Читај ми!

Србија на крову Европе

Одбојкаши Србије поново су шампиони Европе. У финалној утакмици у Бечу савладана је Италија са 3:1. На Првенство Европе отишли су тихо, без помпезних изјава, а вратиће се као прваци Старог континента и нови миљеници нације. Они су показали да је скромност врлина и да сваки пут треба прелазити корак по корак. Србија је последњи пут освојила Европско првенство 2001. године.

Одбојкашка репрезентација Србије освојила је Европско првенство после победе у финалу над Италијом са 3:1 (17:25, 25:20, 25:23, 26:24). У мечу који је трајао један сат и 48 минута, Србију је предводио Иван Миљковић са 17 поена. Код Италијана истакао се Кристијан Савани са 17 поена.

У првом сету репрезентације су се смењивале у вођству, али је при резултату 10:9 за Србију Италија везала пет поена заредом. Потом су предност одржавали до краја сета када су поново направили серију и сет добили резултатом 25:17.

Србија је заиграла боље у другом сету и већ на старту направила предност. "Плава чета" је повела са 5:2, али је ту мини-серију прекинуо Луиђи Мастранђело са два поена из сервиса. Након тога Србија је везала неколико поена и одвојила се на пет поена разлике коју је чувала до краја сета, који је освојила, после треће сет лопте са 25:20.

У трећем сету виђено је доста драме. Иако је Србија повела са 4:1, па 13:8, Италијани су успели да се резултатски врате и поведу са 18:17. Међутим, у тим тренуцима селектор Србије Игор Колаковић је затражио тајм-аут после чега је његова репрезентација повела са 22:20.

Италијани су направили мини-серију и изједначили на 23:23, након чега је уследила сет лопта за Србију. Колаковић је на сервис убацио Милоша Терзића који је ас поеном донео Србији предност од 2:1 у сетовима.

Одбојкаши Италије у четвртом сету стартовали су добро и направили предност. Водили су 9:5, па 13:10, али су Срби серијом изједначили. "Азури" су поново направили предност од три поена, али онда због протеста добијају жути картон, што аутоматски значи поен за противника.

Србија је у тим тренуцима преокренула на 17:16 након чега су се екипе смењивале у вођству. Србија је дошла до сет лопте при резултату 25:24, а титулу "Плавој чети" донео је новим ас ударцем Терзић који је, као и у претходном сету, ушао само због тога.

Славље је могло да почне оног момента када је Милош Терзић постигао ас вредан титуле.

Навијачи Србије данас су оправдали сва очекивања, јер су добрано напунили трибине Градске хале у Бечу и носили су екипу колико год су могли. Као да су њихови повици "Хоћемо победу" и "Помози боже" уродили плодом, па су Миљковић и другови оберучке пригрлили трофеј намењен прваку Европе.

Србија је последњи пут освојила Европско првенство 2001. године, када је у Чешкој победила такође Италију са 3:0. Тада се такмичила под заставом Југославије.

Србија: Н. Ковачевић, У. Ковачевић, Петковић, Терзић, Станковић, Никић, Митић, Рашић, Миљковић, Старовић, Подрашчанин, Росић.

Италија: Мастранђело, Пароди, Бари, Ласко, Марути, Зајцев, Бонифанте, Савани, Бути, Травица, Бирарели, Саби.

Бронзану медаљу на ЕП у Аустрији и Чешкој освојила је Пољска која је раније данас победила Русију са 3:1 (25:23, 18:25, 25:21, 25:19).