Усвојен Закон о спорту

Скупштина Србије усвојила је Закон о спорту који предвиђа да поступак приватизације у спорту не може да покрене заинтересовани купац, као и да спортски објекти од националног значаја на могу бити субјекти приватизације.

Уколико се стекну услови за промену власништва друштвеног, односно државног капитала у спортској организацији, новим законом је предвиђено да се поступак приватизације спроводи у складу са Законом о приватизацији, уколико није другачије одређено.

Одлуку о условима и моделу по коме ће бити спроведена приватизација доноси влада, а усвојени закон предвиђа могућност, али не и обавезу, да се истовремено са продајом друштвеног капитала нуди на продају и државни капитал субјекта приватизације.

Спортски објекти од националног значаја не могу бити субјект приватизације, а ради се о објектима који имају националну и репрезентативну улогу у откривању, стварању, истраживању, проучавању, представљању, ширењу и очувању спортских вредности.

Пошто је усвојен амандман СПС-а, поступак приватизације може бити покренут иницијативом министарства надлежног за послове приватизације уз сагласност владе, а не иницијативом заинтересованих купаца.

Усвојен је амандман социјалиста по коме се промена намене спортског објекта или његовог дела намењеног обављању спортских активности може одобрити уколико је на одговарајући начин у другом постојећем и адекватном спортском објекту у потпуности обезбеђено обављање спортиских активности које су се до сада обављале у спортском објекту коме се мења намена.

Ради заштите очувања спортског интереса и спречавања злоупотреба у току и након поступка приватизације, закон прописује да купци не могу бити особе које имају акције или уделе у некој од спортских организација у истој грани спорта, чији су послови у вези са спортским активностима и делатностима субјекта приватизације, као и власници спортских кладионица.

Закон забрањује промену правне форме субјекта приватизације и стицање власништва путем конверзије дуга, као и промену намене спортских објеката без сагласности министарства надлежног за послове спорта.

Новина је да се уписивање спортских удружења обавља у Агенцији за привредне регистре, а поступак уписа је поједностављен.

Стручни рад у спортским организацијама и другим организацијама у области спорта могу искључиво обављати спортски стручњаци, а васпитно-образовни рад са децом спортски стручњаци који имају одговарајуће образовање у области физичког васпитања и спорта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво