"Дивљи запад" креће на титулу

Прошле године, ова конференција је дала шампиона, Чикаго Блекхоксе. Ове године, они трофеј Стенли купа бране са последње позиције, где иду на најбољу екипу НХЛ лиге, Ванкувер Кануксе. У осталим паровима састају се Сан Хозе против Лос Анђелеса, Детроит против Финикса, док ће Анахајм ударити на Нешвил.

После анализе парова првог кола плеј-офа у Источној конференцији америчке професионалне хокејашке лиге, популарног НХЛ-а, на ред су дошле екипе са Запада.

Ова конференција, прошле године је дала шампиона, Чикаго Блекхоксе, који су се ове године тек у последњем колу пласирали у плеј-оф, у којем ће стартовати са осме позиције. То значи да ће шампион одмах ударити на најбољу екипу у овој сезони, Ванкувер Кануксе.

Канукси ове сезоне бриљирају и екипа су која је постигла највише и примила најмање голова. У својим редовима, момци из Ванкувера имају хокејашке драгуље, браћу близанце Данијела и Хенрика Седина. Данијел је са 41 голом и 63 асистенције најбољи стралац лиге. Само годину дана раније, та ласкава титула припала је његовом брату Хенрику, који је ове сезоне имао сјајан учинак од 19 голова и чак 75 асистенција.

Овај пар из Шведске чиниће ударну иглу напада канадске екипе. И одбрана Канукса је на високом нивоу, а добра ствар је што овај тим има дугу клупу на коју могу да се ослоне у случају да дође до повреда неког од играча.

На другој страни, Чикаго није бледа сенка екипе која је прошле године узела Стенли куп. Момци из ветровитог града су се сплетом срећних околности, у последњем колу пласирали у плеј-оф.

Напад Чикага један је од бољих у лиги, али њихов проблем лежи у слабој одбрани, која често зависи само од голмана Корија Крофорда, чини се недовољно да би се угрозили Канукси.

Сан Хозе Шаркс - Лос Анђелес Кингс

Другопласирани Сан Хозе Шаркси јуришају на седму екипу са Запада, Лос Анђелес Кингсе. Екипа Сан Хозеа, коју иначе одликује изразито нападачка игра, у овој сезони има нешто лошији нападачки учинак.

Од пет најбољих стрелаца Шаркса, само је Рајан Клоу имао бољи учинак у односу на прошлу сезону. Проблем те екипе лежи у несигурној одбрани, која је превише пута попустила у сезони.

Ипак, на другој страни, екипа из Лос Анђелеса значајно је ослабљена повредом Словенца Анзеја Копитара. Тај момак је један од најбитнијих офанзивних играча екипе, тако да ће без њега, још већа одговорност пасти на Дастина Брауна и Џастина Вилијамса.

Одбрана Кингса је ове сезоне била бољи део екипе, посебно ако је сјајни млади голман Џонатан Квик у форми. Све то, ипак, неће бити довољно против Шаркса, уколико напад екипе не побољша учинак.

Детроит Ред вингс - Финикс Кoјотс

Друга најефикасније екипа лиге долази из Детроита. Популарни Ред вингси су на 82 меча постигли 261 гол, само један мање од водећег Ванкувера. Ова екипа располаже невероватном "артиљеријом" коју чине Францен са 28 погодака, Клири са 26, Зетерберг који је постигао 24 поготка, Датсјук са голом мање, и Холмстром и Бертуци који су 18, односно 16 пута затресли мрежу. Ова офанзивна линија једна је од најстаријих у лиги, али и даље је страх и трепет за све противнике.

Детроит не може да се похвали сјајном одбраном, која је примила 241 погодак, али кад је најпотребније, њу и даље контролише 41-годишњи ветеран Никлас Линдстром.

Највећа слабост Ред вингса је можда голман Џими Хауард, који има велике осцилације у форми. Ипак, уколико је добро темпирао форму за плеј-оф, Хауард може да представља и најјаче оружје тима из Детроита.

На другој страни, екипу Финикса краси сјајна колективна игра. Они у тиму немају доминанрног нападача, а голови су правилно распоређени на све играче, где су чак осморица забележили двоцифрен учинак.

Најбољи стрелац екипе је Шејн Доан са 20 голова, Врбатам, Корпикоски и Стемпниак су постигли по гол мање, Пјат је 18 пута затресао мрежу, Вајтни се 17 пута уписао у стрелце, док су Апшел и Хензал то урадили по 16 пута.

Очекује се да ово буде неизвесан дуел, у којем ће се искусној нападачкој екипи Детроита супротставити тим чију игру класи хомогеност.

Анахајм Дакс - Нешвил Предаторс

Када неко у тиму има такве хокејашке велемајсторе попут Корија Перија, Рајана Гецлафа, Бобија Рајана и легендарног Тиму Селанија, онда није ни чудо што се налазе на високом, четвртом месту Запада. Те хокејашке драгуље има управо екипа Анахајма.

Популарне "патке" имају сјајан тим у којем је нађена идеална равнотежа младости и искуства, и тако нешто даје изузетне резултате.

То се посебно види у одбрани коју предводи Лубомир Висновски, који ове године игра најбољу сезону у каријери. Уз њега ту су ветерани Франсоа Беушмин и Тони Линдмен, заједно са два екстра талентована клинца Сбиса и Фаулера.

Једина слабост ове екипе у предстојећем дуелу против Нешвила је позиција голмана. Место између статива неочекивано ће добити трећи чувар мреже Анахајма, Ден Елис, коме је шанса пружена после повреда Хилера и Емерија. Управо ће од форме Елиса зависити коначан исход тог дуела.

На другој страни, момци из Нешвила немају велику "ватрену моћ", имајући у виду да за противника имају екипу са сјајним нападом, али крила ове екипе, Костицин и Хорнквист са 23, односно 21 голом, представљају најубојитији део тима.

Највећа снага Нешвила јесте одбрана предвођена једним од најбољих дефаниваца лиге, Шиом Вебером. Уз њега ће бити, такође, поуздани дефанзивац попут Рајана Сутера, а подршку ће пружати и Шејн О'Брајена и Кевин Клајн.

Ако одбрана Нешвила и попусти, ту има још једна, скоро непремостива препрека, а то је изузетни голман Пека Рине, који је сигурно један од чувара мреже у лиги.

Пут до победе Нешвила је јасан, одбрана да буде на нивоу као што је била до сада, али напад да побољша свој учинак.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара