"Орлови" се осветили Турцима

Србија се победом над Турском од 68:67 пласирала у четвртфинале Европског првенства. У правој драми виђеној на паркету срећа је овога пута, за разлику од прошлогодишњег полуфинала Мондобаскета, била на страни "орлова". Турци имали последњи напад у којем су промашили шут за победу.

Изгледа да је суђено да се мечеви између Србије и Турске заврше правом драмом, која није за оне са слабим срцем. После велике борбе "орлови" су савладали Турке резултатом 68:67, по четвртинама 18:11, 17:16, 21:26, 12:14.

Поново је меч, као прошле године на светском првенству, одлучила једна лопта и срећа која је овога пута била на нашој страни.

Оно што је слично са прошлогодишњим дуелом ове две репрезнтације било је суђење, које је, како се меч приближавао крају, све више било на штету Србије. На сву срећу, овога пута ни то није било довољно Турцима за тријумф.

Осим сумњивог судијског критеријума "орловима" је поново могао да дође главе очајан скок у најбитнијим тренуцима меча, док су нам Турци узвраћали катастрофалним извођењем слободних бацања.

У српској репрезентацији најбољи учинак је имао Милош Теодосић који је постигао 20 поена, ухватио осам лопти и имао пет асистенција. Савановић је постигао 14 поена, Тепић два мање, Крстић и Перовић по осам. На другој страни Кантер и Онан су постигли по 11 поена, док је Иљасова постигао поен мање.

Ова важна победа "орлова" дошла је после рововске битке. Србија је добро почела меч, посебно у одбрани, а кошевима Крстића, Теодосића, Теппића и Савановића "орлови" за кратко време долазе до предности од 10:2. Та предност је чврстом игром у одбрани одржавана до краја четвртине.

Српске кошаркаше у тим тренуцима није служио шут за три поена, па ни зато није направљена осетнија предност. На крају те деонице изабраници Душана Ивковића имали су предност од 18:11.

Одлично су "орлови" наставили и на почетку другог периода. Мини шоу имао је Коста Перовић који је за кратко време постигао шест поена у серији и пет пута ухватио лопту. Његову серију је наставио Теодосић који је са пет везаних поена донео Србији највећу предност од 29:15.

Турци се буде, користе пад концентрације "орлова" у одбрани и поенима Тунчерија до полувремена смањују заостатак на осам поена.

Трећи период меча припао је Турцима који, иако нису бриљирали у нападу, користе лош скок српске репрезентације и велики број поена постижу после других напада. Турцима је коначно прорадио и шут за три поена, а велике проблеме правио нам је Онан. У том делу игре "орлови" примају чак 26 поена, и допуштају противнику да се потпуно врати у меч.

Српски кошаркаши су пропустили неколико прилика да се на време одлепе, па је меч неминовно ушао у неизвесну завршницу.

У последњој четвртини игре обе екипе су играле веома лоше у нападу. Турци су добро затворили рекет, а захваљујући, најблаже речено, чудном судијском критеријуму, Крстић није могао да се носи са противничким центрима.

На другој страни турски кошаркаши су поклоне судија компензовале очајним извођењем слободних бацања, тако да су и они пропустили неколико шанси да скроз преокрену резултат.

У последњи минут Србија је ушла са залихом од пет поена предности, јер је претходно Теодосић погодио два слободна бацања. Ипак, Турци брзо поентирају, и у првих неколико секунди нашег напада успевају да се домогну лопте.

Теодосић је био удвојен, а судије, уместо фаула свирају мртву лопту, која је припала Турцима. Арслан на 35 секунди пре краја смањује на поен разлике.

Теодосић последњи напад покушава да добије као против Шпаније прошле године, шутем из даљине. Овога пута његова лопта није била ни близу да прође кроз обруч, тако да су Турци имали напад за победу.

Одлично су српски кошаркаши одиграли одбрану у тим тренуцима, а после блокаде над Онаном, противник је имао још четири секунде за напад. Лопта је дошла до Иљасове који је имао шут за победу, али на срећу, био је непрецизан. На крају коначан резултат на семафору стајао је 68:67 за "орлове".

На крају ове тешке утакмице и даље није јасно који је то фактор који је био најбитнији у победи Србије. Наши момци су на овом мечу надскакали ривала (Србија имала 38 скокова), али Турци су од својих 35 скокова чак 14 имали у нападу.

Ни једна ни друга екипа се нису прославиле шутом за три поена. Србија је постигла пет, Турска три тројке. "Орлови" су поново одлично шутирали слободна бацања (13/16), али су два промашаја Бјелице у финишу меча могла скупо да коштају наш тим.

Са друге стране Турци су слободна шутирали катастрофално (16/29), и тако олакшали "орловима" пут до победе.

Овим тријумфом Србија се пласирала у четвртфинале где ће јој противник бити Русија или Македонија.

Број коментара 164

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије