ЕУ разљутила Британце

Контраверзни план Европске уније да ојача идентитет организације кроз спорт није благонаклоно дочекан у Великој Британији. ЕУ има план да уведе своје симболе на свим важним спортским догађајима који се организују на њеној територији, као и на опреми спортиста чије државе су чланице ове организације.

Европска Унија спрема се да свој идентитет ојача и кроз спорт, али њена последња намера није благонаклоно дочакана на Острву.

Како пишу британски медији данас у Комитету за културу и образовање Европског парламента почиње расправа која би требала да доведе до тога да симболи Европске уније буду присутни на свим важним спортским догађајима који се организују на територији те земље, као и на опреми спортиста чије државе су чланице ове организације.

На Острву, где ионако немају превелике симпатије према ЕУ, ове најаве дочекане су "на нож", истичући да би то само значио нови корак у гушењу националног идентитета.

Британски медији и политичари оштро су осудили ове планове како су назвали "европских бирократа", нагласивши да је незамислива ситуација у којој би на дресу фудбалске репрезентације, поред три лава, стајале "европске звездице".

Медији у Британији пишу да ће, иако је идеја у почетној фази, она ускоро доћи на дневни ред Европског Парламента, где ће на крају бити изгласана, што би значило да ће сваки покушај опструкције спровођења бити новчано кажњен.

Најдаље је отишао члан Британског парламента Питер Боун који је рекао да се због оваквих идеја народу повраћа на помен Европске уније.

Ове најаве које су потпалиле антиевропско расположење на Острву покушала је да умири Паола Буонадона из Канцеларије за информисање Европског парламента у Британији, која је у писму Дејли експресу (Daily Express), објаснила намере европских парламентараца.

Она је рекла да је ово предлог једног европског парламентарца из Шпаније и да ће на дневни ред Парламента доћи тек у новембру.

"Овај план може да се измени у било којој фази доношења, омогућавајући члановима Европског парламента да се супротставе предлогу. Чак и ако га цео Парламент подржи, то би само створило основу да се од Европске комисије тражи да направи законски предлог који би морали да прихвате комесари ЕУ, као и чланови Европског парламента", наводи се у саопштењу.

Још се не зна да ли ће ова објашњења из Брисела да умире љубитеље спорта на Острву који су се већ изјаснили да финала ФА Купа, Велика награда Формуле 1 у Силверстону и тениски турнир Вимблдон, као и дрес енглеске рерпезентације, никада не треба да носе неке друге ознаке осим националног грба и заставе.

Осим Британаца, за сада се ниједна од осталих чланица Европске Уније није оглашавала овим поводом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара