Добар резултат шахиста

Женска и мушка селекција Србије настављaју са добрим играма. Мушкарци су забележили победу док су жене играле нерешено. У шестом колу шаховске Олимпијаде, која се одржава у Русији, мушка репрезентација Србије победила је селекцију Чилеа резултатом 3:1, док су наше шахисткиње против Бугарске играле нерешено 2:2.

У дуелу против Чилеа, шахисти су оправдали улогу фаворита и остварили четврту победу на олимпијском турниру, која их је сасвим приближила "горњем дому". Шахисткиње су после велике борбе против фаворизованих Бугарки, одиграле нерешено. Мушкарци имају прилику да против Словенаца поправе рејтинг, док шахисткиње иду ка врху и у последњем колу играју са аутсајдером Швајцарском.

Акександар Ковачевић и Иван Иванишевић су савладали своје противнике, док су Никола Седлак и Роберт Маркуш ремизирали. Тако је наша мушка селекција у другу половину такмичења ушла са очекиваним резултатом и у последњих пет кола имаће прлику да избори бољи пласман од 21. места, које заузима по просечном рејтингу.

После шестог кола, шахисти су 33. са осам бодова, колико има и екипа Чешке на 21. месту, а сутра ће у седмом колу бити фаворити у мечу против Словеније.

Шахисткиње су имале тежак меч против Бугарске, која је као 12. по рејтингу пет места боље рангирана од нашег тима. Цео поен је освојила Ирина Чолушкина, Наташа Бојковић и Анђелија Стојановић су ремизирале своје партије, док је Марија Ракић изгубила.

После једног освојеног бода, шахисткиње су остале на десетом месту са девет бодова, а имале су срећу приликом жреба, јер ће им наредни противник бити Швајцарска, која по рејтингу заузима 46. позицију. Биће то лепа прилика да се наше најбоље шахисткиње победом сасвим приближе водећим селекцијама.

На мушком турниру после шестог кола у вођству су Украјина, Јерменија и Грузија са по 11 бодова, а са бодом мање прате их прва и друга селекција Русије, САД, Пољска, Азербејџан и Мађарска.

На турниру шахисткиња, води прва екипа Русија са 12 бодова, једним више од другопласиране Мађарске. По 10 бодова имају Грузија, Украјина, Кина и Индија, а потом следе Румунија, САД, Јерменија, Србија, Русија 2, Немачка, Бугарска, Хрватска и Словенија са по девет бодова.

Србија - Чиле 3:1
Никола Седлак - Иван Моровић реми (17)
Родриго Васкес - Александар Ковачевић 0:1 (49)
Иван Иванишевић - Хавијер Кампос 1:0 (65)
Едуардо Аранчибира - Роберт Маркуш реми (64)

Бугарска - Србија 2:2
Антоанета Стефанова - Наташа Бојковић реми (31)
Ирина Чолушкина - Маргарета Војска 1:0 (51)
Адријана Николова - Анђелија Стојановић реми (55)
Марија Ракић - Марија Велчева 0:1 (37)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се