Звезде које су банкротирале

Асоцијација НБА играча пре пар година тврдила је да 60% кошаркаша банкротира пет година након завршетка каријере. Новац се троши на скупоцене виле, аутомобиле, јахте, накит, коцкање, разводе, бивше жене, лоша улагања... Мајк Тајсон, Џорџ Бест, Скоти Пипен и Мерион Џонс само су неке од звезда које су успеле да потроше све што су у каријери.

Мајк Тајсон је у каријери остварио 19 победа нокаутом. Убрзо је постао шампион света у боксу, али су онда почели да се гомилају проблеми. Отпужен је за сексуално злостављање и провео је три године у затвору. Дисквалификован је 1997. године, када је Ивандеру Холифилду одгризао део увета и никада се више није вратио на трон. Новац у његовом животу никада није смео да представља проблем, пошто је у каријери зарадио преко 400 милиона долара. Ипак, "гвоздени Мајк" је куповао виле, луксузне аутомобиле и тигрове, који су му омиљени кућни љубимци. Бившој супруги исплатио је девет милиона. Банкротирао је 2003. године.

Кени Андерсон инкасирао је 60 милиона током НБА каријере, играјући за девет различитих тимова. Женио се три пута, а разводи су били скупи. Издржавао је бивше жене, али и још шесторо деце. У време банкрота, његови месечни трошкови износили су 41 хиљаду долара.

Латрел Спривел је у НБА каријери зарадио готово 100 милиона долара. За Спривела се све срушило када је одбио уговор од Минесоте, који је за три године гарантовао 30 милиона. Латрел је у том тренутку изјавио да то "једноставно није довољно". На крају 2005. године остао је без клуба. До краја 2007. остао је без јахте, да би две године касније прогласио банкрот.

Мерион Џоунс приказала је 2000. године на Олимијади једну од најбољих представа у историји спорта. Освојила је три злата и две бронзе. Међутим, њен бивши муж је сведочио да је Мерион користила стероиде, што је атлетичарка касније признала. Зарађивала је 80 хиљада долара по трци, али и милионе долара од спонзора. Завршила је у затвору, банкротирала, а порез је однео и кућу њене мајке.

Дерик Колмен је почео НБА каријеру 1990. године, када га је изабрао Њу Џерси. Петнаест година касније, Колмен је имао 87 милиона долара на рачуну. Банкротирао је у марту прошле године.

Скоти Пипен биће упамћен по наступима за Чикаго Булсе, током златне ере клуба. Једини је играч који је освојио НБА лигу и злато на Олимпијади у истој години. Лоша улагања и лоша комуникација са адвокатима довела је до тога Скоти мора да прогласи банкрот, иако је у каријери зарадио преко 120 милиона долара.

Ентоан Вокер тренутно наступа за Ајдахо у развојној НБА лиги. Играо је за пет клубова у 15-годишњој каријери, чиме је зарадио 110 милиона. Главни разлог за његов банкрот била је коцка, а 2009. године је ухапшен, пошто је исписао неважеће чекове вредне готово милион долара.

Џорџ Бест створио је каријеру којом је постао поштован широм света. Зарадио је око 100 милиона, али је по завршетку каријере упао у проблем са алкохолом. Три месеца провео је у затвору јер је возио у пијаном стању, али и пошто је напао полицајца. Ево и како је описао губитак новца: "Доста пара сам потрошио на пиће, жене и брза кола. Остатак сам протраћио".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара