Суспендован Контадор

Још један бициклиста је суспендован због сумње да је користио допинг. Овај пут позитиван на антидопинг тесту био је троструки победник трке кроз Француску, Шпанац Алберто Контадор. У крви бициклисте нађени остаци недозвољене супстанце кленбутерол. Шпанац се правда да је та супстанца у организам ушла путем покварене хране.

Међународна бициклистичка федерација (УЦИ) суспендовала је до даљњег шпанског бициклисту и победника овогодишње Трке кроз Француску, Алберта Контадора јер је био позитиван на допинг тесту.

Светска анти-допинг агенција (ВАДА) саопштила је да је тестове обавила њена лабораторија у Келну и да су у оба узорка Контадорове мокраће пронадјене мање количине кленбутерола.

"УЦИ ће наставити интензивну сарадњу са људима из Светске анти-допинг агенције како би утврдили све релевантне чињенице у овом случају", наводи се у саопштењу УЦИ.

Контадоров публициста Хакинто Видарте издао је саопштење у којем се наводи да је позитиван тест Контадора последица конзумирања покварене хране. 

"Сви експерти са којима смо се до сада консултовали кажу да је у питању покварена храна. Уосталом, Алберто Контадор је прошао серију тестова и контрола током Трке кроз Француску. Баш због тога биће веома лако утврдити када је Контадор унео ту супстанцу у организам", наводи се у саопштењу.

Видарте је подсетио да је количина кленбутерола код бициклисте била веома мала, што, према његовим речима, указује да ју је Контадор случајно узео кроз храну.

Ипак, директор Светске анти-допинг агенције Дејвид Хауман казао је да чак и најмања количина кленбутерола може да буде довољна за изрицање казне или суспензије.

"Сада је све на лабораторији која је пронашла поменуту супстанцу. Кад је у питању  кленбутерол, не постоји дозвољена или недозвољена количина у организму. Ова супстанца није ништа ново, користи се последњих 30 година. До сада није било случајева да ју је неко користио нехотице. Ово је почетак, а лабораторија сада мора да настави са анализама", истакао је Хауман.

Контадор је ове године трећи пут у каријери победио у Трци кроз Француску.

У априлу ове године УЦИ је суспендовао Кинеза Лија Фуа због употребе кленбутерола на трци у Белгији, а месец дана касније из истог разлога кажњен је Италијан Алесандре Коло који је био позитиван на допинг тесту током трке у Мексику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се