Новине у АБА лиги - 12 клубова, Суперкуп и јуниорски турнири

Скупштина кошаркашке Јадранске лиге одлучила је на заседању у Загребу да следеће сезоне у том такмичењу учествује 12 тимова (уместо досадашњих 14), као и да уведе јуниорско такмичење, али и Суперкуп у Бару.

"У циљу даљег јачања квалитета такмичења, али и због деликатности око календара, већинским бројем гласова Скупштина АБА лиге одлучила је да у сезони 2017/18 учествује 12 клубова. Анализирајући актуелну ситуацију у Европи и региону, као и позицију да и даље не постоји признање националних савеза, а са циљем да заштитили интерес оснивача АБА лиге, право играња имаће клубови који су учествовали у сезони 2016/17, при чему приоритет имају клубови оснивачи АБА лиге (из сезоне 2015/16), поштујући поделу према државама", наводи се у саопштењу.

То значи да ће Србија и Хрватска имати по три клуба, а Словенија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Макдеонија по један. Два места ће припасти клубовима из држава чији су клубови у сезони 2016/17 остварили најбоље коефицијенте, односно, Србији и Црној Гори.

Места из Србије ће се попуњавати у складу са пласманом оствареном на Кошаркашкој лиги Србије, с обзиром на признање и сарадњу са АБА лигом.

"У складу са овим одлукама учесници АБА лиге у сезони 2017/18 су: Цедевита, Задар, Цибона, Олимпија, Игокеа, Будућност, МЗТ Скопље и Морнар, док ће преостала четири места из Србије бити одређена на основу пласмана у Кошаркашкој лиги Србије", наводи се у саопштењу.

Скупштина је навела да покреће Суперкуп у Бару "са жељом да он постане традиција и да окупља најбоље екипе", али се не наводе никакви други детаљи.

Скупштина лиге одлучила је и да током наредне сезоне организује турнире за играче до 19 година, а оценила је и да је за развој кошарке у региону "неопходно у што краћем року" покренути другу Јадранску лигу.

"На овом пројекту ће се интензивно радити, са жељом да у његовој реализацији учествују сви кошаркашки субјекти. У складу са тим, биће обављени разговори са заинтересованим клубовима. Скупштина АБА лиге такође сматра да је потребно у што краћем року обавити разговоре са националним савезима како би се превазишла тренутна ситуација која није у интересу даљег развоја кошарке у региону. Као и да клубови из држава ученици АБА лиге обаве разговоре са својим националним савезима, а све у циљу стварање идеалног амбијента за развој кошарке", наводи се у саопштењу.

Скупштина Јадранске лиге закључила је и да је претходна сезона била "изузетно успешна", као и да се учврстила као "покретач развоја кошарке у региону", као и да то потврђују финансијски, спортски и маркетиншки извештаји за сезону 2016/17.

"У прилог томе такође говори задовољство гледалаца, као и велики раст посета на званичном сајту, апликацијама и свим друштвеним мрежама. АБА лига је по свим основама направила корак напред, одговорила на многе изазове и изградила чврст темељ за даљи развој", наводи се у саопштењу.

Скупштина је навела и да је остварила финансијску добит која ће бити равномерно подељена на клубове учеснике.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво