Мачеваоци у амбасади Француске

Ближи се старт Светског шампионата у мачевању. Амбасадор Француске у Београду Франсоа Гзавије Денијо примио је чланове мачевалачке репрезентације Србије поводом њиховог учешћа на првенству света које ће бити одржано од 4. до 13. новембра у Паризу.

"Мачевање је дубоко укорењено у европску традицију и захтева пуно ангажовање духа и тела. Поред тога, овај спорт је и аматерски, што потврђује и пример српских мачевалаца који се, поред мачевања, баве и другим делатностима", рекао је Денијо на конференцији за новинаре у амбасади Француске.

Представница Министарства омладине и спорта Србије Ана Косовац истакла је опредељење ресорног министарства за развој, не само великих спортова као што су фудбал и кошарка, већ и такозваних "малих спортова" у које спада и мачевање.

"Надам се да ће нас наши мачеваоци обрадовати медаљом", поручила је Косовац.

Председник Мачевалачког савеза Србије Дамир Баралић подсетиио је на историјат српског мачевања, истакавши да је први клуб у Београду основан давне 1927. године. Баралић је напоменуо да је у Србији у 20 клубова регистровано 350 мачевалаца.
"То је скромно у односу на чак 120.000 мачевалаца регистрованих у Француској, али свакако није занемарљиво", рекао је Баралић.

Поводом предстојећег Шампионата света одржана је презентација све три мачевалачке дисциоплине - мача, флорета и сабље.

На Првенству света у дворани "Гран Пале" у Паризу у конкуренцији 900 такмичара из 100 земаља учествоваће шесторо наших репрезентативаца - Данијела Илић, Данило Николић, Лука Николић, Смиљка Родић, Игор Стојадиновић и Огњен Весић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се