.

Спортску делегацију Србије сачињава 59 чланова од чега 40 спортиста и 19 тренера, лекара, судија, руководство у седам спортова, и то: кошарка, ватерполо, шах, атлетика, џудо, стрељаштву и теквандоу. На претходних 25 одржаних Универзијада Србија је освојила 114 медаља (31 златна, 46 сребрних, 37 бронзаних), а највише их је освојено у Београду 2009. године - 19 медаља.

Веселин Грозданић, главни редитељ Радио-телевизије Србије, позван је од стране ФИСУ (Међународне асоцијације Универзитетског спорта) да на летњој Универзијади у Шенжену (од 12. до 23. августа 2011) ради у међународном продукционом тиму који ће телевизијски покривати овогодишње Игре.

Ова част за Јавни сервис Србије, као и Грозданића лично, резултат је деценијског рада иза камера током кога је Веселин Грозданић, поред осталог, уписао у своју биографију близу 4900 директних преноса.

После Универзитетских игара у Београду 2009. године током којих је Грозданић такође водио телевизијски тим, на позив Извршног директора УБ 2011. данас директора за медије и комуникације ФИСУ Дејана Шушовића, посланик РТС-а Веселин Грозданић држаће редитељску палицу у Шенжену.

 

И док целокупна светска јавност посредством наших људи може да прати путем „малих екрана" такмичења са Универзитетских игара 2011. из Дневника Веселина Грозданића издвајамо следеће:

"Уз мене је овде млађи колега, реализатор у Спортском програму РТС, Гено Јурић. Такође веома искусан, прекаљен на великим пројектима. Наш задатак је да конципирамо, организујемо, контролишемо и реализујемо дневне ТВ прегледе спортских догађања на Универзијади. Припремамо их и емитујемо два пута дневно. Преглед преподневних надметања емитује се из Међународног тв центра у 17.30 а попдневних у 23.30 по локалном времену. Разлика у односу на Србију је шест сати (17.30=11.30 тј. 23.30=17.30 у Београду).

У огромној згради ММЦ (Главног медија центра) ради преко 5.000 колега из свих медија. Иницијално овај наш тим, који се бави производњом дневних прегледа, броји више од 100 људи. Највише је монтажера и сниматеља.

На овим Играма такмичења се одвијају у 24 спорта (у Београду их је подсетимо било у 15). Двадесетак је "покривено" директним преносима, остале пратимо са 12 ЕНГ екипа. Користимо најсавременију опрему и технолошку обраду материјала. То значи да се све снима у ХД технологији, да се за обраду снимљеног материјала користе нелинеарне монтаже, да се све снимљено и обрађено пребацује на сервере огромних капацитета и са њих емитује.

Радни дан почињемо око 10х провером онога што је већ у току (нека такмичења почињу од 7.30 па су сниматељске екипе већ на терену). Потом пратимо и снимамо директне преносе које колеге из Кине раде репортажним колима. Монтаже и синхронизације извештаја крећу од 12 часова.

Главни састанак следи у 14 сати и њему присуствују вође тимова и радних сектора. Сем нас двојице ту је и коментатор Канађанин, вође сектора домаћини... Тада контролишемо процес који је у току и усвајамо детаљан програм, односно план производње за наредни дан. У међувремену завршавамо први преглед дана и емитујемо од 17.30, паралелно снимамо и обрађујемо такмичења поподневног програма...

Вечерњи преглед емитујемо у 23.30. Иза поноћи стижемо у хотел. Сутра је нови дан... "

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво