Шах

Пораз и победа

У деветом колу Шаховске олимпијаде женска репрезентација Србије изгубила је у дербију од прве селекције Русије резултатом 2,5:1,5 и пала на седмо место,

Упркос том поразу, наше шахисткиње су задржале реалне шансе да се у последња два кола боре за сребрну или бронзану медаљу, јер имају само бод мање од другопласиране Грузије.

Мушка репрезентације Србије победила је Норвешку резултатом 2,5:1,5, па ће уз мало среће у жребу имати прилику да се бори за пласман међу првих десет. Уочи претпоследњег кола, шахисти се налазе на 15. месту са 13 бодова, колико има и седмопласирана Грузија.

После победе против Грузије, наше шахисткиње су храбро ушле у дуел са најјачом селекцијом света, али ипак нису успеле да приреде још једно изненађење и извуку бар један бод.

Анђелија Стојановић је одиграла феноменално против актуелне првакиње света Александре Костењук и приморала је на предају након што је освојила фигуру, али то на жалост није било довољно за славље. Наташа Бојковић је црним фигурама издржала притисак Татјане Косинцеве и освојила пола поена, али су Ирина Чолушкина и Јована Ерић изгубиле.

Тако је прва екипа Русије забележила и девету победу и практично већ освојила златну медаљу, док нашим шахисткињама остаје да у последња два кола покушају да "остваре немогуће" и стигну до одличја. Ривал у сутрашњем десетом колу биће им друга селекција Русије, која је пета по просечном рејтингу.

Шахисти су забележили шесту победу захваљујући тријумфу Ивана Иванишевића у дуелу са Фродеом Уркедалом. Преостале три партије завршене су поделом поена. У десетом колу противник нашем тиму биће селекција Пољске.

У конкуренцији шахиста вођство је задржала Украјина са 16 бодова, а бод мање имају прва екипа Русије и Француска. По 14 бодова сакупиле су селекције Израела, Кине и САД, а потом следи група од десет репрезентација са по 13 бодова.

У конкуренцији шахисткиња, прва екипа Русије има максиманих 18 бодова, а прате је Грузија, Кина, Украјина, Индија и Бугарска са по 14 бодова. Србија предводи групу од четири селекције које су сакупиле 13 бодова.

Норвешка - Србија 1,5:2,5

Магнус Карлсен - Никола Седлак реми (42)
Александар Ковачевић - Јон Хамер реми (32)
Фроде Елснес - Бојан Вучковић реми (56)
Иван Иванишевић - Фроде Уркедал 1:0 (69)

Русија 1 - Србија 2,5:1,5

Татјана Косинцева - Наташа Бојковић реми (25)
Ирина Чолушкина - Надежда Косинцева 0:1 (66)
Акександра Костењук - Анђелија Стојановић 0:1 (42)
Јована Ерић - Валентина Гунина 0:1 (30)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се