Почиње плеј-оф Евролиге: Реал брани титулу од гладних изазивача

Утакмицама ЦСКА – Басконија и Фенербахче – Жалгирис почиње плеј-оф фаза Евролиге. Титулу шампиона освојену у Београду прошле године брани мадридски Реал, а Шпанија је домаћин овогодишњег фајнал-фора. Иако нема екипа попут Олимпијакоса, Макабија, Арманија... овогодишњи плеј-оф важи за један од занимљивијих у последњих неколико година.

Плеј-оф отварају од 19.00 ЦСКА и Басконија, а од 19.45 играју Фенер и Жалгирис.

Фенербахче, који са клупе води српски стручњак Жељко Обрадовић, доминантно је изборио прво место на табели. Фенер је регуларни део сезоне завршио са скором од 25 победа и пет пораза и због приказане игре заслужује епитет главног фаворита за освајања фајнал-фора Евролиге.

Турски тим, упркос проблемима са повредама, игра дисциплиновано, атрактивно и комплетно. До победа су подједнако долазили добром како офанзивом – тако и дефанзивом.

За противнике ће имати увек неугодну екипу Жалгириса. "Зеленo-бели" су још једном успели да буду пријатно изненађење, пошто су након лошег старта сезоне, са шест везаних тријумфа на крају успели да се домогну плеј-офа, испред тимова какви су Олимпијакос, Макаби, Армани...

Екипу коју са клупе предводи Шарунас Јасикевичијус одликује велика доза тимског духа и несебичности, па су главни адути добар проток лопте и дефанзива. Жалгирис нема изразиту звезду и лидера, што представља врлину, али и ману, поготово у оваквим мечевима. Управо са Фенером су се састали прошле године на фајнал-фору, а турски тим је славио победу лакше него што се очекивало.

Други пар чине ЦСКА и Басконија. Московљани као другопласирана екипа могу да буду оптимистични у плеј-офу јер, за разлику од прошле сезоне, имају бољу екипу.

ЦСКА краси јако језгро страних играча: Де Коло, Клајбурн, Хигинс, Хајнс, Родригез, Хантер, Хекет, Петерс... који су способни да донесу превагу над било којим ривалом.

Са друге стране, Басконија је успела да не толико звучним именима, колико специфичном кошарком, избори пласман у наредну фазу. Виторија, одакле је Басконија, домаћин је фајнал-фора, па ће Шпанци имати додатни мотив за чудо. У екипи коју тренира Велимир Перасовић истичу се Поирије, Велдоза и Шилдс, али и искусни евролигашки играчи попут Уертаса, Шенгелије и Џенинга.

Две екипе састале су се у последњем колу регуларног дела сезоне и Басконија је у тој генералној проби пружила одличан отпор, али уписала пораз од ЦСКА.

Дерби плеј-офа свакако је дуел трећепласираног Реала и шестог на табели Панатинаикоса. Бранилац трофеја са истим амбицијама улази и ове године у доигравање, али чињеница је да је кадровски слабији.

"Краљевски клуб" јесте успео да сачува готово цео шампионски тим од прошле сезоне, али очигледно је да им у неизвесним мечевима недостаје Лука Дончић. Иако је само тинејџер, Дончић је екипи Реала давао потпуно другу димензију у којој су они могли да играју различите стилове кошарке. Са високом или ниском поставом, брзо у транзицији или веома споро у игри један на један. Остаје да се види да ли ће Мадриђани успети да тимском игром прикрију недостатак прошлогодишњег најкориснијег играча.

Веома тежак задатак имаће већ у првом колу против екипе Панатинаикоса. Грчки тим важи за можда и најнеугоднију екипу у плеј-офу, која иако улази као шестопласирана, у стању је да елиминише готово сваког.

Амерички стручњак на клупи "зелених" Рик Питино можда је и највише заслужан за то. Питино је успео да у Ленгфорду, Томасу, али највише Калатесу пробуди жар за победом, да их врати на стазе старе славе, или, у случају са Калатесом, натера да играју најбоље у каријери.

Последњи, али не најмање занимљиви пар, већ сасвим супротно, чине Ефес и Барселона.

Највеће овогодишње изненађење, екипа Ефеса, регуларни део сезоне завршила је на четврој позицији. Турски тим је одушевљавао европску кошаркашку публику читаве године, али ће све те партије лако пасти у воду уколико не елиминишу Барселону.

Шејн Ларкин по повратку у Европу игра сјајно, у чему му друштво прави српски плејмејкер Василије Мицић. Шутерски тандем чине још и Бобуа и Балбај, док Ефес често битке добија и на високим позицијама, где су веома солидно играли Моерман, Плајс, Данстон и Мотум.

Барселона је још једно пријатно изненађење и откровење ове сезоне. „Блауграна“ није имала помпезна појачања, али је одлично искористила једног од најбољег стратега у европској кошарци Светлислава Пешића да много побољша игру од прошле сезоне.

У Ендеси, али и у Евролиги доказали су да умеју да буду тврд и веома незгодан орах. Знају да „полуде“ и имају четвртине у којима ће блисти Пенгос, Рибас, Ертел и Кјурик, али исто тако знају да „умртве“ темпо и своје поене граде кроз искуство Томића, Клавера, Синглтона и Ханге.

Поменути играчи такође знају да бране више позиција, па на терену често имају занимљиве саставе на терену.

У завршници овогодишње Евролиге нема тимова попут Олимпијакоса, Макабија, Арманија, који имају сјајан играчки кадар, традицију, али и који су уложили велика средства. Можда управо зато је Евролига ове године веома занимљива, јер нема унапред познатих ствари, унапред добијене битке... 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара