Читај ми!

Пререгистрација клубова

Министарка спорта и омладине Снежана Самарџић Марковић рекла је да је одлучна да се до краја мандата заврше сва подзаконска акта Закона о спорту и позвала је клубове и савезе да што пре заврше пререгистрацију.

Једна од одредби је да сви клубови и сви спортски савези морају да ускладе своје статуте са новим Законом и поново се региструју у Агенцији за привредне регистре, а рок је последњи дан априла.

"Закон је ступио на снагу у марту и од 23 подзаконска акта, 13 је већ ступило на снагу, док је 10 у процедури, било у владиној, било у консултацијама. Намерни смо да до краја мандата овог министарства завршимо сва подзаконска акта", рекла је Самарџић Марковић. "Јако ми је важно да још једном подсетим клубове и савезе да је пререгистрација заказана до априла. Ко год се не региструје изнова у АПР-у биће брисан и престаће да постоји. Зато молим да што пре заврше овај процес и да не чекају до последњег дана априла", рекла је министарка.

Самарџић Марковић је казала да ће закон бити строго спровођен, без обзира на историју и традицију. "Ја верујем да су клубови који имају богату историју и традицију завршили то, пошто је то само кадровски захтеван процес. Нама је и стало да раздвојимо жито од кукоља. Они који имају капацитета треба да се региструју, а они који немају... Нама је стварно жао, али то мора да се уради", рекла је Самарџић Марковић.

"Још када је Закон усвојен у марту, предвиђен је рок од годину дана за пререгистрацију. То су сви знали, то није тајна. Притом смо клубовима обезбедили бесплатну правну помоћ. Министарство је платило преко Спортског савеза Србије да клубови и савези добију бесплатну помоћ да би што пре окончали тај процес. Ми знамо да је већи део њих то завршио, али пошто има 19.000 клубова и 98 савеза, треба то што пре урадити", казала је министарка.

Самарџић Марковић је оценила да је спорт у Србији у "добром здравственом стању", али да је фудбал изузетак због "нерашћишћених власничких односа".

"Мислим да би власнички односи, а то је друго име за приватизацију, помогли код улагања. Зашто приватни капитал некада неће да дође у наше клубове? Није јасно у коју власничку структуру улажу и да ли улажу или донирају? Треба направити јасно разлику и мислим да ће то помоћи и спортској инфраструктури и клубовима, али на првом месту треба да се заврши пререгистрација", рекла је Самарџић Марковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво