НФЛ драфт, почетак једне легенде

И док свет и даље расправља о исправности одлука судије Старка, очи Америке су упрте у Рокфелер центар у Њу Јорку где се у суботу завршава НФЛ драфт. Највећи корак у каријерама стотина младих играча је уједно и прилика клубовима да, како је то и било небројано пута до сада, правим одабиром играча, преко ноћи од просечне екипе, постану шампионска.

И док НФЛ потреса спор између играча и власника клубова који прети да одложи почетак сезоне, или можда нешто још горе, овог викенда у Њу Јорку одржава се 76. по реду НФЛ драфт. Систем одабира играча присутан само у Америци омогућава ниже рангираним клубовима да се појачају јачим играчима из класе што за циљ има равноправну расподелу квалитета, што даље резултира у уједначенијој и занимљивијој лиги.

Од када почне да игра амерички фудбал, сан сваког играча је да чује своје име на драфту и да добије прилику да стисне руку комесара лиге чиме и почиње његова професионална каријера за коју се спремао у просеку 15 година.

Драфт је отворила најгора екипа из прошлогодишње сезоне Каролина Пантерси који су, према очекивањима, одабрали Камерона Њутона, званично најбољег колеџ играча прошле године. Први пик треба да буде носилац игре, лице франшизе и неко ко у сваком тренутку изазива пажњу, и чини се да Њутон испуњава све те критеријуме.

О његовом таленту се у Америци говори са, до сада, ретко изреченим суперлативима и Њутон је успео да, безмало као и Леброн Џејмс пре њега, постане велика звезда и пре потписивања првог професионалног уговора. Сматра се да би овај играч, уколико се нешто непредвиђено не догоди, могао да постане један од најбољих, а многи се усуђују да кажу и најбољи, у историји овог спорта. 

А то нешто непредвиђено би могао да буде његов карактер. Камерон Њутон је, због наводног узимања новца што је незаконито када су NCAA играчи у питању, избачен са Флорида универзитета па је претходна сезона на Обурну, са којим је освојио титулу првака, уједно и једина у његовој колеџ каријери. Никада до сада један играч није добио Хајзмен трофеј, намењен најбоњем колеџ играчу, након одиграних само 13 утакмица. 

Стручњаци се слажу у оцени да одабир првих пет пикова, односно првих пет изабраних играча, није одступио од предвиђања.

Вон Милер, лајнбекер импресивних физичких перформанси са универзитета Тексас Еј енд Ем, отишао је у Денвер. Марсел Дареус професионалну каријеру ће градити у Бафалу док ће бивши вајдрисивер Џорџије Еј Џеј Грин играти за екипу Синсинати Бенгалса. Пети пик био је корнербек Луизијана стејт универзитета Петрик Питерсон који одлази у Аризону Кардиналсе.

Иако систем драфта сам по себи носи пуно ризика, очекује се да би ови играчи у скоријој будућности могли израсти у звезде у најгледанијој клупској лиги света, у било ком спорту.

Изненађења, наравно, нису изостала ни ове године. Можда највише боде очи избор Атланте да са шесте позиције одабере вајдрисивера Џулија Џоунса. Атланта је за овај избор морала Кливленду да уступи чак пет пикова, укључујући и први пик на драфту наредне године. Намера Фалконса је очигледна. Пас игра ове екипе је сјајна, уз играче какви су Мет Рајан и Роди Вајт, и екипа из Атланте жели додатно да се појача у том смеру. Остаје питање да ли је Џоунс вредан оваквог ризика.

Викинзи су претходних година имали мало успеха са квотербековима. Легенда овог спорта Брет Фавр једноставно у 42. години није био на нивоу као када је предводио, рецимо, Грин Беј а он је носио франшизу протекле сезоне. Таварис Џексон никада није израстао у играча у каквог се очекивало а пред Џо Вебом су године стасавања.

Екипа са севере Америке није чекала да се неки од опробаних квотербекова појави као слободни агент на тржишту, па су са 12. позиције одабрали, можда и највеће изненађење, Кристијана Пондера. Бивши вођа напада Флорида стејта можда и има потенцијал да буде сјајан, али реакције јавности у Минеаполису су биле све само не позитивне па овом играчу предстоји велики пута да прво одобровољи навијаче који, иако су годинама навикавани на најбоље, у протеклим годинама доживљавају само разочарења.

Очекивало се да Ник Фарли, такође бивши члан шампионске екипе Обурна, бити боље рангиран али се овај дифенсив текл није најбоље показао приликом презентовања будућим послодавцима, па је њега тек са 13. позиције узео Детроит.

Била Беличика тренера Њу Ингленд Петриотса називају и Арсеном Венгером америчког фудбала. Познат по препознавању талента, његове екипе играју сјајно на почетку сезоне да би потом уследио драстичан пад форме. Овај тренер није освојио трофеј скоро десет година. Рајан Мелет, квотербек Арканзаса, није био нити на једној листи преостале 31 екипе НФЛ каравана али је Баличик, у чијој екипа игра један од најбољих квотербекова свих времена Том Брејди, видео нешто у овом играчу и преузео је на себе да запуши уста свима, и од њега направи НФЛ звезду.

И на крају, пик који изазива велику пажњу јавности је Дени Воткинс, који одлази у Филаделфију Иглсе. Овај играч је по много чему први. Наиме, не само да је Воткинс бивши ватрогасац и играч рагбија, он је и први Канађанин који је селектован у првој рунди још од 1986. године. Он је такође и најстарији пик још од давне 1980. године, у новембру овај играч напуниће 27 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво