Дан хероја

Један нема ноге, други је трчао са сломљеном, и обојица се налазе у олимпијском финалу трке штафета на 4x400 метара. Мантео Мичел из Америке и Јужноафриканац Оскар Писторијус, у дану када је Јусеин Болт изнова очарао свет у финалу трке на 200 метара, успели су да постану главна олимпијска вест.

Јусеин Болт је апсолутни владар Олимпијских игара у Лондону, и то са пуним правом. Међутим, чак ни још једна невероватна представа сјајног Јамајчанина у финалу трке на 200 метара није могла да засени успех, једну другачију врсту упеха, Американца Мантеа Мичела и Оскара Писторијуса из Јужне Африке.

Мантео Мичел је истрчао своју деоницу штафете 4x400 метара у времену 46,1 секунди, што је респектабилно, али никако вредно дивљења. Али свакако јесте чињеница да је пола круга овај невероватни атлетичар истрчао са сломљеном ногом, тачније левом фибулом.

„Осетио сам пуцање. Чуо сам пуцање. Бувално и тренутку када сам пролазио 200. метар, осетио сам невероватан бол, као да ми је неко поломио ногу на пола. Вриснуо сам некако себи у браду, али од силне буке то се није чуло", рекао је Мичел.

Одустајање се чини као једини логичан потез у оваквој ситуацији. Тако није мислио и овај 25 - годишњи спринтер.

„Атлетика јесте индивидуални спорт, али ја сам имао јш тројицу момака који рачунају на мене. И цео свет је гледао трку за коју сам се спремао годинама. Одустајање није долазило у обзир", истакао је Мичел.

Мичел је у тим упао као замена за повређеног Лешона Мерита, златног из Пекинга пре четири године, који се због повреде задње ложе није пласирао у финале трке на 400 метара, што је први пут у историји да Америка није имала финалисту у овој дисциплини.

Ко ће трчати у финалу уместо Мичела, за сада није познато.

Дан није прошао ни без поновног излазка на стазу Оскара Писторијуса, првог атлетичара са тако озбиљним инвалидитетом (ампутиране обе ноге) на Олимпијским играма. Писторијус је био члан штафете Јужне Африке у истој категорији, али није ни стигао на ред да истрчи.

Таман је ред дошао на Писторијуса да преузме палицу, али онда се догодио судар тркача из Кеније и Јужноафриканца Офентсеа Могаване. Могаване се нашао на поду, ишчашеног рамена, и палица се откотрљала у страну. Писторијус је у очајању гледао како му последња прилика да трчи на Олимпијади измиче из руку. Није, наравно, пропустио прилику да помогне колеги из тима.

Међутим догодио се обрт. Усвојена је жалба Јужноафриканаца, Кенија је дисквалификована, и место у финалу припало је Оскару Писторијусу и друговима.

Тако ће момак без ногу трчати за медаљу на Олимпијским играма. Године доминирања на свим могућим такмилењима за атлетичаре са хендикепом, и упоредном правном борбом како би му било дозвољено да се такмичи са најбољим спортистима планете, имају приикладну кулминацију у финалној трци у петак.

Не мораш имати медаљу да би био херој Олимпијских игара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се