Наставак успона српске одбојке

Успон српске одбојке, који је започео 1995. године са генерацијом браће Грбић - Владимиром и Николом и покојног Жарка Петровића, ове године доживљава кулминацију у свим категоријама, уз "ружичасту" перспективу да наши представници у том спорту дотакну светски врх.

Српска одбојка у првих шест месеци ове године постигла је толико успеха да је фасцинирала међународну одбојкашку јавност, иако је њен стални напредак био очит и раније, па се зато с правом о њој данас у свету говори с највише поштовања.

Председник Одбојкашког савеза Србије (ОCC) Александар Боричић изрекао је пре 15 година реченицу која данас делује стварно, а која је 1995. године након гостовања некадашњих "плавих" у Шведској деловала као пука фикција - да је жеља руководства одбојкашког спорта да се за утакмице тражи карта више.

У то време  Боричићеве речи деловале су више као плод бујне маште, али данас делују разумно и објективно. У протеклој деценији и по одбојка бележи константан раст на три нивоа - ширила је базу, стицала све више присталица и бележила врхунске резултате.

У првој половини ове године мушка и женска одбојка у свим категоријама представља "европски и светски хит". Где год да се појави нека од селекција "белих орлова", мада већину утакмица наше репрезентације још играју у старим бојама, сврстава се у најужи круг кандидата за прво место, а на низ овогодишњих успеха још није стављена тачка.

Мушка сениорска репрезентација, не само због организације финалног турнира Светске лиге, него и по играма и резултатима, учествоваће у завршници престижног такмичења од 22. до 26. јула у Београду. Иако наш тим у том такмичењу игра често без капитена Николе Грбића, Ивана Миљковића и Андрије Герића, пружа одличне партије.

Студентска репрезентација Србије је на београдској Универзијади освојила пето место, али је по квалитету могла да игра и у финалу. Женска репрезентација у окрњеном саставу у Б постави освојила је у Турској прву лигу Европе. Студенткињама Србије је на Универзијади у Београду припала сребрна медаља, иако је играла без повређених Јелене Николић и Јоване Бракочевић.

Сениори и студенти не морају да брину за своје наследнике. Женска и мушка кадетска репрезентација Србије може по резултатима на међународној сцени да буде гарант нових сениорских успеха наше одбојке.

Кадеткиње Србије у Тајланду освојиле су друго место у свету. Иста позиција освојена је и на европском тлу нешто пре овог тријумфа. Момци у кадетском узрасту су актуелни континентални вицешампиони.

Ниску добрих резултата српски одбојкаши до краја године могу да увећају новим успесима. Најбољи одбојкаши у сениорској конкуренцији наступиће у септембру на првенству Европе у Турској, а крајем истог месеца и почетком октобра такав изазов имаће и одбојкашице.

Кадети и кадеткиње ће имати проверу на Европском олимпијском фестивалу младих, а круна сезоне би требало да буде Светски куп у Јапану током новембра.

Судећи према резултатима и квалитету нових генерација, не треба сумњати да ће мисија председника ОCC Боричића бити и надмашена.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се