Читај ми!

Србија - земља спорта

Српски спортисти били успешни у 2011. години. Најуспешнији били одбојкаши и одбојкашице, као и ватерполисти, док су велики број медаља донели представници индивидуалних спортова.

Година 2011. остаје за нама, а са њом и успеси српских спортиста остварени на међународним такмичењима. Ако се занемари тенис, у којем је Новак Ђоковић апсолутно спортска личност број један, одбојка је спорт који нас је највише обрадовао, док су ватерполисти, за сада, једини колектив који је обезбедио пласман на Олимпијске игре у Лондону.

Већ 16 дугих година одбојкаши доносе медаље са раних такмичења, европских и светских првенстава, Олимпијских игара, финалних турнира Светских лига... Ове године, предвођени Иваном Миљковићем, репрезентација Србије освојила је златну медаљу на Европском првенству у Аустрији и Чешкој, чиме је на најбољи могући начин заокружила одличне резултате које су бележиле млађе категорије.

Одмах за њима, истакле су се и одбојкашице, које су на континенталном шампионату у Србији и Италији поновиле успех својих мушких колега. Ако се злату из Београда дода и бронзана медаља са Гран-при турнира одржаном у Макау, јасно је да је ово била једна од најуспешнијих година у историји српске одбојке.

Ватерполисти су били фантастични. Сребрна медаља на Светском првенству у Шангају сија златним сјајем, против Италије се није могло више после историјског полуфинала са Мађарском. Такође, плави „делфини" донели су и златну медаљу са финала Светске лиге у Фиренци, а за сада су једини спортски колектив из Србије који је обезбедио пласман на Олимпијске игре, наредне године у Лондону.

Рукометаши се нису прославили. На Светском првенству, које је у јануару одиграно у Шведској, наши момци освојили су тек десето место. Ипак, изабраници Веселина Вуковића имаће прилику да поправе утисак на континенталном шампионату, који за неколико дана почиње у Београду.

Наши стрелци су ове године имали доста успеха на међународним такмичењима. Зорана Аруновић освојила је сребро на Универзијади у Шенжену, још једно на Светском купу у Минхену, да би на шампионату Европе освојила златну медаљу са репрезентацијом Србије. Андрија Златић је у години на истеку освојио чак седам медаља, од којих су најважније злато са Европског првенства у Београду и сребро освојено у Бреши.

Најбољи атлетичари ове године били су Дргана Томашевић и Асмир Колашинац, али би било неправедно не поменути Амелу Терзић, која је ове године освојила три медаље. Почела је на Европском јуниорском првенству у Естонији, где је Амела освојила два злата, да би сезону завршила освајањем бронзане медаље на првенству Европе у кросу.

Ненад Боровчанин у децембру је одбранио титулу шампиона Европе у ВБО верзији у крузер категорији, пошто је у Новом Саду био бољи од немачког изазивача Ларса Бухолца. Када је снага у питању, не смемо заборавити Радета Савића, који је на Светском првенству у бенч-пресу освојио две златне медаље.

Српски пливачи у финишу године подигли су форму и показали да ће у олимпијској години конкурисати за највише домете. Милорад Чавић, Велимир Стјепановић и Мирослава Најдановски, уз Ивана Ленђера, Чабу Силађија и Нађу Хигл, представљаће наду српског пливања у годинама које долазе.

Када се свим наведеним херојима Србије додају стреличари, џудисти, каратисти, кануисти, кајакаши, морамо бити поносни на спорт у Србији. Можда нисмо најбољи на свету у свему, али се свакако трудимо да будемо!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво