РТС :: Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/rss.html sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/rss.html Почеле квалификације за ЛШ, сјајан гол Ненадовића https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2784909/pocele-kvalifikacije-za-ls-sjajan-gol-nenadovica.html Нова сезона у фудбалској Лиги шампиона почела је првим утакмицама првог кола квалификација. Одигране су четири утакмице, а већ у првом мечу између јерменског првака Алашкерта и Санта Коломе из Андоре наш интернационалац Урош Ненадовић је несвакидашње интересантним поготком донео победу свом Алашкерту.

Урош Ненадовић, бивши играч ОФК Београда, Новог Пазара, Војводине, Рада и Радника из Сурдулице, искористио је центаршут саиграча Артак Дашијана и петом послао лопту у ближи угао гола.

Двадесеттрогодишњи крилни нападач је тако постао стрелац јединог гола на утакмици и донео победу свом тиму у првој утакмици квалификација за Лигу шампиона.

Реванш утакмице играће се за недељу дана.

Резултати одиграних утакмица:

Алашкерт (Јерменија) - Санта Колома (Андора) 1:0
Хибернијан (Малта) - Инфонет (Естонија) 2:0
ТНС (Велс) - Европа (Гибралтар) 1:2
Викингур (Фарска острва) - Трепча 89 (Косово) 2:1

]]>
Wed, 28 Jun 2017 12:02:49 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2784909/pocele-kvalifikacije-za-ls-sjajan-gol-nenadovica.html
Роналдињо хвалио Зидана, Роналда, Рамба и Ђоковића https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/oko-terena/2757851/ronaldinjo-hvalio-zidana-ronalda-ramba-i-djokovica.html Један од најбољих фудбалера света свих времена Роналдињо, одушевљен квалитетом приказаног фудбала у финалу Лиге шампиона између Реал Мадрида и Јувентуса, иако је планетарну славу стекао у редовима највећег ривала Краљевског клуба Барселони, похвалио Зидана и Роналдо.У ексклузивном интервјуу нашем колеги Немањи Матићу посебно истакао Новака Ђоковића и Дејана Петковића.

"Предивно финале. Прелепа игра оба тима. Надам се да су гледаоци широм света уживали у финалној утакмици као что сам ја уживао. Виђено је пет прелепих погодака что је одлишна ствар за фудбал. Срећан сам што су Роналдо и Зидан исписали нове странице историје и што су освојили другу титулу за редом. Стварно сам уживао у овој финалној утакмици," прве су реакције легндарног фудбалера.

Роналдињо је финале Лиге шампиона пратио на Крузеру који је из Пиреја отпловио ка Миконосу где  се и гледало финале на броду у присуству више од 500 љубитеља фудбала из читавог света. 

"У фудбалу сам остварио све што сам желео. Немам ни једну неостварену жељу јер сам постигао све што сам желео и освојио готово све трофеје. Ја сам срећан и испуњен човек због тога."

Прва асоцијација на нашу земљу су му Новак Ђоковић и Дејан Рамбо Петковић који је у бразилском фудбалу стекао статус легенде каква је и сам Роналдињо.

"Много више пратим фудбал али Новака Ђоковића зна цео свет. Просто не постоји човек који није чуо за њега. Наравно, и Петковић је планетарно познат, тако да можете бити поносни на њих двојицу."

Роналдињо је данас глобални амбасадор фудбала, а слободно време користи да би се посветио својој другој великој љубави.

"То је музика. Моја велика љубав. Уживам у сваком дану и трудим се да останем у фудбалу, а музика је несто у чему подједнако уживам", истакао је Роналдињо.

]]>
Mon, 5 Jun 2017 08:49:44 +0200 Око терена https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/oko-terena/2757851/ronaldinjo-hvalio-zidana-ronalda-ramba-i-djokovica.html
Модрић: Са Реалом сам ушао у историју https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2757781/modric-sa-realom-sam-usao-u-istoriju.html Хрватски фудбалер Лука Мордић, који је у суботу с Реал Мадридом освојио Лигу шампиона, рекао је да ово била једна од најбољих сезона у историји 115 година старог клуба. Ова титула је специјална јер улазимо у историју као прва екипа која је успела да обрани титулу, поручује Модрић.

"Пресрећан сам, заслужили смо ово. Одиграли смо феноменалну утакмицу посебно у другом полувремену где Јувентусу нисмо више допуштали да игра као у првом првом полувремену. Након првог гола у првом полувремену превише смо се повукли, али смо у другом делу смо изашли високо, радили пресинг не допуштајући им да играју. То је било кључно", рекао је Модрић, преноси агенција Хина.

Фудбалери Реал Мадрида освојили су Лигу шампиона, пошто су синоћ у финалу победили Јувентус са 4:1.

Модрићу је ово трећи освојени трофеј у Лиги шампиона, након Лисабона 2014. и Милана 2016.

"Свака од три освојене Лиге шампиона је слатка, свака титула је била посебна, али ова је специјална јер улазимо у историју као прва екипа која је успела да обрани титулу. Ако је то неко могао да уради, онда је то Реал Мадрид", рекао је Модрић.

Модрић је постао први хрватски фудбалер са три титуле првака Европе.

"Срећан сам и због тога. Сезона је била феноменална, била је тешка, али напокон смо освојили то првенство које нас је мучило већ пет година и уз то обранили титулу првака Европе па мислим да је ово једна од најбољих сезона у историји клуба", рекао је Модрић.

Он је асистирао Кристијану Роналду за трећи погодак, што му је била пета асистенција ове сезоне у 41 одиграној утакмици.

"Последњих дана смо пуно вежбали на тренингу повратне ниске лопте јер је Јуве јак на високим лоптама. Тако смо успели да им дамо три гола", рекао је Модрић.

Упитан о поготку Марија Манџукића у 27. минуту, Модрић је похвалио наступ хрватског нападача.

"Манџукићев гол је феноменалан, био је то страшан погодак. Свака му част на голу и његовој игри, мислим да је био једини на нивоу у Јувентусу, али то је на њихову жалост било премало", рекао је Модрић.

Реал Мадрид је у Кардифу освојио дванаести трофеј најбољег клуба на континенту, а прослава у Мадриду заказана је за вечерас.

]]>
Sun, 4 Jun 2017 18:01:46 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2757781/modric-sa-realom-sam-usao-u-istoriju.html
Буфон не губи наду: Имаћу још једну шансу да освојим Лигу шампиона https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2757561/bufon-ne-gubi-nadu-imacu-jos-jednu-sansu-da-osvojim-ligu-sampiona.html Голман Јувентуса Ђанлуиђи Буфон изјавио је да му је веома тешко пао пораз у финалу Лиге шампиона против Реала (4:1) и поручио да је убеђен како ће имати још једну шансу да освоји једини трофеј који му недостаје.

Јувентус је синоћ изгубио пето финале у низу, укупно седмо, а Буфон треће.

"Имам уговор на још једну сезону, што значи да ћу и следеће године имати шансу. Истина, биће много теже, пропустили смо лепу прилику и веома ми је жао", изјавио је Буфон за Скај спорт.

Јувентус има шест титула у низу у Серији А, а последње три године освајали су дуплу круну.

]]>
Sun, 4 Jun 2017 14:11:54 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2757561/bufon-ne-gubi-nadu-imacu-jos-jednu-sansu-da-osvojim-ligu-sampiona.html
Хаос у Торину, навијачи Јувентуса повређени у стампеду https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/oko-terena/2757288/haos-u-torinu-navijaci-juventusa-povredjeni-u-stampedu.html Навијачи Јувентуса, који су на Тргу Сан Карло у Торину пратили финални дуел Лиге шампиона, повређени су у гужви која је настала након што се зачула снажна експлозија.

Више људи повређено је у стампеду до којег је дошло међу навијачима Јувентуса, који су на Тргу Сан Карло посматрали меч финала Лиге шампиона, преносе светски медији.

Наводно, зачула се снажна експлозија, после које су тифози "Старе даме" почели да беже у паници.

На тргу је присутан велики број амбулантних возила. 

За сада није потврђено да ли се заиста радило о детонацији, или су се окупљени навијачи уплашили од бачених петарди.

У последњим извештајима се наводи да је више стотина навијача Јувентуса повређено, од тога двоје теже, а највећи број повреда је изазван притискањем људи уз заштитну ограду подземне гараже и њеним рушењем што је подсетило на трагедију на бриселском стадиону Хејсел 1985. када је 39 навијача Јувентуса изгубило живот приликом рушења ограде на њих. 

]]>
Sun, 4 Jun 2017 10:22:48 +0200 Око терена https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/oko-terena/2757288/haos-u-torinu-navijaci-juventusa-povredjeni-u-stampedu.html
Роналдо: Јединствен тренутак https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2757284/ronaldo-jedinstven-trenutak.html Фудбалер Реал Мадрида Кристијано Роналдо рекао је да је освајање Лиге шампиона јединствен тренутак за њега.

"Ово је јединствен тренутак у мојој каријери и спектакуларан завршетак сезоне са трофејом у Лиги шампиона и пехаром у Примери. Постали смо први клуб који је одбранио трофеј у Лиги шампиона, шта још могу да тражим?", рекао је Роналдо после финала.

Реал је победио Јувентус са 4:1 и постао први клуб који је одбранио трофеј у Лиги шампиона.

Велшки фудбалер Герет Бејл похвалио је организацију финала у Кардифу, где је са Реал Мадридом освојио трофеј.

"Невероватан призор. Град је обавио беспрекоран посао у организацији овако великог догађаја. Фантастичан је осећај освојити ово код куће", рекао је Бејл британским медијима.

"Сезона је била напорна, неуморно смо радили и на крају смо награђени. Исписали смо историју и сада уживамо", казао је Бејл.

Реал Мадрид је у Кардифу 12. пут постао шампион Европе.

]]>
Sat, 3 Jun 2017 23:18:50 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2757284/ronaldo-jedinstven-trenutak.html
Реал одбранио титулу шампиона Европе https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/semafor/2757179/real-odbranio-titulu-sampiona-evrope.html Фудбалери мадридског Реала постали су први тим у историји који је одбранио шампионски трофеј у Лиги шампиона, пошто су у финалу са 4:1 (1:1) савладали екипу Јувентуса. Кристијано Роналдо двоструки стрелац у Кардифу. "Краљевски клуб" стигао до 12. титуле шампиона Старог континента. "Стара дама" меч завршила са играчем мање, због искључења Квадрада у 84. минуту.

Најбољи напад бољи од најбоље одбране – тако би се у једној реченици могло описати оно што се десило на стадиону "Миленијум". Фудбалери мадридског Реала постали су први тим који је одбранио трофеј Лиге шампиона, пошто су у финалу у Кардифу победили Јувентус 4:1 (1:1).

Реал је у престоници Велса дошао до 12. титуле првака Европе, по чему је убедљиво најуспешнији, док је Јувентус поражен и седми пут у финалу, други пут против краљевског клуба после 1998. године.

Поново је човек одлуке био сјајни Кристијано Роналдо, стрелац голова у 20. и 65. минуту, поставши први играч који је био стрелац у три различита финала Лиге шампиона.

Јувентус је имао изједначење акробатским потезом Марија Манџукића у 27, али је Каземиро у 61. минуту снажним ударцем из даљине донео Мадриђанима ново вођство, пре него што је Роналдо уписао други гол, а Марко Асенсио ставио тачку у судијској надокнади.

Вреди истаћи и да су се Роналдо и Манџукић придружили бившем српском фудбалеру Велибору Васовићу са погоцима у финалима у дресовима два различита клуба.

Васовић је то чинио у дресовима Партизана и Ајакса, а Роналдо и Манџукић пре вечерашњег дуела у Манчестер јунајтеду, односно Бајерну.

Јувентус је меч завршио са играчем мање на терену, пошто је Хуан Квадрадо, можда и престрого, искључен у 84. минуту сусрета.

Овако је протекло финале у Кардифу:

22.39 – Крај меча, Реал је савладао Јувентус са 4:1 и одбранио титулу шампиона Европе!

22.35 – ГОООЛ! Реал користи играча више на терену, па голом Асенсија долази до недостижне предности – 4:1!

22.29 – Јувентус остаје са играчем мање на терену, пошто је други жути картон Квадраду "изнудио" Серхио Рамос. 

22.22 – Прва измена у тиму Реала, у игри је Гарет Бејл уместо Карима Бенземе. Истовремено, последњу измену врши Алегри – Лемина је у игри уместо Дибале. 

22.17 – Увукла се нервоза у тим Јувентуса, жути картон добија и Квадрадо. 

22.15 – Жути картон и за Алекса Сандра, а Алегри врши и другу измену – уместо Пјанића у игри је Маркизио. 

22.12 – Алегри је принуђен да мења формацију – уместо Андрее Барзаљија, у игри је далеко офанзивнији Хуан Квадрадо. 

22.11 – Жути картон за Пјанића због неспортског понашања. 

22.09 – ГОООЛ! Кристијано Роналдо постиже свој други гол на мечу, па Реал од 64. минута има два гола предности!

22.06 – ГОООЛ! Каземиро у 61. минуту доноси нову предност Реалу, ударцем са двадесетак метара!

22.04 – Период игре који припада Реалу – покушавају Марсело и Иско, али нема опасности по гол Буфона. 

21.58 – Знатно се спорије игра на почетку другог полувремена, а жути картон добија Тони Крос због гажења Самија Кедире. 

21.50 – Настављен је меч. 

21.35 – Одлично прво полувреме у Кардифу, Јувентус – Реал 1:1.

21.29 – Још један жути картон за играче Реала, уписан је Карвахал после старта над Манџукићем. 

21.19 – Жути картон за капитена Реала Серхија Рамоса, због неколико грубљих стартова. 

21.14 – ГОООЛ! Евроголом Манџукића Јувентус стиже до изједначења у 27. минуту! Лепу акцију Јувентуса још лепшим голом крунише репрезентативац Хрватске.

21.08 – ГОООЛ! Реал води са 1:0 од 20. минута, стрелац је Кристијано Роналдо! Роналдо је разменио пасове са Карвахалом, прецизно шутирао, па Буфон прима четврти гол у Лиги шампиона ове сезоне.

21.07 – Нема прилика за гол, али чини се да играчи обе екипе играју све оштрије, па судија Брих има све више посла. 

20.59 – Први жути картон на мечу за Паула Дибалу, који је спречио брз контранапад Реала. 

20.54 – Још један опасан напад Јувентуса, шутира Пјанић, али Навас још једном одлично интервенише. 

20.51 – Нешто бољи почетак меча за Јувентус, први ударац на утакмици упутио је Игуаин главом, али право у Наваса. 

20.48 – Почело је велико финале! 

20.44 – Играчи две екипе, предвођени судијом Брихом, изашли су на травнати тепих стадиона "Миленијум" у Кардифу. 

20.35 – Голман Јувентуса Ђанлуиђи Буфон могао би са 39 година да постане најстарији освајач европског купа. 

20.10 – Главни судија финалног меча је Немац Феликс Брих. 

20.00 – Играч Јувентуса Дани Алвес одиграће вечерас свој стоти меч у Лиги шампиона. 

19.50 – Познати су састави тимова:

Јувентус: Буфон, Кјелини, Бонучи, Барзаљи, Алвес, Сандро, Пјанић, Кедира, Дибала, Манџукић и Игуаин;

Реал: Навас, Карвахал, Рамос, Варан, Марсело, Каземиро, Крос, Модрић, Иско, Роналдо и Бензема.

]]>
Sat, 3 Jun 2017 23:53:36 +0200 Семафор https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/semafor/2757179/real-odbranio-titulu-sampiona-evrope.html
Гужва на улицама Кардифа пред финале Лиге шампиона https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/oko-terena/2757151/guzva-na-ulicama-kardifa-pred-finale-lige-sampiona.html Улице престонице Велса Кардифа пуне су људи пред вечерашње финале Лиге шампиона између фудбалера Реал Мадрида и Јувентуса.

Десетине хиљада навијача налази се на улицама Кардифа, који је са популацијом од око 350.000 становника најмањи град домаћин финала Лиге шампиона.

Многи навијачи су због ограниченог смештајног капацитета у Кардифу морали да спавају у оближњим градовима, углавном у Бристолу, због чега је велика гужва у возовима који стижу у главни град Велса.

Утакмица ће се због безбедности играти под затвореним кровом стадиона Миленијум, а навијачи су почели да улазе на трибине и три сата пре почетка.

Навијачи су поздрављени натписом "добродошли" на видео бимовима на стадиону, на енглеском, шпанском и италијанском језику.

Медији наводе да се улазнице код препродаваца коштају и до 1.500 евра, а полиција је упозорила навијаче да обрате пажњу да не буду преварени.

Посебну пажњу привукао је чартер лет који из Мадрида превози чланове породица и пријатеље фудбалера Реала, а који је каснио у Кардиф.

Како је пренела агенција АП, безбедносних проблема нема, а навијачи оба клуба су похвалили британску полицију.

Навијачи Реала који нису допутовали у Кардиф имаће прилику да утакмицу гледају на стадиону "Сантјаго Бернабеу" у Мадриду, где ће бити пренос на великом видео биму, а улазница кошта 10 евра.

Утакмица ће почети вечерас у 20.45.

]]>
Sat, 3 Jun 2017 19:26:59 +0200 Око терена https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/oko-terena/2757151/guzva-na-ulicama-kardifa-pred-finale-lige-sampiona.html
Финални дуел Реал Мадрида и Јувентуса https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/semafor/2756756/finalni-duel-real-madrida-i-juventusa.html Хоће ли Реал Мадрид постати први тим од 1990. који је одбранио титулу првака Европе или ће Јувентус напокон, после 21 године, освојити дуго сањани трофеј? Сазнаћемо у директном преносу финала Лиге шампиона са стадиона "Миленијум" у Кардифу од 20.45 на Првом програму и путем лајв стриминга на сајту РТС-а. 19.30 – Уочи утакмице навијаче ће на стадиону забављати бенд Блек Ајд Пиз.

19.15 – Десетине хиљада навијача допутовали су главни град Велса, а град Кардиф има много проблема са смештајем због малог броја хотела.

У Кардифу живи 350.000 људи и то је један од најмањих градова који је био домаћин финалне утакмице Лиге шампиона.

18.50 – Вечерашње финале Лиге шампиона је прво које ће бити играно под затвореним кровом због безбедности, после напада у Манчестеру у коме су погинуле 22 особе.

18.30 – Препродавци у Кардифу испред стадиона продају улазнице за финале фудбалске Лиге шампиона по цени и до 1.500 евра, јавља Бета.

Полиција је упозорила навијаче да буду опрезни, пошто постоји могућност да су неке улазнице фалсификоване.

Мадриђани имају прилику да постану први тим у историји који је одбранио трофеј Лиге шампиона у новом формату и уједно подигну лестицу у својој богатој ризници на чак 12. пехар шампиона Старог континента, док Јувентус јури свој трећи.

И торинска "стара дама" жели да пише историју, садашња генерација постала би прва која је Јувентусу донела "триплету" (само је Интеру у Италији то пошло за руком), а прекинула би "проклетство" губљења финала, након шест пораза међу којима је једно против Реала 1998. године.

Баш тај пораз био је веома болан само две године након последњег Јувентусовог трофеја Лиге шампиона, који је одлучио тадашњи репрезентативац Југославије Предраг Мијатовић јединим голом у Амстердаму.

Сада су са једне стране најбоља одбрана на челу са легендарним Ђанлуиђијем Буфоном, који још увек чека "ушати" пехар, и нападачима Паулом Дибалом и Гонзалом Игуаином, а са друге Кристијано Роналдо, Серхио Рамос, Карим Бензема, Лука Модрић - имена за загарантовани спектакл.

Тренер фудбалера Јувентуса Масимилијано Алегри не придаје велики значај изгубљеним финалима.

"Јувентус није изгубио шест финала, већ је учествовао у осам. Долазак до финала је невероватан успех. Финале Лиге шампиона је једно као и Супербол и тада мораш да будеш прави човек на правом месту. Одушевљен сам што имамо овакву прилику", рекао је Алегри.

Можда ће највећа пажња да буде усмерена на тренера Реала Зинедина Зидана, бившег фудбалера Јувентуса, одакле је својевремено направио велики трансфер у Мадрид и касније дотакао сам врх. Француз сада може да помери нове границе.

"Наравно да ће за мене бити нешто специјално меч против Јувентуса, у Торину сам провео важан део каријере и много научио. Сада сам у Реалу, клубу мог живота и даћу све од себе да поново подигнемо трофеј", навео је Зидан, поручивши да су шансе 50:50.

Зидан није једини "прелетач" двобоја на стадиону Миленијум, интересантно је да ће их бити још тројица јер су дрес Јувентуса носили Алваро Мората, а Реала Игуаин и Сами Кедира.

Колико су два трофејна тима кроз историју имала много битака говори и податак да је њих међусобни дуел други по броју одиграних утакмица у Европи, а скор је потпуно изједначен 8-2-8.

Један од њих ће вечерас од 20.45 после 90 минута, можда и више, имати много више разлога за славље од саме победе у "класику".

Финални дуел на стадиону "Миленијум" у Кардифу можете пратити у директном преносу на Првом програму и путем лајв стриминга на сајту РТС-а.

]]>
Sat, 3 Jun 2017 19:31:45 +0200 Семафор https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/semafor/2756756/finalni-duel-real-madrida-i-juventusa.html
Зидан: У финалу Лиге шампиона фаворита нема https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2756596/zidan-u-finalu-lige-sampiona-favorita-nema.html Тренер фудбалера Реал Мадрида Зинедин Зидан рекао је да у финалу Лиге шампиона нема фаворта и да у игри своје екипе у предстојећем дуелу са Јувентусом неће ништа мењати.

Фудбалери Реала играју у суботу од 20.45 у Кардифу против Јувентуса у финалу Лиге шампиона.

"Сви знамо колики је притисак у Реал Мадриду. Ми смо увек фаворити, али у стварности, у финалу нема фаворита. Нисмо фаворити, али није ни Јувентус. Шансе су 50-50. Али, поново смо у финалу и све је могуће. Ове сезоне смо обавили много посла, освојили смо титулу у Примери и ушли у финале Лиге шампиона. Најважније је да смо сви спремни", рекао је Зидан.

Реал ће покушати да постане прва екипа која је одбранила трофеј у Лиги шампиона. "Краљевски" клуб је до сада освојио 11 трофеја првака Европе, а Јувентус два.

"Ништа нећемо мењати. Причаћемо о утакмици и то је све. Ништа се не мења, ништа не би требало да се мења. Радићемо ствари онако како увек радимо и видећемо", навео је бивши фудбалер Јувентуса и Реала.

"Наравно, игра на средини терена је веома важна. Много је тешко спречити противника да постигне гол. Можеш да играш фантастично 80 или 90 минута и на крају да примиш гол и то је то. Али, то желиш од својих нападача. Током каријере ми је било тешко, не да асистирам, а постигао сам и неколико важних голова, али не много голова", рекао је он.
Зидан није желео да открије који тим ће извести сутра, пошто медији нагађају да ли ће играти Иско или Гарет Бејл.

"Они могу и заједно да играју, а све је могуће. Оно што је добро је то што су сви моји играчи спремни и желе да играју. Не само психички, они морају да буду спремни и физички. То ме сада највише занима, сви су у доброј форми и на високом нивоу", навео је он.

Зидан је похвалио Кристијана Роналда.

"Кристијано Роналдо би био звезда да смо играли заједно, пошто он постиже голове. То је најважније, постићи голове и спречити голове. Очекујем отворену утакмицу. Живео сам и играо у Јувентусу и знам да они не играју само дефанзивно. Кристијано је добра особа, пошто брине за друге. Најважније је оно што он ради професионално. Он увек жели више. Чак и на тренинзима жели да победи. Он има нешто у себи, рођени је вођа, посебно на терену", додао је Зидан.

Бивши капитен француске репрезентације рекао је да сви очекују од Реала и Јувентуса одличну утакмицу.

"У фудбалу мораш да даш све од себе. Изгубио сам много утакмица и знам да је могуће изгубити. Исто је за Јувентус. Покушаћемо да играмо нашу игру, знамо да ћемо играти против сјајног тима", навео је он.

"Да сте ми као детету рекли да ћу доживети све ово, не бих вам веровао. Али, проживео сам то, живим и уживам. Уживам у свему што нам се догађа, ја сам само тренер, један од многих. Заиста је лепо што поново играмо у финалу и као у Милану, спремни смо да играмо" рекао је Зидан.

]]>
Fri, 2 Jun 2017 21:30:59 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2756596/zidan-u-finalu-lige-sampiona-favorita-nema.html
Алегри: Урадићемо све да освојимо трофеј https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2756590/alegri-uradicemo-sve-da-osvojimo-trofej.html Тренер фудбалера Јувентуса Масимилијано Алегри рекао је да је његова екипа целе године радила за финалну утакмицу Лиге шампиона, да очекује тежак дуел против Реал Мадрида, али да ће црно-бели играти са много више самопоуздања него у финалу 2015. године.

Фудбалери Јувентуса играју у суботу од 20.45 у Кардифу против Реал Мадрида у финалу Лиге шампиона.

"Утакмицу чекамо мирни и у тишини. За ово смо радили целе године и урадићемо све да донесемо трофеј кући. Неће бити лако, пошто Реал брани титулу, али знамо шта смо градили ове сезоне и то ћемо покушати да прикажемо. Још нисам донео одлуку о саставу тима, утакмица може да траје 90 или 120 минута. У последња три, четири месеца смо променили стил игре. Ако покушаваш да победиш у 90 минута, потребан ти је одређени систем игре али и измене. Морам да размотрим обе опције како би мој тим био бритак", рекао је Алегри.

Реал брани титулу и покушаће да освоји 12. трофеј, док Јувентус јури трећу титулу европског првака.

"За ово смо радили целе године. Сви трофеји и све победе које смо остварили ове сезоне су били нека врста тренинга за оно што ће се догодити сутра. Морамо да победимо. То је једна утакмица, мораш да је анализираш и одлучиш када да нападнеш, када да се браниш, а ако то будемо успели, имаћемо шансу. Али, морамо да се опустимо и да верујемо да можемо да освојимо трофеј", навео је тренер италијанског шампиона.

Јувентус је последњи пут играо у финалу Лиге шампиона 2015. године, када је изгубио од Барселоне са 1:3.

"Ми смо 2015. године заслужено играли у финалу, али можда нисмо били јако мотивисани, можда нисмо имали довољно самопоуздања после неколико година мучења у Лиги шампиона. Тада нисмо случајно ушли у финале, али нисмо очекивали да ћемо победити. Ове године је другачије. Прошле године смо имали добру сезону у Лиги шампиона, у последњем минуту смо изгубили од Бајерна и постепено напедујемо. Сада је потпуно другачије", рекао је он.

Реал је постигао гол у последњих 70 такмичарских утакмица, а Јувентус је примио само један гол у шест утакмица нокаут фазе.

Алегри је рекао да у сутрашњој утакмици статистика неће ништа значити, да његова екипа мора да буде јака и да верује у своје способности, да буде јача технички и тактички, али и да буде боља од Реал Мадрида.

"Чуо сам да људи причају да је Јувентус изгубио шест финала, али то је историја, нико не размишља о ономе што се догодило пре 15, 20 или 50 година. Сутра је другачија утакмица. Можда Реал сутра неће постићи гол", додао је Алегри.

Упитан да ли може да освоји "триплу круну" и понови успех Интера из 2010. године, Алегри је рекао да о томе није размишљао.

"Увек идем утакмицу по утакмицу. Освојили смо првенство и Куп и то је већ изванредна сезона. Сутра ћемо покушати да је учинимо бољом", рекао је он.

Тренер црно-белих рекао је да је нападач Паоло Дибала много напредовао, да је сазрео.

"Прошле године је био помало неискусан и имао је пар проблема, али ове године их нема и сугуран сам да ће сутра бити импресиван", навео је Алегри.

]]>
Fri, 2 Jun 2017 21:28:19 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2756590/alegri-uradicemo-sve-da-osvojimo-trofej.html
Буфон: Осећамо ентузијазам, нема места страху https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2756503/bufon-osecamo-entuzijazam-nema-mesta-strahu.html Капитен Јувентуса Ђанлуиђи Буфон рекао је да његови фудбалери осећају велики ентузијазам и да не смеју да буду уплашени пред финале Лиге шампиона против Реал Мадрида.

Буфон је рекао да постоји степен страха и поштовања према сваком противнику, али да је најбитније да његови саиграчи буду свесни себе и својих квалитета, посебно јер осећају велику подршку и ентузијазам пред утакмицу.

"Морамо да верујемо у себе и своје могућности. Имамо самопоуздање, али треба да останемо скромни. Када схватите да превише осећате страх, морате да пробате да га смањите, тако што ћете да разимислите о томе ко сте и шта заправо", рекао је Буфон на конференцији за новинаре у Кардифу.

Јувентус ће у суботу покушати да спречи Реал Мадрид да постане први клуб који је одбранио трофеј у Лиги шампиона.

Неизбежно је било питање везано за званично најбољег фудбалера света Кристијана Роналда, за кога је Буфон рекао да је пример свима.

"Роналдо је модел, пример свима нама. Играчи попут Роналда су освојили много тога и од њих можете много тога да научите", рекао је Буфон.

Он је такође похвално говорио и о тренеру шпанског клуба Зинедину Зидану, који је део играчке каријере провео управо у Јувентусу.

"Имао сам шансе да играм против великих ривала. Често је после одличне каријере следећи корак клупа. Прошло је 11 година од финала Светског првенства између Италије и Француске и нисам изненађен што Зидан тренира Реал. Његове способности... Он је победник. Такав је био као играч, такав је и сада", рекао је Буфон.

Десни бек Јувентуса Дани Алвес, који је до прошле сезоне играо за Барселону, највећег ривала Реал Мадрида, рекао је да ће утакмица у Кардифу бити посебна за њега.

"Сама чињеница да ћемо играти против Реала за мене представља нешто посебније. Играћемо против тима са много искуства. Гладни смо, имамо енергију и надам се да је време да Јувентус освоји трофеј. Нисмо уплашени", рекао је Алвес.

Бразилски фудбалер је казао да ће се добро наспавати, што је саветовао и саиграчима.

"Када се пробудиш, почиње тежак рад. Нисам ја нико да било кога саветујем, посебно не оне који су толико тога постигли. Ја сам вечни шегрт, увек учим и научим из искустава својих саиграча. Наша снага је група, уједињени смо и могаћемо да будемо сигурни да смо тим, како бисмо повећали шансе", казао је Алвес.

Утакмица на стадиону Миленијум у Кардифу почеће у суботу у 20.45.

]]>
Fri, 2 Jun 2017 18:44:27 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2756503/bufon-osecamo-entuzijazam-nema-mesta-strahu.html
Зидан са једном дилемом пред финале https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2753112/zidan-sa-jednom-dilemom-pred-finale.html Тренер фудбалера Реал Мадрида, Зинедин Зидан, рекао је да има само једну дилему око састава тима за утакмицу са Јувентусом у финалу Лиге шампиона.

Реал ће у суботу од 20.45 у Кардифу играти у финалу Лиге шампиона против Јувентуса и покушаће да постане прва екипа која је одбранила титулу европског првака откако је формирано такмичење Лиге шампиона 1992. године.

Зидан није одлучио да ли ће у тим уврстити Гарета Бејла у нападу, или ће Иска Аларкона оставити у везном реду.

"То ће бити тешка одлука. То су два веома добра играча, веома важна нашој екипи. Бејл је играо мање, али се опоравио од повреде, а већ сви знамо какав играч је Иско", рекао је Зидан.

Бејл је био стартер у екипи све док пре три месеца није повредио десни скочни зглоб играјући за репрезентацију Велса. Иско га је успешно заменио и наметнуо се као један од најважнијих играча.

"Какву год одлуку да донесе Зидан, то је финале. Потпуно разумем. Мислим да је Иско био фантастичан. Игра веома добро у последњих неколико недеља. Помогао је екипи", рекао је 27-годишњи Бејл. Бејл није много играо у другом делу сезоне, а због повреде је пропустио реванш утакмицу четвртфинала Лиге шампиона против Бајерна из Минхена и оба полуфинална меча са Атлетиком из Мадрида. Он је рекао да се опоравио, али да није "100 одсто".

Зидан је рекао да је Бејл спреман да игра, али није желео да каже да ли ће Велшанин бити у првом тиму и додао да постоји могућност да обојица играју у финалу.

"Они могу да играју заједно. То се догодило у 16 утакмица ове сезоне и можда ће се догодити у финалу", рекао је Зидан.

Чак се и тренер Јувентуса Масимилијано Алегри укључио у дебату, рекавши да се карактеристике екипе Реала значајно мењају од зависности од састава.

"Они са Бејлом добијају дубину, а ако игра Иско, он је већи техничар", рекао је тренер италијанског шампиона.

Ако Зидан одлучи да Иско и Бејл играју у финалу, из првог тима испашће Карим Бензема. Ако буде играо Бејл, Реал ће играти са тројицом нападача, ту ће бити Бензема и Кристијано Роналдо. Ако буде играо Иско, он ће играти између везног реда и напада.

Бејл је постигао гол за Реал у финалу Лиге шампиона 2014. године, а био је стартер и у прошлогодишњем финалу. Иско је у оба финала ушао са клупе у другом полувремену.

Реал ће покушати да освоји рекордну, 12. титулу европског првака, а Јувентус ће играти за трећу, а прву од 1996. године. 

]]>
Wed, 31 May 2017 11:12:37 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2753112/zidan-sa-jednom-dilemom-pred-finale.html
Алегри: Реал фаворит, али можемо до трофеја https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2751477/alegri-real-favorit-ali-mozemo-do-trofeja.html Тренер фудбалера Јувентуса Масимилијано Алегри рекао је да је Реал Мадрид фаворит у предстојећем финалу Лиге шампиона, али је истакао да његова екипа верује да може да освоји трофеј.

Алегри се обратио медијима у оквиру "Медија дана" пред суботње финале Лиге шампиона, али на почетку није говорио о том мечу. Он је подсетио на велику трагедију која се пре 32 године догодила на стадиону Хејсел.

"Пре него што почнемо да говоримо о Лиги шампиона, желим да вас подсетим на оно што се догодило 29. маја 1985. године, на моменат када се вече спорта претворило у трагедију. Желео бих да вас подсетим на оне који су страдали и желео бих да им посветимо неколико секунди тишине. Хвала вам", рекао је Алегри.

Тог 29. маја 1985. године је на финалу Купа шампиона између Јувентуса и Ливерпула погинуло 39 навијача "старе даме".

Екипу Масимилијана Алегрија у суботу у Кардифу очекује последња, а можда и најважнија утакмица у сезони - финале Лиге шампиона против Реала.

"Ми нисмо фаворити. Играмо против клуба који је два пута освајао Лигу шампиона у последње три године, а ово ће им бити треће финале за последње четири године. Имамо самопоуздања и верујемо да можемо да освојимо трофеј, али они су фаворити", рекао је Алегри.

"Биће то велико финале, а одлучиће квалитет играча и детаљи", додао је тренер Јувентуса.
Алегри је навео да је иза његове екипа сјајна сезона, али да сада играчи треба да направе још један корак.

"Освојити Серију А никада није лако. Наполи и Рома су имали фантастичну сезону, али смо ми били бољи. То је био наш циљ. Сада остаје још само једна утакмица, последњи напор, и следи одмор", рекао је Алегри.

Финале Лиге шампиона игра се у суботу од 20.45 у Кардифу.

]]>
Mon, 29 May 2017 18:15:34 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2751477/alegri-real-favorit-ali-mozemo-do-trofeja.html
Више од 15.000 полицајаца обезбеђиваће финале ЛШ https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2748668/vise-od-15000-policajaca-obezbedjivace-finale-ls.html Више од 15.000 полицајаца биће ангажовано како би финале Лиге шампиона у Кардифу између Реал Мадрида и Јувентуса протекло на највишем безбедносном нивоу, саопштила је Уефа.

Како се истиче, није прихваћен захтев локалних власти да се укину "фан зоне" због опасности од новог терористичког напада.

Око стадиона "Миленијум" биће формирано неколико безбедносних прстенова, а најављено је и да ће кров, за сваки случај, бити затворен.

Финале Лиге шампиона игра се 3. јуна од 20.45 сати.

]]>
Fri, 26 May 2017 16:06:37 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2748668/vise-od-15000-policajaca-obezbedjivace-finale-ls.html
Славље у свлачионици Реал Мадрида https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/oko-terena/2731161/slavlje-u-svlacionici-real-madrida.html Играчи Реала славили у свлачионици после пласмана у финале Лиге шампиона, које се 3. јуна игра у Кардифу. Фудбалери Реала изгубили су од Атлетика са 2:1, али због победе у првом мечу од 3:0 пласирали су се у финале где их очекује дуел са Јувентусом.

]]>
Thu, 11 May 2017 16:29:51 +0200 Око терена https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/oko-terena/2731161/slavlje-u-svlacionici-real-madrida.html
Симеоне поносан на екипу упркос елиминацији https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2730365/simeone-ponosan-na-ekipu-uprkos-eliminaciji.html Тренер фудбалера Атлетико Мадрида Дијего Симеоне рекао је да је поносан на своју екипу упркос поразу од Реала у полуфиналу Лиге шампиона.

"Дали смо све од себе, баш као и у последњих неколико година. Године пролазе, али играчи сазревају, мотивишу ме сваког дана. Борили смо се против актуелног шампиона, научили смо много у овој утакмици и бићемо још бољи", рекао је Симеоне за шпанске медије после меча.

Атлетико је на Висенте Калдерону победио Реал са 2:1 у реванш мечу полуфинала Лиге шампиона, али ће "краљевски" клуб на мегдан Јувентусу у финалу због тријумфа од 3:0 у првој утакмици.

Атлетико је повео у 12. минуту голом Саула Нигеса, а вођство је удвостручио Антоан Гризман из једанаестерца у 16. минуту. Гол за Реал постигао је Иско у 42. минуту.

"Срећан сам и поносан што смо показали какви смо. Борили смо се, ми смо трећи тим у Шпанији, играли смо два финала Лиге шампиона... Имали смо ужасан резултат из првог меча, али смо веровали да можемо да се вратимо. Неки су мислили да се шалимо, али нисмо", рекао је Симеоне.

"Првих 30-35 минута људи ће дуго памтити. Они су искористили грешку одбране и постигли гол, али то се дешава, то је фудбал. Магија Висенте Калдерона са овог меча ће дуго остати у нама", додао је он.

Симеоне је на крају још једном нагласио да је поносан на екипу.

"Говорим оно што осећам. Поносан сам. Мислим да је ово успех за клуб", рекао је Симеоне.

]]>
Thu, 11 May 2017 09:13:22 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2730365/simeone-ponosan-na-ekipu-uprkos-eliminaciji.html
Зидан: Заслужили смо финале https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2730339/zidan-zasluzili-smo-finale.html Тренер фудбалера Реал Мадрида Зинедин Зидан рекао је да се његова екипа заслужено пласирала у финале Лиге шампиона.

"Веома смо срећни што смо поново у финалу. Играчи су најзаслужнији за то, напорно су радили. Заслужено смо у финалу. У финалу смо, имамо времена да се припремимо за тај меч... Врло смо задовољни", рекао је Зидан после меча.

Фудбалери Реал Мадрида пласирали су се у финале Лиге шампиона, иако су изгубили на гостујућем терену од градског ривала Атлетика са 1:2, у реванш утакмици полуфинала.

Реал је тако са 4:2 елиминисао Атлетико, пошто је у првом мечу на свом терену победио са 3:0.

Атлетико је повео у 12. минуту голом Саула Нигеса, а вођство је удвостручио Антоан Гризман из једанаестерца у 16. минуту. Гол за Реал постигао је Иско у 42. минуту.

"Имали смо проблема на почетку меча, у првих 20-25 минута нисмо личили на себе, постигли су брзо два гола... Али, нисам био забринут јер сам знао да ћемо имати прилика. У другом полувремену смо играли боље, имали смо прилика и да постигнемо још неки гол", рекао је Зидан.

Зидан је посебно истакао партију Карима Бенземе, посебно код гола Иска. Бензема се код гол-аут линије ослободио тројице играча Атлетика и центрирао пред гол, покушао је Тони Крос, али је голман одбранио његов шут. Лопта се одбила до Иска, коме није било тешко да постигне гол.

"Не знам како је успео да се извуче из оне ситуације. Нису фудбал само голови. Задовољан сам његовом игром. Недостајао му је само гол, а имао је шанси", рекао је Зидан.

Реал ће у финалу Лиге шампиона играти против Јувентуса, 3. јуна у Кардифу.

]]>
Thu, 11 May 2017 08:53:27 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2730339/zidan-zasluzili-smo-finale.html
Реал брани титулу против Јувентуса https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/semafor/2729047/real-brani-titulu-protiv-juventusa.html Фудбалери Реала изгубили су од Атлетика са 2:1, али због победе у првом мечу од 3:0 пласирали су се у финале где их очекује дуел са Јувентусом. Финале је на програму 3. јуна у Кардифу. Атлетико је кренуо сјајно већ у 16. минуту је водио са 2:0, међутим Реал се дигао из нокдауна постигао гол. Потом је умирио темпо, концентрисао се на одбрану свог гола и рутински привео меч крају.

Сјајно прво полувреме. Атлетико је кренуо силовито, напао је и таква игра му се исплатила. Већ у 12. минуту долази до предности Мигез је био највиши у скоку након корнера и затресао мрежу.

Наставио је Атлетико у истом стилу и четири минута касније у казненом простору оборен је Торес. Неумољив са беле тачке био је Гризман - 2:0.

Атлетико је стао и почео да тактизира, што га је коштало гола у, најнезгоднијем тренутку, 42. минуту сусрета. Грешку одбране домаћина користи Реал. Бензема је ушао у казнени простор, са гол-аут линије додаје до Кроса. Уследио је шут, Облак одбија лопту до Иска који је смешта у гол - 2:1.

У  наставку сусрета Реал је био тај који је контролисао игру. Атлетико је запретио неколико пута, али није могао до гола. Реал је вребао углавном из контранапада, створио је неколико шанси, али је успео у основном - да сачува свој гол.

"Краљевски" клуб је први запретио у наставку, покушао је Кристијано Роналдо из слободног ударца у 48. минуту, а голман Облак је добро одбранио. Роналдо је покушао и 10 минута касније, али је лопта отишла поред леве стативе.

Добру шансу Атлетико је пропустио у 67. минуту. Прво је голман Реала Кејлор Навас добро одбранио шут Караска, лопта се одбила до Кевина Гамеира који није успео главом да убаци лопту у гол. Реал је у 74. минуту запретио преко Бенземе, ко је главом био непрецизан после доброг додавања Марсела са леве стране.

До краја утакмице није било озбиљнијих прилика па се екипа Зинедина Зидана пласирала финале, где ће покушати да освоји 12. титулу европског првака.

Реал ће у финалу Лиге шампиона 3. јуна у Кардифу играти против Јувентуса, који је елиминисао Монако. Реал ће покушати да постане први тим који је одбранио титулу у Лиги шампиона од како је формирано то такмичење у овом формату.

Ток меча:

22.37 - Крај меча. Реал је у финалу.

22.11 - Велика прилика за Атлетико да повећа вођство одлази у неповрат, пошто је Кејлор Навас у два наврата феноменално интервенисао, после удараца Караска, потом и Гризмана. 

21.52 - Слободан ударац искоса са леве стране. Уместо центаршута Роналдо је упутио снажан сут ка голу. Облак је био на месту и одбио лопту. 

21.50 - Почело је друго полувреме. 

21.35 - Полувреме, Атлетико води са 2:1, али су "јорганџијама" сада потребна још три поготка за пласман у финале. 

21.27 - ГОООЛ! Реал смањује на 2:1. Стрелац је Иско у 42. минуту. Бензема је сјајно прошао по левој страни упослио је Кроса, који шутира, Облак успева да одбије лопту, али само до Иска који је смешта у мрежу.

21.02 - ГОООЛ! Атлетико води са 2:0. Стрелац је Гризман из једанаестерца у 16. минуту.

21.01 - Пенал за Атлетико. Торес је оборен у казненом простору.

20.58 - ГОООЛ! Атлетико води са 1:0. Стрелац је Саул Мигез 12. минуту. Корнер са десне стране Мигез је био највиши у скоку и погодио мрежу.

20.52 - Реал је узвратио у наредном нападу, али је шут Каземира Облак успео да одбије у поље.

20.50 - Атлетико је запретио у петом минуту. Коке се нашао у прилици, али је Навас одбио у корнер. После набачене лопте Торес је шутирао, али без промене резултата. 

20.45 - Почео је меч ... 

20.30 – Познати су састави два тима:

Атлетико: Облак, Хименез, Савић, Годин, Фелипе, Габи, Коке, Нигез, Караско, Гризман и Торес;

Реал: Навас, Данило, Рамос, Варан, Марсело, Каземиро, Крос, Модрић, Иско, Бензема и Роналдо.

 

]]>
Wed, 10 May 2017 23:21:03 +0200 Семафор https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/semafor/2729047/real-brani-titulu-protiv-juventusa.html
Бонући: Зрели смо за пехар, Алвес: Асистенција важнија https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2728984/-bonuci-zreli-smo-za-pehar-alves-asistencija-vaznija.html Фудбалер Јувентуса Леонардо Бонући поручио је да је торински тим сазрео и да је спреман да освоји дуго чекани трофеј Лиге шампиона.

Јувентус је јуче у реваншу полуфинала Лиге шампиона савладао Монако 2:1 и укупним резултатом 4:1 отишао у финале, где ће се у Кардифу борити за своју трећу титулу првака Европе, а прву после 21 године.

"Остварили смо велики резултат и оно што велики клуб мора да ради, да се бори за сва три трофеја у сезони. Напредовали смо у протекле две године и Јувентус није више изненађење. Сазрели смо и свесни смо својих могућности", рекао је Бонући за Медијасет.

Снажни штопер није био задовољан што је Јувентус примио први гол у Лиги шампиона после шест утакмица.

"Не смемо да примамо такве голове, играч је у петерцу био неометан. Погодак Монака висио је у ваздуху у тих 10 минута, превише смо им давали простора. То не сме да се дешава у Лиги шампиона, али најважније је да идемо у Кардиф и уверен сам да ћемо кући донети трофеј".

Са голом и асистенцијом Марију Манџукићу творац синоћње победе био је Дани Алвес, чији учинак је невероватан када се додају још две асистенције из Монте Карла у првом мечу.

"Најважније је да сам помогао тиму да слави, није битно да ли голом или асистенцијама. Нисам често стрелац, зато сам још срећнији, али више волим да асистирам јер је тако више играча срећно. Имамо животну шансу у финалу, напорно смо радили и мислим да можемо да славимо у финалу", поручио је Бразилац.

Јувентус у финалу, које се игра 3. јуна у Кардифу, чека победника дуела између Атлетика и Реала. У првом мечу екипа Зинедина Зидана тријумфовала је са 3:0.

]]>
Wed, 10 May 2017 12:10:57 +0200 Вести https://www.rts.rs/sport/liga-sampiona/vesti/2728984/-bonuci-zreli-smo-za-pehar-alves-asistencija-vaznija.html