Читај ми!

Српски Стенли куп

Играчи екипе која је освојила NHL лигу традиционално имају један дан да трофеј, популарни Стенли куп, добију у свој посед. Канађанин српског порекла Милан Лучић, један од најбољих играча шампиона Бостон бруинса, одлучио се да Стенли куп однесе у родни Ванкувер и изложи га у Српском културном центру и Српској православној цркви Светог Архангела Михаила.

Трофеј Стенли купа један дан био је изложен у Српској православној цркви Светог архангела Михаила у Ванкуверу. Овај хокејашки "свети грал" у српској богомољи завршио је заслугом Милана Лучића, играча Бостон бруинса, екипе која је ове године постала шампион NHL лиге.

Традиција налаже да сваки играч који је учествовао у освајању титуле добије трофеј на један дан.

Канађанин српског порекла Милан Лучић се одлучио да га покаже припадницима српске заједнице у Ванкуверу, одневши га у просторије Српског културног центра и Српске православне цркве Светог архангела Михаила у Ванкуверу.

Хокеј, можда, није популаран у Србији, зато мало људи зна за Милана Лучића, једног од најбољих хокејаша на свету.

Милан Лучић је рођен 7. јуна 1988. године у Источном Ванкуверу од оца Добривоја Лучића, пореклом из Праче, општина Пале, и мајке Снежане Кесе, пореклом из Книнске крајине.

Добривоје је средином осамдесетих година прошлог века дошао у Канаду и ту се оженио Снежаном, са којом, осим Милана, има још два сина, Јована и Николу.

Велики утицај на Милана да почне да игра хокеј имао је његов ујак Ден Кеса који је, такође, био професионални хокејаш и наступао за четири NHL екипе.

Милан је као играч поникао у Ванкувер џајантсима, а у јуниорским данима био је капитен репрезентације Канаде. На драфту 2007. године узима га Бостон као 50. пика.

Овај сјајни хокејаш важи за једног од најчвршћих и најоштријих играча лиге. Навијачи га воле, јер се на леду не штеди, саиграчи га цене, противници поштују.

Због таквог начина игре Милан је и један од најатрактивнијих хокејаша, јер осим голова и асистенција овај играч има и велики број туча на леду, а јасно је да публика у овом спорту ужива у повременим песничењима својих љубимаца.

Колико је Лучић важан играч за Бостон бруинсе најбоље говори његов учинак из последње сезоне, где је дао 30 голова и имао 32 асистенције. У финалној серији против Ванкувер канакса Милан је на седам мечева постигао два поготка и имао једну асистенцију.

Иначе, колико је цењен у родном граду најбоље говори слика која је виђена после седмог меча, када је Бостон до одлучујуће победе дошао усред Ванкувера. Када је Лучић подигао пехар, пуна хала навијача Канакса аплаузом је поздравила свог "комшију".

О Милану Лучићу могли бисмо још много да напишемо, али најбоље је да се сачека нова NHL сезона па да га навијачи у Србији упознају где је и најбољи, на леду.

Једно је сигурно, ако смо се некада будили у цик зоре да бисмо навијали за Сакременто кингсе за које су играли Дивац и Стојаковић, сада имамо разлога да навијамо и за Бостон бруинсе где нас на најбољи начин представља Милан Лучић.

Оно што је најважније, Лучић никада није крио своје српске корене.

"Ово је била добра година за српске спортисте. Ја сам освојио Стенли куп, Стојаковић је освојио NBA, и Новак Ђоковић је освојио Аустралијен опен и Вимблдон", рекао је Лучић.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво