Читај ми!

Ђоковић у трци за пету Лауреус награду (РТС1)

Међу номинованима за Лаурес награду је и најбољи тенисер света Новак Ђоковић. Цеременонија престижног догађаја биће одржана у Мадриду, а на Првом програму РТС-а од 20.00 можете пратити дешавања уживo.

Ђоковић у трци за пету Лауреус награду (РТС1) Ђоковић у трци за пету Лауреус награду (РТС1)

Ђоковић је освојио Лауреусову награду четири пута: 2012, 2015, 2016. и 2019. годинe. Противкандидати за најбољег спортисту света 2023, српском тенисеру биће: фудбалери Ерлинг Холанд и Лионел Меси, атлетичари Мондо Дуплантис и Ноа Лајлс, као и возач Формуле 1, Макс Ферстапен.

Лауреус су освајали Меси и Ферстапен, док остали кандидати сем Ђоковића никад нису били у тој позицији.

Лауреус награда је призната као мерило најзначајних достигнућа у свету спорта. Установљена је 1999. године, а већ од наредне редовно одабирани су добитници међу појединцима и тимовима. Рекордер је тенисер Роџер Федерер са пет освојених награда за најбољег спортисту године.

Поред награде намењене најбољем спортисти, Лауреус је установио и одликовање за најбољу спортискткињу, тим, повратника, успон године, у акционом спорту, али и за спортисту године са инвалидитетом.

Поред поменутих категорија, награда Лауреус биће додељена и програму који одражава инспиративне речи Лауреусовог првог покровитеља, Нелсона Манделе који је изрекао максиму: "Спорт има моћ да промени свет".

Постоје две фазе приликом гласања, прва у којој се номинације спортиста одређују гласовима 1.300 чланова глобалног медијског панела Лауреус који сачињавају медијски радници из више од 80 земаља света.

Друга фаза процеса гласања је кључна за избор најбољих. 69 чланова Светске спортске академије Лауреус - олимпијски шампиони, светски рекордери и спортисти који су оставили велики траг у дисциплинама којима су се бавили налазе се у јединственој улози чланова жирија. Они имају привилегију да изаберу најбоље појединце и тимове.

Церемонија доделе награда одржаће се у једном од симбола Мадрида - Палати телекомуникација, изграђеној 1919. године, здање је дело сарадње архитеката Антонија Паласиоса и Хоакина Отамендија.

Пренос из Мадрида од 20.00 можете пратити на Првом програму РТС-а.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво