Алиса Марић жели да се шах развија у региону

Најбоља српска шахисткиња Алиса Марић рекла је у Београду да је њена кандидатура за потпредседника Светске шаховске федерације (Фида) признање за цео регион и да ће радити на развоју шаха на Балкану ако буде изабрана.

"Ово је изузетно признање за мене и за Србију, зато што се овим препознаје шта Србија значи и шта је значила у светском шаху. Ово је и признање за цео регион. Ја ћу бити задужена да се бавим развојем шаха у бившој Југославији, која је била шаховска велесила", рекла је Марићева Бети.

Кандидат за председника ФИДЕ Анатолиј Карпов представио је данас у Београду своју програм и свог кандидата за једног од два потпредседника, Алису Марић. Она је рекла да верује да стање у шаху на Балкану може да се поправи.

"Последњих година недостају нам добри резултати, али уз добру организацију и рад, стање у шаху може да се поправи. Али, једна богата историја је за нама", рекла је Марићева.

Некадашња Југославија била је шаховска велесила, а Београд је био један од центара светског шаха и место на коме су се одржавали велики турнири. Власти Србије и њене престонице обећали су помоћ развоју шаха и враћању његове популарности.

"Важно је да Карпов постане председник Фиде, зато што су, између осталог, његови мечеви са (Гаријем Каспаровим) изазивали велику пажњу, не само шахиста, већ и свих људи, који су желели да знају ко је најбољи шахиста на свету", рекла је Марићева.

"Занимљиво је и да је његов доскорашњи љути противник Каспаров изразио подршку, а њих двојица стварно могу да врате популарност шаху. То ће и нама помоћи", казала је најбоља српска шахисткиња.

У Карповљевом тиму налази се, поред Русије, још пет земаља - Србија, Украјина, САД, Ангола и Малезија. Марићева је, међутим, рекла да зна где ће се свечано обележити евентуална победа.

"Имам обећање и од Карпова и од Каспарова да ће заједно доћи у Београд да прославе победу", рекла је уз осмех Алиса Марић.

Избори за председника Фиде одржаће се на конгресу крајем септембра, током трајања Шаховске олимпијаде, која ће се одржати у руском граду Ханти-Мансијск у западном Сибиру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво