Навијачи демолирали Ванкувер

Запаљени аутомобили, разбијени излози, преврнути контејнери, туча са полицијом, овако обично изгледа Београд после демонстрација. Ипак, ову слику у свет синоћ је послао Ванкувер, где су навијачи хокејашке екипе Канакса, бесни због пораза њихове екипе у финалу, демолирали град.

Ванкувер је миран град, са мирном људима, ниском стопом криминала, где се становници осећају сигурно. То је једно од најбољих места за живот на планети. Али то важи само до тренутка када хокејаши Канакса из тог града изгубе титулу, онда се миран Ванкувер претвара у Багдад у најгорим данима.

Ако је неко мислио да је у Београду опасно у дану када су на улицама демонмстрације, тај вероватни није био у Ванкуверу када навијачи крећу у рушилачки поход.

Екипа Ванкувер Канакса је у седмом мечу финала плеј офа, изгубила од Бостон Бруинса са 4:0 и тако се опростила од освајања Стенли Купа. Навијачи ове екипе нису могли да преболе пораз, па су, брже боље, излетели на улице Ванкувера где су почели са дивљањем.

На улицама око центра града нашло се неколико хиљада бесних навијача који су ломили све што им се нашло на путу.

Неколико десетина аутомобила је запаљено и уништено, а тотално су демолирана два полицијска возила.

Излози у улицама где се налазила бесна маса поразбијани су, а продавнице и бутици су похарани.

Пуних сат времена ред у Ванкуверу одржавале су малобројне полицијске патроле које су се затекле на лицу места.

Тек су касније изађле специјалне полицијске снаге за разбијење демонстрација у пуној опреми. Ни они нису одмах могли да успоставе ред на улицама Ванкувера, који је у тим тренуцима више личио на Багдад после серије бомбашких напада.

Најагресивнији навијачи залетали су се и на полицијске кордоне, гађајући полицајце камењем и флашама.

Ипак, на улицама су се дешавале и неке невероватне сцене, па је тако један фоторепортер забележио тренутак када су, у сред хаоса, момак и девојка легли на сред улице и почели да се љубе, а касније и да пређу на нешто озбиљније. Да ли због узбуђења, или нечег другог, али овај заљубљени пар егзибициониста искористио је ову невероватну ситуацију најбоље што је умео.

На другим местима није било тако романтично, све док полиција није успела, да после дужег времена успостави контролу.

Полицијаци који су били на улицама сведочили су о бесним навијачима који су узвикивали је..ш Бостон, је..ш полицију. Још више их је оставила у чуду чињеница да је секунд делић овог диваљања, стотине људи, са поносом сликало и снимало својим мобилним телефонима.

Дан после нереда још се сабирају утисци. Још се не зна колико је тачно изгредника ухапшено, као ни колика је материјална штета причињена.

Свима је после ових нереда у сећање дошла 1994. година, када се на улицама Ванкувера догодила слична ствар. И тада је Ванкувер после седам утакмица изгубио финалну серију од Њујорк Ренџерса. Иако је утакмица одиграна у Медисон сквер гардену, бесни навијачи у Ванкуверу су тада тотално демолирали свој град.

После овога Ванкувер ће вероватно поново бити мирно место за живот, али само до новог НХЛ финала.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се