Лудило, 45. пут

И за крај, посластица. НФЛ лига је ушла у саму завршницу и остало је још само финале, које се у Америци ишчекује месецима унапред. Овогодишњи Супербол претендује да уђе у историју као један од најбољих и најузбудљивијих у историји.

У викенду који предстоји очи Америке биће упрте у спортски догађај који по значају који му се придаје парира Божићу или Дану захвалности. Финале НФЛ лиге, познатије као Супербол, најгледанији је спортски догађај који се игра на годишњем нивоу на планети, а предстојећи меч обећава да уђе у историју као један од најбољих.

Овогодишњи, 45. Супербол имаће неколико преседана. За почетак, састају се две екипе које се сматрају и најбољима у историји НФЛ-а, Питсбург стилерс и Грин Беј пекерс. Обе екипе имају обилато искуство у играма на Суперболу. Трофеј који се додељује победнику се и зове по легендарном тренеру Грин Беја Винсу Ломбардију, који је предводио ту екипу у освајању прва два Супербола. С друге стране, Питсбург је највише пута подизао тај исти трофеј (шест) од свих екипа у НФЛ-у, последњи пут пре две године у Тампи.

Меч се игра у недељу на недавно изграђеном велелепном стадиону у Арлингтону, у Тексасу. На стадиону ће се окупити највише гледалаца икада на једној утакмици НФЛ-а. Према проценама, биће их нешто више од 105 хиљада, не рачунајући посетиоце који ће гледати утакмицу с великих екрана испред самог стадиона.

Супербол је, добро је познато, много више од дешавања на терену. Устаљена је пракса да на полувремену публику забављају најпознатији светски извођачи. Тако су на Суперболу до сада наступали Ролингстонси, Брус Спрингстин, Пол Макартни, Аеросмит, Стинг, Мајкл Џексон. Ове године, публика ће имати прилику да види популарни поп састав Блек ајд пис (Black Eyed Peas). Када се томе дода и чувена контроверза која је пратила наступ Џастина Тимберлејка и Џенет Џексон из 2004. године, јасно је зашто многи сматрају полувреме, у најмањи руку, подједнако занимљивим делом саме утакмице.

Телевизијске рекламе које се емитују за време телевизисјког преноса су, такође, постале феномен за себе. Америчка мрежа Си-Би-Ес је ове године продавала 30 секунди рекламног простора по цени од чак три милиона долара. Највеће светске компаније се утркују, из године у годину, да направе најбољу и најиновативнију рекламу управо за Супербол што, опет, целом догађају даје једну нову димензију.

Кад је реч о утакмици, експерти се слажу у једном. О коначном исходу ће одлучивати двојица квотербекова. Квотербек је сигурно најзначајнија позиција у америчком фудбалу, а када на супротним странама стоје Арон Роџерс и Бен Ротлисбергер, јасно је у кога ће бити упрти сви погледи.

Пекерсе и Стилерсе, осим богате историје, повезује још много тога што може имати утицај на исход дуела. Дом Кејперс, дефанзивни координатор Пекерса, обављао је исту функцију у Питсбургу од 1992. до 1994. године. Још један члан стручног штаба Пекерса Кевин Грин, који је задужен за игру бочних лајнбекера, бивши је играч Стилерса. Списак завршава Дарен Пери, тренер који надгледа дефанзивне бекове. Он је са Питсбургом, где је био на истој функцији, освојио Супербол пре пет година. Вреди напоменути да је главни тренер Пекерса Мајк Мекарти рођен у Питсбургу, где је и био тренер на тамошњем универзитету. 

Стилерси и Пекерси нису укрстили копља ове сезоне. Њихов последњи међусобни сусрет био је 2009. године, када је Питсбург на домаћем терену победио са 37:36.  

Позната спортска телевизија ЕСПН прогласила је навијаче ове две екипе као најбоље у НФЛ-у. Такође, верује се да та два тима имају највеће листе чекања за годишње карте. Наиме, према незваничним подацима, на годишње карте ове две екипе у сваком тренутку чека и до 100 хиљада људи. 

„Биг Бен" је већ два пута у својим рукама држао Ломбардијев трофеј, оба пута с Питсбургом, и силно је мотивисан да и трећи пут донесе трофеј у „град челика". Ротлисбергер је уједно и најмлађи квотербек који је икада освојио Супербол.

Арон Роџерс је напросто експлодирао ове сезоне и сматра се једином правом звездом у овом тренутку у редовима Грин Беја. Прве професионалне године је провео као замена легендарном Брету Фавру, чији утицај се итекако види у његовој игри. Познат је и по карактеристичном прослављању сваког поена, када карактеристичним потезима алудира на „шампионски појас". Роџерсово радовање је постало и својеврсни феномен у Америци.

Изненађење у саставу Грин Беја представља ранинг бек Џејмс Старк, руки из Бафала. Старкс је одиграо сјајно у првој утакмици плеј-офа у Филаделфији, када је трчао 123 јарди и тиме пружио још једну могућност у нападу, то вече бриљантном, Арону Роџерсу. Биће заиста занимљиво видети како ће се Старкс, који је некарактеристично ситне грађе за НФЛ, снаћи у дуелима са робусном одбраном из Питсбурга.

За разлику од донедавно мало познатог Старкса, његов колега с друге стране Рашард Менденхол бриљирао је током читаве сезоне. Ипак, упркос импресивним 1,200 претрчаних јарди и 13 постигнутих тачдаунова, само је три пута трчао више од 100 јарди на једном мечу, што сигурно не преставља учинак који се од њега очекује. Извесно је, међутим, да ће Ротлисбергер своје нападе базирати умногоме на Менденхолу који је у утакмици против Њујорк Џетса одиграо сјајно и тако најавио повратак у форму.

Оно што радује навијаче Грин Беја јесте да је бековска линија екипе коначно здрава. Предвођени Клејом Метјусом и Еј Џеј Хоуком многи сматрају тај део тима Пекерса, уз Роџерса наравно, пресудним за сјајне игре ове сезоне.

С друге стране, одбрану Стилерса предводи сејфти Трој Поламалу, кога многи и сматрају најбољим у овом тренутку. Поламалу ће бити задужен да заустави "вајд рисивере" Грин Беја Крега Џенкинса и Доналда Драјвера. Поламалу већину сезоне игра с повредом, али и поред тога успео je да игра на 14 мечева и при том да направи чак седам пресецања.

Лајнбекери Питсбурга не заостају много, а играч који се истиче јесте Џејмс Херисон, познатији као „ходајућа ноћна мора". Пре три године, проглашен је за најбољег одбрамбеног играча лиге, а ове сезоне је поново бележио преко десет секова по утакмици и чак 70 секова укупно (више него 2008. године).

Али све остаје у сенци пред двојицом квотербекова. Арон Роџерс је вероватно најбољи квотербек тренутно, са далеко стабилнијом игром од, рецимо, Пејтона Менинга или Про Боул Мајкла Вика, али Роџерс никада ништа није освојио што може представљати хендикеп. Бен Ротлисбергер је пропустио прве четири утакмице због суспензије, али је довео екипу до плеј-офа са скором од 12:4. Ротлисбергерова статистика можда није импресивна као Роџерсова, али његов скор у плеј-офу, 10:2, као и два шампионска прстена, говоре довољно о каквом се играчу ради.

Оно што често баца у сенку његове игре на терену је, у најмању руку, турбулентан приватни живот који су пратили бројни скандали, укључујући и оптужбе за сексуално злостављање. „Биг Бен" је у неколико наврата напоменуо да предстојећи Супер Боул види и прилику да скрене поглед јавности са тих догађаја. Ротлисбергер је, такође, у прилици да сустигне Тома Брејдија као активни квотербек са највише освојених Супербола. Арон Роџерс жели и званично да уђе у ред најславнијих квортебекова, а за то му је неопходан шампионски прстен.

Дакле, шта очекивати? Спектакл није никада изостао када су се састајале две најбоље НФЛ екипе. Колективно расположење у Америци, које се једино може описати као хистерија, ескалираће већ у петак што ће трајати, као и сваке године, до дубоко у ноћ после саме утакмице.

Предстојећи меч обећава да буде један од најузбудљивијих и најизједначенијих у историји. Како ће се тимови снаћи с неумитним притиском може се показати као кључно. Небројано пута до сада показало се да када утакмица почне, све прогнозе и анализе падају у воду у спорту у коме често наизглед потпуно ирелевантне ситнице играју кључну улогу.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво