Јокића ”продали” саиграчи из Денвера, а све заједно уништио их је нестварни Мекалум

Тим који је имао најбољи учинак на домаћем паркету у регуларној сезони тај паркет није одбранио онда када им је било најважније. Тереном у "Пепси центру" доминирао је апслутно феноменални Си Џеј Мекалум, који је у "одсуству" Лиларда преузео диригентску палицу, испоручио 37 поена и одвео тим из Орегона у финале Запада после 19 година паузе! Јокић са 29 поена и 13 скокова на свом нивоу, али без квалитетне подршке саиграча, поготово оних најбољих и најискуснијих.

У седмој, одлучујућој утакмици полуфиналне серије Денвер 96, Портланд округло 100.

Почетак нимало није указивао на овакав коначан исход. Одлучно и до горњих граница агресивно стартовали су Нагетси, рано стекли предност од 14:7 (осам поена Јокића у том делу, без промашаја уз две тројке). 

Човек задатка Тори Крег је био верна сенка Демијана Лиларда, којег је убацио у нервозу и лош шутерски ритам већ од старта. Пробудио се тада и Џамал Мареј, који је везао седам поена и на први већи одмор екипа из Колорада је отишла са двоцифреном разликом – 29:17.

Много тога није штимало у офанзиви гостују у том периоду, исхитрени и нерезонски шутеви су се ређали, а једини који је у тим тренуцима убацивао лопту кроз кош био је Си-Џеј Мекалум, који је већ тада најавио добру партију.

Пуно проблема Трејблејзерси имали су са игром "два на два", који су Нагетси прилично експлоатисали и из тога добијали лаке поене. Уз то, тимска одбрана и скупљање у рекету фунционисали су им као сат, те су се проблеми гостују нагомилавали, а предност домаћих расла до максималних 39:22 после пет минута игре у другом кварталу.

Тада је Тери Стотс позвао тајм-аут, одлучио да Аминуа и Харклеса из прве петорке замени искусним Тарнером и неугодним леворуким шутером Худом. То мешање карата брзо је дало разултат, коначно је поене постигао и Лилард (два поена из игре и три са пенала) и кренула је потера.

На чело колоне себе је истурио Мекалум, кренуо да "буши" и "цепа" одбрану Денвера по средини, а поред тих продора погађао је добар део шутева са дистанце. И то готово једино он, пошто је укупни проценат шута из игре Портланда на крају првог полувремена био свега 30 одсто. Са друге стране, Денвер је и поред предности коју је имао од старта ипак био ван своје тимске кошарке у нападу, и за 17 погодака у том делу имао свега шест асистенција, а Никола Јокић, најбољи додавач међу високим играчима у лиги, није имао нити једну!

На полувреме је са предношћу од 48:39 отишао Денвер, али је са собом понео и пуно брига пред наставак.

Петнаестоминутни боравак у свлачионици био је као створен за оба тима. За Денвер да покуша да се присети каквом игром су дошли до другог места и полуфинала, а за Портланд да се спреми за нови, још јачи напад.

Јокић, који је у првом делу убацио 13 поена, наставио је са добром игром у нападу и вукао тим колико је могао, али су остали играчи, пре свих Џамал Мареј и ветаран Пол Милсап полако улазили у "канал" из кога се на крају нису вратили. Негде на том путу срели су вероватно Демијена Лиларда, који је кренуо у супротном смеру након 1/9 у првом полувремену и који ће се појавити у одлучујућем кварталу. До тада, посао је радио и ниједног тренутка није престао да ради хладнокрвни Си Џеј Меклум, који је у трећој четвртини убацио 14 поена.

Ваља напоменути да су гости средином трећег квартала остали без Роднија Худа, који је повредио колено након што је налетео на блок Крега. Но, то није омело већ очигледно додатно мотивисало тим у црвеним дресовима, који је у последњу деоницу ушао само са поеном заостатка – 72:71.

Одлучујућих 12 минута меча, касније ће се испоставити и сезоне, тренер Денвера Мајк Мелоун одлучује да отвори са петорком без Јокића, којег је ваљда из неких тактичких разлога оставио на клупи?!

То му се врло брзо обија о главу, јер Портланд првом тројком Лиларда на мечу одлази на до тада највећих пет поена предности – 81:76, девет минута пре краја. Одличну ролу је у тим моментима сусрета имао искусни Еван Тарнер, а који рецимо у мечу број шест није упутио ниједан шут ка кошу, а на крају сакупио 14 поена.

Уследила је серија промашаја на обе стране, до тада у шуту врло добри Јокић је такође "учествовао", а онда феноменална блокада свемогућег Меколума над све горим Марејем, што је дефинитивно био преломни детаљ меча, уз тројку Лиларда, другу на мечу, која је уследила након скока у одбрани и грешке у додавању Јокића, за великих 92:85. То Мелоуна приморава да тражи једноминутни прекид игре. 

Уродило је плодом, Нагетси са мало бољом одбраном и са два погођена слободна бацања Мареја долазе на 96:95, на пола минута пре краја. Стотс логично позива тајм-аут, на којем од њега расположени Мекалум тражи да он добије лопту и да решава. Овај му то одобрава, а Мекалум му враћа кошем 11 секунди пре краја после тешког шута из "степ-бека" са врха капице за 98:95. 

Јокић потом промашије прво од два слободна бацања, док искусни Тарнер то себи ипак није дозволио, већ погодио за "стотку". До краја још један лош напад и изнуђен шут за Јокића за три поена, који није био успешан, што је означило крај меча, али и лепе сезоне за Нагетсе, а посебно за Јокића, који је својим партијама показао да је оправдано прва звезда тима, Ол-стар играч и равноправан кандидат за МВП-ја.

Никола је последњи меч феноменалне сезоне завршио на свом нивоу – 29 поена, 13 скокова, четири блокаде, али само две асистенције, за 42 минута у игри. Најконстантнију помоћ имао је у Герију Херису са 15 поена.

Мареј јесте постигао два више, 17, али је био катастрофалан у шуту из игре и генерално у селекцији шута, што четири од 18 најбоље осликава, а тек нешто бољи у том сегменту био је искусни Пол Милсап – три од 13 из игре. Сада горе поменути "канал" ваљда добија прави смисао.

Импресивно вече подно Стеновитих планина имао је Си Џеј Мекалум, који је меч завршио са 37 поена, уз шут 17 од 29 и девет скокова. Запажен је поред већ поменутог Тарнера био и Кантер са 12 поена и 13 скокова, док је прва звезда тима Лилард из проблема умало дошао до трипл-дабла: 13 поена, десет скокова, осам асистенција и три украдене лопте. Није лоше за лошу утакмицу? 

Дакле, сада је јасно да ће ослабљени Трејлблејзерси играти у финалу Запада са актуелним шампионом Голден стејтом, што ће бити прилика да копља укрсте браћа Кари, Стеф и Сет.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво