Контадор: "Нисам се допинговао"

Победник овогодишње Трке кроз Француску Алберто Контадор негирао је данас да се допинговао, а за позитиван тест на забрањену супстанцу кленбутерол окривио је покварену хотелску храну.

"Ово је грешка, ја сам жртва... Јасно је да је у питању покварена храна", био је први коментар 27-годишњег Контадора на конференцији за новинаре у шпанском месту Пинто.

Међународна бициклистичка федерације (УЦИ) суспендовала је Контадора до даљњег, а уколико се дефинитивно утврди да је свесно унео забрањену супстанцу, Шпанац би могао да остане без титуле овогодишњег победника Трке кроз Француску.

"Чак су ми и неки представници УЦИ рекли да је јасно да је у питању храна. Мислим да је у питању храна коју смо јели у хотелу у месту Пау, тамо је где је боравила цела екипа Астане. Верујем да ће се све решити на прави, чист начин".

Контадор је открио и да је за позитивне резултате тестова сазнао крајем прошлог месеца.

"Тужан сам и разочаран због свега, али могу сваког да погледам у очи. Више од месец дана сам морао да ћутим о том тесту, а моја породица је сазнала тек синоћ. У питању је грешка, уопште не размишљам о могућности да ме казне", закључио је Контадор.

Шпанац је до сада три пута побеђивао у Трци кроз Француску.

Супстанца Кленбутерол није стероид, али има анаболичке особине које граде мишић док организам сагорева масти. Обично се даје коњима који имају проблем са дисањем, а користе га и људи који болују од астме. Ова супстанца може, попут амфетамина или ефедрина, да убрза откуцаје срца и повећа телесну температуру. Последњих деценија спортисти су га користили у комбинацији са другим допинг средствима као што што су хормон раста и стероиди.

У априлу ове године УЦИ је суспендовао Кинеза Лија Фуа због употребе кленбутерола на трци у Белгији, а месец дана касније из истог разлога кажњен је Италијан Алесандре Коло који је био позитиван на допинг тесту током трке у Мексику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се