Читај ми!

Аустралија у заносу

Победа Кадела Еванса на бициклистичкој Трци кроз Француску изазвала је одушевљење у Аустралији, земљи која је увелико навикла да њени спортисти превазилазе очекивања на медјународним такмичењима. Политичари на републичком и савезном нивоу расправљају како да обележе победу, а медју идејама су дизање споменика, прављење параде или велике журке добродошлице.

Грађани места Барвон Хедс, где Еванс живи, носили су жуте мајице, а локални челници дискутовали су о идеји да назову мост по свом најчувенијем становнику.

Аустралијанци су остали будни током ноћи да би гледали како 34-годишњи Еванс вози победничку вожњу низ Јелисејска поља и постаје први Аустралијанац који је тријумфовао на Тур де Франсу, највећој бициклистичкој трци на свету. Због свега тога, радници у понедељак нису били баш агилни на послу.

Телевизија која је преносила трку забележила је највећу гледаност у овој години. Директан пренос у недељу пратило је скоро 2,5 милиона људи, што је више од 10 одсто популације. Иста телевизија емитоваће специјалну емисију под називом "Кадел - Л тријумф".

Велика фотографија уплаканог Еванса нашла се на насловној страни сиднејског Морнинг хералда, под насловом "Радост и агонија шампиона".Насловнице и спортске стране новина широм земље посвећене су данас бициклистичком јунаку, иако су издања била закључена пре него што је Еванс званично прошао кроз циљ. Коментатори и јавне анкете широм земље поставиле су Евансов успех медју највеће које је постигао неки спортиста из Аустралије.

Тренер Института за спортски бициклизам Викторије, Дејв Сандерс, који је утицао на каријеру новог победника Тур де Франса, оценио је да је се Евансов успех може поредити са победом фудбалске репрезентације на светском првенству.

"Тврдим - ово је највећи појединачни успех у спортској

историји Аустралије и изазивам било кога да оспори то", рекао је тренер који је наговорио Еванса да се пребаци са БМX бицикла на друмски.

Очекује се да ће се Еванс вратити у Аустралију тек у октобру, када се обично враћа из Европе да проведе лето у земљи. У међувремену, мајка бициклисте рекла је да се кућа у месту Артурс крик, у руралном делу земље, већ претворила у огласну таблу за навијаче.

"Знаци на путу показују да је слава скочила широм планете и да Аустралијанци славе победу локалног јунака. Дивно је што су људи толико узбуђени због Тура. Мислим да је исправно да уведемо нерадни дан и назовемо га, на пример, 'Жути дан'", рекла је његова мајка Хелен Кокс.

Савезни министар спорта Марк Арбиб рекао је да ће победа Еванса инспирисати нову генерацију бициклиста. 

"Његов инспиративни успех освојио је симпатије свих Аустралијанаца. Неуморно је радио да освоји најпрестижнију бициклистичку трку на свету, пошто је два пута био други. Имао је успоне и падове, али је показао несаломиви дух, и то му је донело награду у Паризу", рекао је Арбиб.

Премијерка Аустралије Џулија Гилард брзо је одбацила позиве о увођењу државног празника, али је говорила о утицају успеха на земљу. Њих двоје су разговарали пре последње етапе.

"Шалили смо се о утицају на економију државе. Рекла сам му да не доприноси много националној продуктивности, пошто сви долазе на посао са крмељивим очима. Он је одговорио да ће бити све у реду, пошто ће људи после тога бити пуни морала и да ће вредније радити", рекла је премијерка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво