КСС се присетио злата из Лијежа и Барселоне

Кошаркашки савез Србије обележио је два јубилеја - 20 година од освајања злата на Европском првенству у Барселони и 40 година од таквог тријумфа у Лијежу.

Та два велика успеха обележена су у клубу "Привредник" на Дедињу, а свечаности су присуствовали председник КСС Предраг Даниловић, легендарни тренери Душан Ивковић и Жељко Обрадовић, као и садашњи и бивших репрезентативци.

Злато у Лијежу 1977. године освојили су Јошко Папић, Драган Кићановић, Винко Јеловац, Дује Крстуловић, Жељко Јерков, Анте Ђогић, Зоран Славнић, Крешимир Ћосић, Ратко Радовановић, Жарко Варајић, Дражен Далипагић, Мирза Делибаши, а селектор је био Александар Николић.

У финалном мечу ЕП у Лијежу изабраници легендарног професора Александра Николића савладали су репрезентацију Совјетског савеза са 74:61, а тај дуел остао је запамћен по "одбојци" Драгана Кићановића и Зорана Славнића.

Репрезентацију на ЕП у Барселони предводио је Жељко Обрадовић, а играли су Дејан Бодирога, Предраг Даниловић, Зоран Савић, Александар Ђорђевић, Жељко Ребрача, Дејан Томашевић, Саша Обрадовић, Никола Лончар, Мирослав Берић, Миленко Топић, Никола Булатовић и Мирослав Радошевић.

Селекција Жељка Обрадовића је на шампионату у Барселони одбранила титулу првака Европе, освојену две године раније у Атини, а један од пресудних мечева друге рунде одиграо се 30. јуна 1997. у Олимпијској дворани у Бадалони, а био је то први послератни сусрет Југославије и Хрватске под обручима.

Уочи последњег напада резултат је био 62:61 за Хрватску, Миленко Топић је убацио лопту у игру, да би Александар Ђорђевић за четири и по секунде превео лопту преко целог терена и постигао још тројку уз звук сирене преко подигнуте руке Славена Римца за победу од 64:62.

Репрезентација Југославије је до краја првенства победила Литванију у четвртфиналу, затим Грке у полуфиналу и Италијане у дуелу за најсјајније одличје.

Први човек КСС Предраг Даниловић изразио је задовољство што је уприличен коктел у част онима који су се попели на кров Европе 1977. и 1997. године.

"Српска кошарка има богату истрорију, присетићемо се како је све било у Лијежу и Барселони. Све то баш пред пут у Истабул садашњој генерацији, да им пожелимо срећу", рекао је Даниловић.

Садашњи селектор Србије Александар Ђорђевић, најкориснији играч шампионата управо у Барселони, нада се новој медаљи на предстојећем првенству.

"Хвала играчима које тренирам, њихов однос је за поштовање, улажу велику жељу и вољу. Ценимо нашу историју и желимо да наставимо низ, урадићемо све да дођемо до медаље", поручио је Ђорђевић, чија је тројка за победу против Хрватске у Барселони постала синоним за српску кошарку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво