Завршен први део АБА лиге, седам екипа у борби за четири плеј-оф места

Први круг такмичења у регионалној кошаркашкој лиги донео је занимљиво надметање, а седам екипа ушло је у ужу конкуренцију за пласман у плеј-оф. После 11 одиграних утакмица, Будућност је на челу табеле, Партизан делује као екипа која је у најбољој форми, док је Звезда разочарала. Цедевита Олимпија показује потенцијал и биће озбиљан кандидат за највиши пласман, највеће изненађење је екипа Приморске из Копра, док Морнар са седмог места вреба своју прилику.

Регионално кошаркашко такмичење одавно није било тако изједначено као на почетку ове сезоне. Чак седам екипа, после 11 одиграних кола, има лепу шансу да се домогне једног од прва четири места које воде у плеј-оф.

После 11 одиграних утакмица, Џејкоб Пулен има најбољи индекс корисности – 19,73. Најбољи стрелац је Брајон Ален из Задра (18,9 по мечу), најбољи скакач Марко Јагодић-Куриџа из Приморске (осам по мечу), док је његов саиграч Жан Марк Шишко најбољи асистент (9,91 по мечу). 

АБА лига изгубила је проходност у Евролигу, иако постоје незваничне информације да ће ове сезоне шампион региона добити специјалну позивницу за учешће у елитном такмичењу.

Иако је ова сезона знатно занимљивија (не и квалитетнија) него претходне, поставља се велико питање који је смисао такмичења уколико се шампиону не гарантује место међу најбољим тимовима Европе.

Али о томе неком другом приликом...

Будућност води коло

Подгоричка Будућност остварила је девет победа и држи прво место на табели. Само две екипе у лиги успеле су да савладају тим који предводи Петар Мијовић – Приморска и ФМП.

Подгоричани су у међусобним дуелима савладали и Црвену звезду и Партизан и Цедевиту, чиме су ривалима ставили до знања да желе да врате титулу, коју им је пре две сезоне донео Александар Џикић.

Главну реч у екипи воде Американци Бамфорт, Кобс и Мартин, док велику подршку имају у црногорским репрезентативцима Николи Ивановићу, Данилу Николићу и Петру Поповићу.

Уколико настави са партијама из првог дела сезоне, Будућност прети да лигашки део такмичења заврши на првом месту, чиме би стекли предност домаћег терена у плеј-офу. А та предност много значи, што смо могли да видимо и у претходним сезонама...

Партизану не прија Словенија

Андреа Тринкијери склопио је екипу по својој мери. Црно-бели играју агресивно, постижу велики број поена, док је одбрана као у време Душка Вујошевића.

Посебан квалитет екипе је велики број играча који у рукама имају солидан број поена, али, што је још важније, могу да реше меч.

Партизан је углавном погодио са појачањима – Рашон Томас је веома доминантан, Вил Моузли је због дефанзивног доприноса постао један од миљеника "гробара", док је Кори Волден спутао личне амбиције и ставио се у службу тима. О Немањи Гордићу не треба ни трошити речи, док је чак и последње појачање клуба, Реџи Рединг, одиграо одлично и од њега се очекује да у наредном периоду својим искуством помогне екипи у борби за трофеје.

Екипа је победила у свим мечевима на домаћем терену, док су порази дошли на гостовањима код Приморске, Цедевита Олимпије и Будућности, а против сва три тима Партизан ће у другом делу играти пред својим навијачима.

На страни Тринкијеријевих момака је и распоред, пошто ће први меч ван Београда у АБА лиги играти тек 28. фебруара, док ће за то време бити гости само против ФМП-а и Црвене звезде.

Цедевита Олимпија, фузија која доноси резултате

Фузија два клуба, Цедевите и Олимпије, за сада даје резултате у АБА лиги. Екипа са седиштем у Љубљани, доживела је само три пораза у досадашњем делу такмичења, колико имају Партизан и Приморска.

Екипу Славена Римца успеле су да савладају Приморска, Будућност и Задар, док су као победници излазили у дуелима са београдским вечитим ривалима, Партизаном и Црвеном звездом, додуше у оба случаја у Љубљани.

Римац на располагању има искусан тим – у прелазном року стигли су Симоновић, Блажич и Цирбес, али су најбољи играчи тима Американци, Рајан Боутрајт и Коди Милер-Мекинтајер.

Екипа је већ елиминисана из Еврокупа, што значи да ће сва средства уложити у АБА лигу и покушати да први пут у историји освоји регионално такмичење, што неће бити нимало лако.

Приморска, највеће изненађење првог дела такмичења

Екипа Приморске из Копра ушла је у такмичење као победник АБА 2 лиге, али мало ко је очекивао да ће тим који предводи Јурица Големац после 11 утакмица заузимати једно од прва четири места.

Приморска је квалитет наговестила победом над Црвеном звездом у четвртфиналу АБА Суперкупа, док је касније савладан Партизан у Копру, као и Будућност у Подгорици.

Најбољи играч екипе је Марко Јагодић-Куриџа, док одличне партије пружају Американац Ланс Херис и Словенац Жан Марк Шишко.

Приморска има три пораза, од Црвене звезде, Цедевита Олимпије и Цибоне, али је тешко очекивати да ће Копрани задржати ниво из првог дела и остати међу четири најбоље екипе.

Пантерска борба екипе из Железника

ФМП је први део такмичења завршио на петом месту на табели, са скором од седам победа и четири пораза. Екипа Владе Јовановића у последњој утакмици савладала је Будућност, док су порази дошли од Партизана, Црвене звезде, Приморске и Цеевита Олимпије.

Против Звезде "пантери" су играли и продужетак, а стање на табели јасно говори да Јовановић одлично ради са младом екипом жељном доказивања.

Марко Јеремић својим искуством предводи екипу, док велики допринос има у учинку Марка Радовановића, Стефана Ђорђевића и Стефана Пота, док своје место под сунцем и даље траже Дуоп Рит, Марко Пецарски и Илија Ђоковић.

Велико је питање колико ће млада екипа из Железника имати снаге за борбу са знатно искуснијим екипама, али је сигурно да никоме неће бити лак залогај.

Успавани шампион

Екипа Црвене звезде први део такмичења завршила је тек на шестом месту, са скором од шест победа и пет пораза, што је далеко од онога што се очекивало од владајућег шампиона на старту сезоне.

Пораз од Приморске у четвртфиналу АБА Суперкупа показао је слабости тима са Малог Калемегдана, после чега су уследили неуспеси у дуелима против Будућности, Партизана и Цедевита Олимпије

Ипак, навијаче црвено-белих највише би требало да брину изгубљени мечеви у Новом Месту и Задру, од екипа које не спадају врх регионалног такмичења.

Иако се екипа, макар на папиру, добро појачала, Црвена звезда је имала проблема са тренерима. Милан Томић је почео сезону, наследио га Андрија Гавриловић, да би напослетку менаџмент ангажовао Драгана Шакоту, од којег се очекује да врати екипу у врх АБА лиге.

Отежавајућа околност за Звезду је и напоран распоред у Евролиги, честа путовања и мало времена за припрему мечева у региону, док су повреде битних играча у великој мери допринеле слабијим резултатима на оба фронта.

Морнар вреба из сенке

Листу кандидата за пласман у плеј-оф закључује екипа Морнара. Барани су већ годинама у врху регионалне кошарке, а пред сезону доведена су одговарајућа појачања у ликовима Дерика Нидама и Џејкоба Пулена, као и искусних абалигашких играча попут Милка Бјелице, Сеада Шеховића и Мирзе Бегића.

Ипак, резултати нису на очекиваном нивоу – Морнар је забележио шест победа и пет пораза и тренутно заузима седмо место на табели АБА лиге.

Екипа Михајла Павићевића је одличан домаћин, из Бара су бодове однели само Партизан и Будућност (после продужетка), па се очекује да Морнар у наставку такмичења буде легитиман конкурент најбољима за пласман на једно од прва четири места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво