Шахисткиње бриљирале

У осмом колу шаховске Олимпијаде, која се одржава у Русији, женска репрезентација Србије савладала је селекцију Грузије резулатом 2,5:1,5 и три кола пре краја налази се на другом месту.

Наша мушка селекција играла је против Словачке нерешено 2:2, уз четири везана ремија, задржала 17. позицију са 11 бодова и остала у трци за пласман међу 15 најбољих селекција света.

Победа шахисткиња у дуелу против четврте екипе по просечном рејтингу представља прави подвиг. Иако заслуге за то имају све четири репрезентативке, јунакиња је ипак била Наташа Бојковић, која је у изванредно вођеној партији савладала девету шахисткињу света Нану Дзангидзе.

Бојковић је у обостраном цајтноту уочи временске контроле лепом комбинацијом освојила квалитет, а касније је без већих проблема реализовала материјалну предност.

Изванредну партију је одиграла и Ирина Чолушкона, која је Саломи Мелија жртвовала фигуру за матни напад и забележила пету победу из шест партија. Анђелија Стојановић је ремизирала, а Јована Ерић изгубила.

Шахисти су одлучили да са Словацима одиграју тактички реми, како би избегли да у наредном колу добију неку од најјачих селекција. Жреб је одлучио да у деветом колу играју против Норвешке, која је два места слабије рангирана од нашег тима.

У деветом колу шахисткиње ће у четвртак играти против прве екипе Русије, која је према просечном рејтингу најбоља селекција на олимпијском турниру. Рускиње су добиле свих осам мечева и уколико би наше шахисткиње сутра остале непоражене, био би то истински подвиг.

У мушкој конкуренцији, после осмог кола у вођству је Украјина са 14 бодова, а бод мање имају прва екипа Русије, Грузија, Азербејџан, Мађарска, Јерменија и Француска.

У конкуренцији шахисткиња, прва екипа Русије и даље има стопостотан учинак од 16 бодова. Србија и друга екипа Русије имају три бода мање, а по 12 бодова сакупиле су селекције Кине, Грузије, Украјине, Кубе, Мађарска, Индија, Бугарска и Хрватска.

Србија - Словачка 2:2

Никола Седлак - Сергеј Мовсесијан реми (17)
Александар Ковачевић - Лубомир Фтачник реми (28)
Иван Иванишевић - Јан Маркос реми (25)
Томас Петрик - Роберт Маркуш реми (26)

Србија - Грузија 2,5:1,5

Наташа Бојковић - Нана Дзагнидзе 1:0 (45)
Саломе Мелија - Ирина Чолушкина 0:1 (28)
Анђелија Стојановић - Сопико Кукашвили реми (36)
Бела Котенашвили - Јована Ерић 1:0 (33)

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се