Осмина финала Евробаскета, све очи упрте у Италију и Финску

У суботу се играју први мечеви осмине финала Европског првенства у кошарци. Словенија је велики фаворит против Украјине, док ће у осталим мечевима бити изузетно занимљиво. Посебну пажњу обратићемо на дуел између Финске и Италије, пошто ће једна од те две екипе бити потенцијални ривал Србије у четвртфиналу. Све мечеве можете пратити на програмима РТС-а.

Мечевима осмине финала, у суботу се наставља Европско првенство у кошарци. Сви мечеви, до краја шампионата, играју се у дворани "Синан Ердем" у Истанбулу.

У првом мечу дана састају се Словенија и Украјина (11.30, РТС 2). Изабраници Игора Кокошкова одушевили су партијама у досадашњем делу шампионата и изразити су фаворити против селекције Украјине.

Драгић и Дончић предводе "змајчеке", али екипа је добро попуњена и на осталим местима у тиму. Американац Рендолф је велико појачање у рекету, док добре епизодне улеге играју Мурич, Препелич и Видмар.

Украјина је можда и највеће изненађење од свих учесника осмине финала, а ту је стигла после победе над Грузијом. Прва звезда тима је Артем Пустовиј, који је најбољи стрелац и скакач тима.

Све осим победе Словеније у овом мечу било би прворазредно изненађење, а неки стручњаци иду толико далеко да Словенце сматрају за највећег фаворита на шампионату, после Шпаније.

У осталим мечевима суботњег програма требало би да буде много занимљивије.

Дуел између Француске и Немачке игра се од 14.15 (РТС 2). Према резултатима из прве фазе такмичења, Немци су фаворити, али Французи, чини се, још нису показали све што знају на Европском првенству.

Денис Шредер је прва и главна звезда тима, који се још навикава на игру без Дирка Новицког. Одличан шут за три поена једно је од главних оружја "панцера", а велика предност је што, осим Шредера, противник не зна на кога да обрати пажњу у одбрани.

Француска је можда и екипа која је највише разочарала у досадашњем току турнира. У екипи нема Паркера, Батума, Гобера, али Де Коло, Ловерњ, Ертел и Дијао свакако су способни да победе било кога.

За наше гледаоце вероватно ће најзанимљивији бити дуел између Финске и Италије (17.45, РТС 2), пошто ће победник тог сусрета потенцијално бити противник Србије у четвртфиналу.

Финска је одлично одиграла у групној фази такмичења, али пред домаћим навијачима у Хелсинкију, па је велико питање како ће се снаћи у Истанбулу. Прва звезда тима је млади Луари Марканен, који је први стрелац и скакач тима.

Италија је такође без неколико важних играча, али то не оправдава лоше резултате и тек треће место у групи Б. Ипак, ту су Луиђи Датоме и Марко Белинели, што гарантује атрактивну, али не и победничку кошарку.

У последњем мечу дана састају се Литванија и Грчка (20.30, РТС 2). Литванци су поражени само у првом мечу на шампионату, док су Грци тек у последњем колу, победом против Пољске, обезбедили пласман у осмину финала.

Валанчијунас је убедљиво најбољи играч литванског тиму и у просеку бележи дабл-дабл учинак (16 поена и 11 скокова), док велику помоћ има у Калнијетису, првом асистенту шампионата. Литванци су фаворити, али са Грцима се никада не зна.

Много се причало о сукобима унутар екипе, али делује да су "Хелени" нашли неку врсту хемије, па не би било велико изненађење да одиграју равноправно са Литванцима. Слукас предводи ову екипу, која је без Спанулиса и Јаниса Адетокумба, док велику помоћ има у искусним Принтезису и Бурусису.

У сваком случају, очекује нас узбудљив дан на Европском првенству у Истанбулу. Још један дан да се одморимо до наступа "орлова" и да боље упознамо потенцијалне ривале Србије у завршници турнира.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 11. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије