Читај ми!

Четверац лако до финала

Јуниори без већег напора стигли до борбе за медаљу. Лазић, Маринковски, Миладиновић и Лекић дурги у својој полуфиналној трци и у суботу се боре за медаљу. Четверац са кормиларом у Б финалу, четверац скул за пласман од 13. до 21. места. Двојац без кормилара весла за финале.

Трећег дана јуниорског Светског првенства у Итону (Велика Британија) три српске посаде су излазиле на стазу. Бриљирао је четверац без кормилара Филип Лазић, Александар Маринковски, Лука Миладиновић, Лука Лекић, који се пласирао међу шест најбољих светских посада.

Наши веслачи, који су у полуфинале пласирали директно кроз квалификације, у првој полуфиналној трци су с временом 6:11.12 заузели друго место, па ће се у суботу, од 16,40 часова борити за медаље. „Визу" за финале извадиле се и посаде Румуније (6:09.39) и Бугарске (6:11.92) које су освојиле прво, односно, треће место. У Б финале иду чамци Велике Британије (6:13.06), Канаде (6:16.15) и САД (6:22.00) који су заузели четврто, пето и шесто место. У другом полуфиналу прва три места и пласман у финале освојили су чамци Немачке (6:10.80), Шпаније (6:12.32) и Хрватске (6:13.74), док ће у Б финале посаде Грчке (6:15.39), Пољске (6:19.83) и Данске (6:29.50).

„Четверац без кормилара је одвеслао феноменалну трку, како на тактичком тако и на техничком плану. Контролисали су ситуацију од почетка до краја, а имам утисак да су могли и да тријумфују да су хтели. Очигледно је да су после две трећине трке, пошто су постали свесни да пласман у финале чврсто држе у својим рукама, мало олабавили пошто је финале већ сутра, допустивши Румунима да их претекну. У сваком случају, ако овако извеслају у финалу, биће веома близу медаље", истакао је тренер репрезентације Александар Ивковић.

Четверац са кормиларом Душан Вељковић, Лука Пејановић, Никола Крловић, Игњат Ђорђевић (кормилар Матеја Јошић) с временом 6:38.61 заузео је пето место у репесажу ове дисциплине па тако није успео да се пласира у финале. Прво место на „поправном" освојио је чамац Украјине (6:31.35), а друго посада Велике Британије (6:33.05) које су се тако придружиле у финалу Италији, Аустралији, Новом Зеланд и Немачкој, које су се међу шест најбољих пласирале директно кроз квалификације. Треће место у репесажу освојиле су САД (6:34.72), а четврто Француска (6:38.21) па ће са нашом посадом у суботу, 6. августа, веслати у Б финалу.

„Ово је наша најнеискуснија посада и то се веома осетило у Итону. У репесажу Украјина и Велика Британија су заслужено освојиле прва два места и показале су да су тренутно боље од осталих чамаца који су била на „поправном". Нашој посади остаје да се опорави пред сутрашње Б финале у којем ће имати прилику да покаже да ли је боља од САД и Француске", оценио је Ивковић наступ четверца са кормиларом.

Ни четверац скул Никола Селаковић, Бојан Дошљак, Миљан Милошевић, Андрија Шљукић није „преживео" репесаж иако је одвеслао сјајну трку. У четвртој групи „поправног" наша посада, иначе једна од најмлађих на шампионату (тројица веслача су и даље кадети) с временом 6:19.59 заузела је треће место и тако није успела да се пласира у полуфинале па ће се у суботу од 11,36 часова борити за пласман од 13. до 21. места. Прва два места у четвртој групи репесажа, која су доносила пласман међу 12, освојиле су посаде Румуније (6:12.04) и Канаде (6:14.28), док су четврто и пето место заузели чамци Норвешке (6:17.30) и Француске (6:18.44) па ће се, као и Србија, борити у утешном полуфиналу.

„Четверац скул заслужује само похвале за наступ у репесажу. Иако много млађи од противника борили су се феноменално од почетка до краја, али нуси могли против Румуна и Канађана. Поново је ветар правио дар-мар. Често је мењао смер а у самом финишу је дувао у контра смеру у односу на веслаче што је умногоме отежало посао нашем чамцу који је знатно лакши од осталих. Све у свему, наш четверац скул, који је у Итон дошао да учи, напредовао је у односу на Европско првенство у Пољској и та чињеница је довољна да бисмо били апсолутно задовољни", рекао је Ивковић.

Поред четверца са кормиларом, четверца без кормилара и четверца скул у суботу на стазу излази и двојац без кормилара Никола Симовић, Вук Матовић. Европски вицепрваци из Пољске од 14,30 часова бориће се за пласман у финале ове дисциплине.

„Двојац без кормилара је наша најквалитетнија посада и с правом очекујемо да у сутрашњем полуфиналу овере пласман међу шест најбољих. Симовић и Матовић су дошли у Итон по медаљу, а до трке за њу их дели још једна препрека. Ако буду на свом нивоу, нема сумње да ће је прескочити" мишљења је Ивковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво