Читај ми!

Штефанек и Маринковић за РТС: Велика награда - деца све више тренирају, то је велики успех

Гости Дневника 1 били су Давор Штефанек прдседник и Горан Маринковић, генерални секретар Спортског савеза Србије. Доста акција ове године Спортског савеза Србије и неке су и нове, попут лиге малих шампиона, рекао је Радослав Симић који је разговарао са њима. Такође напоменут је значај омасовљења спорта код мале деце.

Доста акција ове године Спортског савеза Србије и неке су и нове, попут лиге малих шампиона.

“Па јесте, морам да напоменем да више него икада раније улаже се у спорт и спортисте у Србији. И Спортски савез Србије има своју визију да свако дете без обзира где је живело и којим се спортом бавило има могућност да се бави спортом који воли у свом месту. И пре свега зато смо и покренули прошле године Лига малих шампиона, ту акцију у предшколском узрасту да би покренули код што млађег узраста спорт.”

”Њих смо покренули тако што имамо у тој акцији трку на 20.000 цм и полигон и будућност Србије је баш у тим најмлађима и треба улагати у њих. И јако ми је драго што деца своје идоле проналазе баш у спортистима јер све више младих људи који бирају стил живота да им буде спорт што значи да је Србија здрава, сигурна и напредна.”

”Тако да мислим да је Спортски савез на правом путу да што више ту младу децу укључимо у спорт, а то нам ево сад ћу да кажем да имамо једну нову акцију коју ћемо ове године да одржимо. То није, акција што се тиче спорта, али више се тиче здравља младих људи у предшколском и школском узрасту. Покренули смо у договору са неким људима, докторима и професорима да одраде мерења са најновијим машинама у четири општине код деце у школском и предшколском узрасту да видимо колико имамо проблема са равним стопалима, да видимо колико имамо сколиозе и криве кичме итд.”

”Мислим да је то јако добро што ћемо да одрадимо ове године пилот пројекат у четири општине јер ћемо добити неке резултате. Можда, ћемо се изненадити колико имамо проблема код тих најмлађих и ти резултати ће на моју иницијативу добити и родитељи.”

”Добиће вежбе које треба да раде са децом код куће јер ко може и ко жели највише да му дете буде здраво него родитељ и након годину дана ћемо да одрадимо опет тестирање те деце и да видимо напредак и колико смо напредовали код тих најмлађих”, рекао је Давор Штефанек.

Традиционално настављају се мали сајмови спортова, колико ће их бити и где ће се све одржати?

“Свакако, већ препознатљива акција, манифестација Спортског савеза Србије. И ове године десет општина и градова су домаћини. Свакако, уз Министарство спорта и Спортски савез Србије на локалном нивоу промовише спорт и спортске клубове. Ове године домаћини су: Књажевац, Ваљево, Зрењанин, Вршац, Врбас, Темерин, Чајетина, Бојник, Нови Пазар и Панчево.

“Тако да ћемо се и ове године са њима дружити. Шесто годину за редом, крећу из селске спортске игре. Из године у годину све атрактивније. Па јесте, ја као што сам и увек говорио, ја сам јако поносан на тај пројекат што су ме уговарали Маринковић, мој генерални секретар и ја.”

”Дошли смо на идеју да покренемо спорт и на селу. И заиста, као што сам рекао и прошле године, био сам импресиониран са годинама колико смо померели ту границу, старосну доб. Јер долазили су нам у почетку људи, прошле године је био између 35 и 50, а сада нам долазе млађи људи, између 18 и 35.”

“Тако да са тим сам јако задовољан. Ове године имамо 40 општина које су се пријавиле, тако да то је један заиста изванредан број. И наставићемо то да радимо и то је сад већ једна традиција коју Спортски савез Србије негује. Близу је и додала мајске награде, дакле највеће друштвено спортско признање”, рекао је Горан Маринковић генерални секретар Спортског савеза Србије.

Како се припрема за то?

"Као и обично, већ деценијама се ова мајска награда дели, као што сте рекли, највеће друштвено спортско признање. Спортски савез Србије је расписао конкурс, до последњег дана априла очекујемо кандидатуре, наравно очекујемо и велики број кандидатура као и неких претходних година. Након тога негде половином маја ће наша комисија испрегледати све то и прогласит ће људе који ће добити ово признање”, додао је Маринковић.

Акција Буди Здрава, вежбај се с нама је такође интересантна.

Акција Буди Здрава вежбај се с нама, од самог почетка од кад смо ми дошли, послатло је начело Спортског савеза Србије. Сваке године едукујемо 60 тренера и сваки тренер од тих 60 има обавезу да држи годину дана бесплатно тренинге женама у тим општинама одакле долазе.”

Тако да и та акција заиста, заиста јако добро живи и мислим да ћемо наставити свакако. Ниједну акцију коју смо до сада почели нисмо гасили, тако да сваку акцију коју смо започели и настављамо да радимо даље. Мислим да ћемо у наредном периоду још више организовати и још више акција.”

Тако да имамо неке акције које су нам јако битне, које хоћемо. Спорт у дијаспори, то већ причамо две године, али никако да заживи. Али ја мислим да ћемо, ако не ове, већ следеће године сигурно покренути ту акцију. И наравно за мене јако битна акција коју хоћемо да покренемо то је спорт за старе, које ћемо сигурно покренути у неком наредном периоду”, завршио је Давор Штефанек.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво