Објављен "Олимпијски вековник"

Двотомна монографија "Олимпијски вековник", приређена поводом обележавања 100 година Олимпијског комитета Србије, представљена је данас у просторијама књижаре "Службени гласник" у Београду.

Аутор монографије Чедомир Шошкић истакао је да је ово дело својеврсна историја српског олимпизма и велики подухват остварен на јубиларну стогодишњицу олимпијског покрета у Србији.

"Монографија не представља само успех за спортисте, већ и за српско спортско новинарство", рекао је Шошкић.

Председник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Владе Дивац назвао је монографију писаним спомеником српског спорта.

"Драго ми је што сам и ја део историје српског спорта записане на страницама ове монографије. Најзначајније достигнуће нас спортиста је чињеница да смо представљали земљу на најбољи начин", тврди Дивац.

Некадашњи кошаракшки ас и освајач две олимпијске медаље Жарко Паспаљ истакао је да је спорт увек била најсветлија страница наше земље.

Бивша кошаркашица Анђелија Арбутина подсетила је да је учешће на Олимпијским играма сан сваког спортисте.

"Драго ми је што се кроз ову монографију још једном потврђује да су спортисти највреднији производ ове земље", рекла је чланица репрезентације Југославије која је на Олимпијским играма у Сеулу 1988. освојила сребрну медаљу.

Некадашњи ватерполо репрезентативац и освајач три олимпијске медаље Дејан Савић напоменуо је да је монографија начин да спортисти сагледају прошлост, како би били мотивисани за будућност.

"Нема ничег лепшег од представљања своје земље на Играма", рекао је Савић.

Директор Службеног гласника Слободан Гавриловић нагласио је да је ова монографија чувар прошлости, односно 100 година олимпизма у Србији.

"Олимпијски вековник" је капитално издање на 1.100 страна у којем су објављена имена, пласмани и резултати свих олимпијаца који су од 1912. године под српском и југословренском заставом учествовали на Олимпијским играма.

Монографија је описала пут освајања свих 98 медаља на летњим и четири на зимским Играма, као и 42 одличја са Летњих олимпијских фестивала младих Европе, три медаље на Олимпијским играма младих и 601 одличје освојено на Медитеранским играма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије