Читај ми!

Мало голова, много узбуђења, Кошутњак добио спомен парк

ВМА Академац победник групе Пријатељи. Познати полуфиналисти групе Медија. У комплексу РТС-а на Кошутњаку завршени су радови на изградњи меморијалног Спомен парка посвећеног настрадалим радницима РТС-а у НАТО бомбардовању 1999. године.

Дан после РТС-ове завршнице на ред су дошли и мечеви одлуке у групи Пријатељи. Улог је био све већи па су тимови ушли у полуфинале са знатном дозом опрезности. Поготово ако се узме у обзир да су се ове утакмице уживо пратле на интернету путем "лајв стриминга".

Први сусрет играли су ВМА Академац и Комунална полиција. Изузетно тврдо прво полувреме у коме је било чак седам прекршаја и ниједан леп потез. Али одмах на почетку другог полувремена ВМА Академац долази до поготка преко гол-машине, Миленка Цимбаљевића. Као члан Ветерана РТС-а Цимбаљевић се у прошлогодишњем Великом финалу уписао у стрелце и поново се доказао у битној утакмици.

Снажно и неодбрањиво савладао је голмана "Комуналаца" са пристојне удаљености.

Овај гол је унео немир у екипу Комуналне полције која никако није могла да смири лопту и преузме иницијативу.Па ипак у 35. минуту, створила се шанса за изједначење, али је Душан Димић није искористио.

"Доктори" су на крају славили минималном победом и у финалу су чекали бољег из дуела Удружење фудбалских ветерана Београда и 250. ракетна бригада.

Прва полувремена оба полуфинала су протекла на скоро идентичан начин. "Ветерани" и "Ракеташи" су играли са својом лоптом која је мање одскакала тако да је фудбал био неупоредиво бржи и квалитетнији.

Резултат првог дела гласио је 0:0. Прве тренутке радости доноси 25 минут времена и то за Ветеране Београда. Ђорђе Станковић се нашао на правом месту у право време. "Ракеташи" су тек после примљеног гола "укључили свој ракетни погон" и убрзо изједначили резултат. Стрелац је био Елвир Селимовић који је одлично искористио асистенцију Радована Балаћа. Управо је Балаћ само минут касније могао у потпуности да преокрене ток меча, мада су и Ветерани имали две добре шансе да поново пређу у вођство.

И онда се у завршним тренуцима догодио моменат за памћење.

Сат је на семафору одбројавао последње секунде и сви су очекивали пенале. Балаћ је на половини терена украо лопту противницима и храбро се залетео ка голу Ветерана. Преварио је одбрану и голмана ривала и буквално седам секунди пре звука сирене постигао гол који је одвео 250-у ракетну бригаду у финале за групу Пријатељи.

Невероватан тренутак у Поско арени који су својим спектакуларним слављем увеличали фудбалери 250. Ракетне бригаде.

Али, времена за радовање није било. Финална утакмица се играла одмах затим, а Ракеташи су само на кратко могли да "охладе своје млазнице".

Нема времена за одмор, одмах на финале

Финале ВМА Академца и 250. ракетне бригаде је почело исто као полуфинала. Приступило се опрезној,рационалној и једноставној игри у оба табора.Тако да се и на овој, најбитнијој утакмици полувреме завршило без голова.Почетком наставка догодио се де жаву.

Цимбаљевић је начео мрежу "Ракеташа" у 21. минуту, дакле у исто време када је погодио и у полуфиналу. Умор је почео да се примећује на лицима играча 250-е ракетне бригаде с обзиром да им је ово била друга тешка утакмица заредом. Гордан Влашки је у 28. минуту повисио на 2:0 и већ тада се наслућивало да ће ВМА Академац постати победник у групи Пријатељи. Шампиони овог Меморијала из 2011. године до краја су постигли још два гола преко Бранислава Боројевића и Атанасија Тодоровића.

Заиста заслужен успех екипе ВМА Академац о чему је и говорио Радован Балаћ, најбољи стрелац 250-е ракетне бригаде.

"Осећања су ми помешана. Дали смо у овом тренутку максимум. Нећу тражити оправдања у умору. Наши противници,који су уједно и наши другови данас су били бољи и ја им од срца честитам"

Миленко Цимбаљевић је ове године носилац офанзиве ВМА Академца. Засад његова форма овој екипи даје резултате, а на својим головима не даје превелики значај.

"Не бих уопште истицао похвале које се односе на моје наступе. Успех у фудбалу је заслуга колектива"

Као што смо већ рекли, Цимбаљевић је био стрелац једног од два гола који су Ветерани РТС-а постигли у прошлогодишњем Великом финалу.

"Утисци са Великог финала су били феноменални. Надам се да ћу и ове године бити учесник тако дивног догађаја"

ВМА Академац у полуфиналу свог дела турнира чека бољег из меча победник Медији против победника Дијаспоре.

Полуфинала и финала у свим преосталим групама моћи ћете и даље да посматрате уживо преко Интернета на страници www.igrajmoza16.rs.

Познати полуфиналисти групе Медија

Екипа ВМА Академац је победник групе Пријатеља. Која ће медијска кућа наставити борбу за "велико финале" 15. Меморијалног турнира „Играјмо за 16" знаће се следеће суботе с обзиром да су познати полуфиналисти у групи Медији.

Последње треће коло је почело сат времена касније јер је тим Скупштине града Београда одустао од такмичења, па је дневни лист Спорт победио службеним резултатом. Али, тиму Спорта то није ништа значило.

У полуфинале су сигурно прошли Арена спорт и Танјуг и управо ова два тима одиграла су меч за прво место у групи А, који је обећевао тврду игру. Уједначен ритам са обе стране је условио да у првом полувремену не деси ништа значајније. Други део игре је отворен голом и то врло лепим.

Играчи Танјуга су неспоразумом "зачели" своју акцију и буквално поклонили лопту Владимиру Токановићу, који је мајсторски преварио голмана Танјуга и довео Арену у вођство. Играо се 18. минут. Али убрзо, екипа Танјуга је изједначила. Буњевчевић је потпуно неометан са два метра убацио лопту у свој гол.

До краја утакмице оба састава имала су две дивне шансе за тријумф. Танјуг је могао и да слави да је Душан Крајиновић у завршници био прецизнији, али је његов покушај завршио на пречки. Баш је Крајиновић био актер безазленог инцидента који уследио после оштријег старта Ивана Радуловића.

Односи играча су на крају били мирољубиви,а такав је био и резултат 1:1.Овакав исход више је одговарао екипи Арене спорта која је заузела прво место у групи А због боље гол разлике.

А због чега је то добро? Прошлогодишњи финалсти су избегли бар на следећем степенику сигурно најмоћнију екипу овогодишњег турнира.

РТВ Војводина је после Спорт Клуба "демонтирала" и Спорт Нетворк, такође са 7 према 1. Након осам минута је било 2:0, а оба гола постигао је Жељко Миљанић. За први је прошао као Меси, а за други погодак је шутирао као Роналдо.

Почетком наставка Александар Лазаревић је доказао зашто је уз Миљанића један од најбољих техничара на целокупном такмичењу. Преварио је неколико играча Спорт Нетворка и повисио на 3:0. У игру је ушао Љубиша Марковић, ветеран тима РТВ Војводине. Некада голман ове екипе, због повреде руке сада наступа као играч и то чини у великим стилу.

Уписао се у стрелце у 19. минуту после само неколико контаката са лоптом. Урош Савић је смањио на 4:1, а Марковић се убрзо поново одлично снашао у нападу постигавши свој други гол. Срђан Дакић је повисио на 6 :1, а печат, благо речено моћног наступа Војвођана ставио је Тотић у последњем минуту утакмице.

"Наша досадашња убедљива игра не мора ништа да значи. Спорт Клуб и Спорт Нетворк су просечне екипе. Очекује нас дуел са Танјугом, а можда одмах затим и са Арена Спортом. То су знатно квалитетнији тимови, али мислим да смо уигранији од свих. Ако бисмо освојили групу Медија, укрштамо се са Дијаспором, а тамо су сви напознаница. Тако да је све могуће. Једно је сигурно. Имамо велику жељу да ове године овојимо турнир 'Играјмо за 16'", каже Буда Марковић, који је већ годинама стуб и камен темељац ове екипе.

Последњи сусрет групне фазе Медија одиграли су Рингиер Аксел Спрингер и Спорт Клуб који је морао да победи са пет голова разлике како би прошао у полуфинале. Али је Рингиер победом од 4:1 потврдио друго место у групи Б, иза РТВ Војводине. У 13. минуту Рингиер је постигао два гола преко Мирковића и Остојића и казнио Спорт Клуб Небојша Вишковић промашио две феноменалне прилике.

Кузмановић је у првом полувремену могао да смањи предности Рингиера,али је његов лоб ударац отишао поред гола. Па ипак 2:1 је било у 19. минуту, када је Кузмановић искористио асистенцију Плавшића. До краја утакмице Рингиер Аксел Спрингер, тј. дневни лист Блиц је поново постигао два гола за један минут. Стрелци су били Предраг Михаиловић и Немања Мирковић који је проглашен за најбољег играча утакмице.

Полуфинални парови у групи Медији су:

Арена Спорт - Рингиер Аксел Спрингер

РТВ Војводина - Танјуг

Ови мечеви се играју 29. марта у Поско арени, а финална утакмица се игра одмах након другог полуфинала.

Кошутњак добио Спомен парк РТС-а

У комплексу РТС-а на Кошутњаку, у недељу, завршени су радови на изградњи меморијалног Спомен парка посвећеног настрадалим радницима РТС-а у НАТО бомбардовању 1999. године.

У парку под називом "Да се никад не заборави" налази се 16 стабала у знак сећања на 16 радника РТС-а настрадалих у НАТО бомбардовању. Потврда да памтимо и не заборављамо.

Идеја коју су покренули чланови Организационог одбора Меморијалног турнира у малом фудбалу "Играјмо за 16" на челу са председником Веселином Грозданићем, да се одмах поред простора на коме је 2000. одигран први турнир у малом фудбалу изгради парк, коначно је реализована.

До реализације не би дошло да није било пријатеља РТС-а са Шумарског Факултета који су и пројектовали овај Спомен парк. Пејзажне архитекте Драгана Скочајић и Александар Бобић идејно су реализовали овај меморијални комплекс у којем се налази 16 стабала граба. Стабла су посађена у групној форми, док је око њих засађено и девет стабала тужног дуда.

Велику подршку у садњи дало је Јавно комунално предузеће Зеленило Београда, чији су радници, уз помоћ студената са Шумарског факултета, и засадили већину стабала у спомен парку.

Саднице за спомен парк у Кошутњаку даривао је Агроарм Ђорђа Младеновића, а  у садњи су поред представника породица наших настрадалих радника, учествовале и многобројне колеге, као и победници РТС-овог дела турнира Играјмо за 16 из екипе Обезбеђења.

Специјални гост свечаности сађења дрвећа био је Анри Гујон, млади Француз који је својевремено током бомбардовања 1999. у школи на часу историје бранио идеју да РТС као медијска кућа није никако могао да буде легитиман војни циљ како је то његов професор објашњавао ученицима и због чега је био оштро критикован. Гујон данас живи у Србији и помаже деци са Косова. Одлуком Организационог одбора турнира, Гујон ће током финала 15. Јубиларног Меморијала у недељу 13. априла уручити престижан Трофеј за фер плеј.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво