Сузе, срећа, туга - изабрани неки нови НБА клинци

Бруклин је угостио најбоље светске таленте који ће ускоро направити прве кораке на НБА паркетима. Сузе Зајона Вилијамсона, овације навијача Никса због Ар Џеј Берета, син Манутеа Бола у Денверу...неки су од момената који су обележили драфт 2019. године, али и будућност најјаче лиге на свету.

Иако се већ неколико дана унапред знало која тројица ће бити прва и у који тим изабрана, НБА драфт је као и увек био веома занимљив и неизвестан и самим тим привукао огромну пажњу кошаркашког света.

Њу Орлеанс пеликанси са највише среће на жребу, имали су ту част и привилегију да изаберу Зајона Вилијамсона.

Прототип нове генерације кошаркаша, највећи проспект још од Леброна Џејмса (са којим га стално пореде), будућност и лице НБА лиге... Само неки су од описа овог суперталентованог кошаркаша који долази са Дјук иниверзитета.

Пеликанси су остали без Ентонија Дејвиса, али није изгледало да су много жалили за њим. Штавише, море људи у центру града, парада навијача у Њу Орлеансу, транспаренти, скандирања и одушевљење када је Адам Силвер изговорио његово име, дочекали су Зајона.

Младић родом из Северне Каролине није могао да сакрије емоције и одушевљење што је изабран као први пик. Скромни момак посветио је улазак у НБА лигу мајци, која је била његов тренер, узор и највећа подршка.

Џа Морант изабран је као други пик од стране Мемфиса. Гризлији су пре само два дана саопштили да се лице франшизе мења, пошто је прошле сезоне отишао Марк Гасол, а ове, путем трејда дугогодишњи најбољи играч и плејмејкер Мајк Конли.

Самим тим, Морант ће од самог старта добити "кључеве" екипе у руке и у Мемфису се надају да је Џа способан већ у руки години да буде лидер. У поменутом трејду Конлија, Морант је добио одличне ветеране и играче улоге у Корверу, Краудеру. Такође, Џарен Џексон и Дилон Брукс, млади и перспективни играчи су остали у тиму, тако да ће Мемфис имати добар баланс у младости и искуству.

Можда и највеће одушевљење и делиријум у "Барклејс центру" у Бруклину могло се чути када је када су Њујорк никси као трећег пика изабрали Ар-Џеј Берета. Један од најбољих стрелаца у историји колеџ кошарке био је пројектован као први пик почетком сезоне, али је сплетом околности (експлозија Вилијамсона и потребе Мемфиса) пао на треће место.

На обострано одушевљење, Никси су добили дуго чеканог стрелца и вођу екипе, док је Берет испунио дечачки сан и са великим осмехом ставио качкет и обукао дрес своје будуће екипе. У интервјуу одмах након што је био изабран, Берет, као и његов отац били су веома емотивни, па су кроз сузе појаснили шта се од младог Ар-Џеја може очекивати.

Овогодишња драфт класа важила је за једну од јачих у последњих пет до десет година, али само због квалитета прва три пика. Веома чудна је била ситуација код наредних "лотери" пикова, пошто се није знало која екипа ће изабрати, али и још битније задржати свог пика.

На пример Деандре Хантер је изабран од стране Лејкерса као четврти пик на драфту. Четврти пик би у било ком другом драфту донео инстант врхунског играча за којег би се тимови отимали, али у Хантеровом случају, он је завршио у трећем тиму. Наиме Лејкерси су његове услуге (уз три играча и још два пика) трејдовали за "обрву" Дејвиса. Очекивало се да ће Њу Орлеанс или задржати Хантера, или га у некој комбинацији заменити за неког одличног и већ одказаног играча лиге, али су се они одличили да га пошаљу у Атланту, за три пика на истом овом драфту (8, 17 и 35).

У наставку избора младих играча, нешто занимљивији од осталих били су Руи Начимура, који је тек други Јапанац који је драфтован у НБА лигу, а први којег је неки тим узео у првој рунди.

Гога Битадзе изабран је као 18. пик од стране Индијане. МВП АБА лиге је заузео релативно високо место на драфту и према тврдњама америчких медија Индијана је презадовољна избором.

Лука Шаманић, млади хрватски кошаркаш изабран је одмах после њега, а за његове услуге одлучио се Сан Антонио. Није случајно да су Спарси изабрали момка са ових простора, пошто су раније драфтовали Дангубића, Милутинова, Драгића...

Голден Стејт вориорси су трејдовали за 39. пика на драфту и тако се определили за Алена Смајлагића. Талентовани српски кошаркаш је прошле године играо за филијалу Вориорса у развојној лиги, а крилни центар ће се за место у саставу "ратника" борити вероватно поново кроз Санта Круз вориорсе.

Мануте Бол, легендарни судански кошаркаш који је 80-их и 90-их наступао за Филаделфију, Голден Стејт, Мајами и Вашингтон, добио је свог наследника у НБА лиги. Бол Бол је на велико изненађење изабран тек као 44. пик и то од стране Денвер Нагетса. Бол Бол има 19 година, висок је 218, а има распон руку од 235 центиметара. Разлог што је Бол спао чак у средину друге рунде јесте склоност повредама, али је несумњиво да је Денвер у тако касној фази драфта извео праву крађу, добивши играча који осим своје висине и дужине руку располаже и солидним шутем за три поена.

Последњи, али не и најмање важан на драфту 2019. године изабран је Вања Маринковић.

Кошаркаш Партизана дуго је чекао да заменик комисионара лиге Марк Тејтум изговори његово име, али оно најбитније је да је дочекао. Маринковић ће се придружити Богдану Богдановићу, Немањи Бјелици, али и Игору Кокошкову и Владету Дивцу у српског колонију у Сакраменту. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије