Мајкл Оџо, див заглављен у погрешном времену

Навијачи су га волели јер је играо силовито, онако како се очекује од горостасног центра. Само што је време таквих центра у НБА прошло у тренутку када је дошло његово време. Поклонио га је Србији.

Још памтим лето пре тачно двадесет година када је из Калифорније стигла вест да је срчани удар покосио Конрада Мекреа, играча који је тада у европску кошарку доносио дах физичке и ваздушне доминације са НБА терена.

Касније смо сазнали да Конрад није био ни упола такав атлета како смо га замишљали, да је патио од аритмије, и да је његов лет у дресу Ефес Пилсена, Тим система и ПАОК-а био само суперхеројски костим иза ког се крило једно слабо срце.

Оно га је издало на тренингу, током летње лиге у дресу Орландо Меџика, када је дошло време да се свуда из света доведу играчи који би могли покушати да парирају Шејкилу О'Нилу и осталим чиниоцима ваздушне надмоћу у рекету.

Данас, много брже него тада, до нас је стигла тужна вест да је престало да куца срце Мајкла Оџа, играча који би у оно време био у НБА.

Овај горостас пореклом из Нигерије, висок 216 центиметара и тежак 141 килограм играо је кошарку на Флорида Стејту. Међутим, када је 2017. дорастао за драфт, у НБА су се тражили другачији центри, наша ера наиме још увек нема свог Шејкила О'Нила па нема ни потребе за неким ко би могао да му стане на пут.

Оџо је уместо у НБА дошао у АБА, прво у ФМП потом у Црвену звезду.

У земљи где је сваки навијач и селектор, убрзо је препознат по свом великом срцу, по силовитости у игри, и по том старинском доминантном приступу у коме се знало ко је газда под обручем који брани, али и када се треба повући када он неки други обруч напада.

Кошаркашки гледано, Мајкл Оџо је био класик, снажни и физички доминантни центар, ухваћен у раскораку између две ере у којима ће такви играчи бити на цени.

Навијачи и новинари су га упамтили као доброћудног дива, увек стрпљивог да одговори на питања и да се слика за успомену.

Данас је његово велико срце стало, у Београду у ком се припремао за нову сезону, и где се осећао као код куће. Његов уговор са Звездом био је завршен али он је и даље био ту.

Навијачи Црвене звезде запамтиће Мајкла Оџа као једног од странаца који је временом постао домаћи. 

„Најки" је због необично великих стопала, још од колеџа правио патике за Оџа по мери. Он можда никада није достигао статус звезде која има патике са својим именом, али оставио је иза себе огроман простор, и као играч и као човек, који ће тешко бити попуњен.

Збогом, Сило, и хвала ти на свему.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво