Ренџери на Џинове у финалу

Амерички национални спорт, бејзбол, ускоро ће добити новог шампиона. Екипе Сан Франциско Џајантса и Тексас ренџерса у среду 27. октобра почињу борбу за наслов првака. Тим из Тексаса покушаће први пут у историји да се домогне трофеја, док ће момци из Калифорније пробати да шести пут постану шампиони.

Америка је на ногама, почиње нова финална серија Мејџор бејзбол лиге (Major baseball league), популарног МЛБ-а. У финалу ове године састаће се екипе Тексас ренџерса и Сан Франциско џајантса.

Екипе које су биле најбоље у својим дивизијама, у среду почињу борбу за наслов светског првака.

Екипа Тексас ренџерса занимљива је фудбалским навијачима у Европи, пошто је власник екипе био Том Хикс, који је до недавно, заједно са пословним партнером Џорџом Џилетом, био власник и фудбалског клуба Ливерпула.

Под његовом командом, Ливерпул је упао у велике финансијске проблеме, док су спортски резултати изостали, па је пре три недеље, под притиском навијача и јавности, моро да прода клуб. Слично се догодило и са његовом бејзбол екипом, која је ове године променила власнике.

Под новим власницима, "Ренџери" су ове године коначно стигли до великог финала, првог у историји клуба.

Екипа из Тексаса се тек четврти пут у својој 49-годишњој историји нашла у плеј-офу, први пут после 1999. године.

На путу до финала, Ренџери су, као најбоља екипа на западу, у борби за шампиона дивизије морали прво да савладају екипу Тампа Беј рејса са 3:2. У борби за финале последња препрека били су Њујорк јенкизи (NY Yenkees), над којима су тријумфовали резултатом 4:2 у серији.

Финале за екипу из Тексаса није дошло случајно, оно је плод петогодишњег плана, и пажљиве селекције играча.

Екипа се 2007. године одрекла Макса Тексеире, али је зато бирала сјајне младе играче попут Фелиза и Ол стар играча Елвиса Ендруса. Највећи део екипе селектиран је у последње три године, а у тиму се налазе сјајни појединци попут Мича Морленда, Клифа Лија, Бенџија Молине и Хорхеа Кантуа.

Заједно са староседеоцима у екипи, попут одличног искусног бацача Си Џеј Вилсона, и спољног играча Дејвида Марфија, Ренџерси су ове сезоне заиста представљали моћну екипу.

Тим је сјајно водио тренер Рон Вашингтон, који је ове године био и учесник афере, у којој је оптужен да је 2009. године конзумирао кокаин, што су лабораторијски резултати и доказали.

И поред тога, атмосфера у свлачионици је остала добра, а играчи су стали иза свог тренера. Добра "хемија" у екипи резултирала је првим великим финалом у историји екипе.

Противник "Ренџерима" биће екипа Сан Франциско џајантса. Клуб са историјом дугом 127 година, покушаће да се шести пут домогне шампионске титуле.

После седам година Џајантси су успели да се пласрају у плеј-оф. На путу до финала, "Џинови" су били бољи од тимова Аталанта брејвса, са 3:1 у серији и Филаделфија филиса са 4:2.

Једна од звезда екипе је Тим Линцекум, познатији под надимком "наказа". Овај играч карактеристичан је по томе што лоптицу баца десном а удаара левом руком. Овај играч је захаљујући сјајним наступима ове године ушао у Ол стар тим.

Поред њега ту је сјајан хватач, Ели Вајтсајд, док је вођа тима Колумбијац Едгар Рентериа, петоструки учесник Ол стар мечева. Ако овоме додамо искусног Арона Рованда, који је пре пет година са Вајт соксима већ освојио титулу, онда је јасно да су Џајантски имају добру прилику да се шести пут радују титули.

Тренер екипе је Брус Бочи, који је до 2006. године тренирао Сан Дијего падресе.

Велико бејзбол финале почиње у среду 27. октобра, а прва два меча се играју у Сан Франциску. Наредна три меча домаћин ће бити Тексас ренџерси, док ће се, уколико победник до тада не буде одлучен, последње две утакмице одиграти поново у Сан Франциску.

Прошле године шампион је била екипа Њујорк јенкиза, а и ове године првак ће постати екипа која прва сакупи четири победе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се