Никола Јокић у друштву Шека, Хакима, Адмирала...

Никола Јокић постао је први Србин који је изабран у најбољу петорку НБА лиге. Џокер се тако прикључио одабраном друштву најбољих центара који су се икада бавили овим спортом, истовремено оставио иза себе многе који нису имали прилику да буду део елите.

Тек што је напунио 24 године, Никола Јокић проглашен је за најбољег центра у НБА лиги. Млади Сомборац заузео је место Ентонија Дејвиса, који је претходне две сезоне проглашаван за најбољег и наставио низ сјајних центара који су с поносом носили епитет најбољих "петица" на свету.

Никола је у регуларном делу сезоне бележио у просеку 20 поена, 10,8 скокова и 7,3 асистенције, док је у плеј-офу имао 25 поена, 13 скокова и 8,4 асистенције у просеку, уз четири трибл-дабла, што му је донело место у првој петорци, испред Џоела Ембида и Рудија Гобера.

Јокић је постао тек трећи неамерички центар који је добио ласкаво признање, после Жоакима Ное 2014. и Марка Гасола 2015. године. Додуше, Дирк Новицки је четири пута био биран у најбољу НБА петорку, али на позицији крилног центра.

Српски центар ушао је у легендарно друштво играча који се сматрају најбољим "петицама" у историји овог спорта, као што су Шекил О‘Нил (осам пута најбољи), Хаким Олајџувон (шест), Двајт Хауард (пет), Дејвид "Адмирал" Робинсон (четири), док су своје место у историји забележили и Деандре Џордан, Тим Данкан, Амари Стодемајер, Алонзо Морнинг, Патрик Јуинг...

С разлогом не идемо у даљу прошлост, али свакако не треба заборавити ни стару гарду, центре попут Карима Абдул-Џабара, Мозеса Мелоуна, Била Расела, Вилта Чембрлена...

Осим тога, подужи је списак центара који никада нису били у првој НБА петорци, а примали су бројне награде и играли Ол-стар сусрете: Владе Дивац, Маркус Кемби, Рашид Валас, Арвидас Сабонис, Дикембе Мутомбо, Јао Минг...

Истовремено, Јокић је тек други Србин који је биран у најбоље поставе НБА лиге – 2004. године Предраг Стојаковић био је члан друге петорке елитног кошаркашког такмичења.

Са 24 године, Јокић је урадио оно што неки никада нису, али никада и неће, а после блиставе сезоне са Денвер нагетсима, с нестрпљењем очекујемо да делић магије пренесе и на репрезентативни ниво, на Мундобаскету у Кини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво