Читај ми!

Кантер објаснио бег из Индонезије и како је остао без земље

Кошаркаш Оклахоме Енес Кантер рекао је да је у тренутку остао без земље, али да је имао среће, за разлику од многих других држављана Турске који су критиковали власт председника Реџепа Тајипа Ердогана. Родитеље не сме да позове јер би их ухапсили. Објаснио је како је побегао из Индонезије и да је то разлог зашто му је влада поништила пасош.

Кантер је прошле суботе задржан у Румунији, јер су му турске власти поништиле пасош, али је после интервенције америчких власти и других пуштен, тако да је могао да се врати у САД. Он је у опширној исповести за Плејерс трибјун написао како је изгледао његов повратак из Индонезије, где је учествовао у кошаркашком кампу за децу.

"У суботу ми је био и рођендан. Напунио сам 25. У секунди сам остао без земље. Тек тако. Био је то јако чудан рођендан. Лудо је како влада може да вам одузме право да одете кући, или слободу да путујете. Не због неких кривичних дела, већ због тога што говорите оно у шта верујете", написао је Кантер.

Овај кошаркаш је отворени присталица изгнаног верског вође Фетулаха Гулена, а Ердогана је раније упоређивао са Хитлером. Он је критиковао садашњи режим говорећи да не постоје демократија, слобода говора или слобода религије. У понедељак је новинарима рекао да би његова породица могла да оде у затвор ако би их звао телефоном.

Кантер је рекао да му је влада зато поништила пасош.

"Ердоган ми је то урадио. То се сада дешава хиљадама људи у Турској. Највећа претња Ердогану је слобода говора, тако да ће казнити било кога ко говори за себе или мисли за себе. Питајте само демонстранте које је његово обезбеђење претукло у Вашингтону прошле недеље", написао је Кантер.

Он је казао да никада није био срећнији него када је на аеродрому угледао знак "Добродошли у САД". У понедељак је најавио да ће тражити америчко држављанство, јер без пасоша не може да путује ни у Канаду.

"Океј сам, али у исто време и нисам океј, знате? Имао сам среће. Моја прича има срећан крај. Постоје хиљаде других људи из Турске са причама које немају срећан крај. Они нису имали толико среће. Морате да знате шта се дешава у Турској тренутно. Надам се да ће људи широм света отворити очи на кршење људских права. Ситуација се погоршала у протеклих годину дана. Ово није моје мишљење", навео је Кантер.

Центар Тандера навео је да свет не зна шта се све дешава у његовој земљи, али да постоје неке чињенице.

"Новине и медији су ограничени. Академици су добили отказе. Мирни протести нису дозвољени. Многи људи су затворени без правих оптужница. Постоје извештаји о мучењу и силовањима и горим старима. Размислите само. Ако се Ердоганова влада овако односи према НБА играчу, шта мислите како је свима осталима?", написао је Кантер.

Он је написао да је побегао из Индонезије, где је био на кампу његове фондације. Према Кантеровим речима, менаџер га је пробудио у пола три ујутру рекавши му да га полиција тражи, јер су је турске власти обавестиле да је кошаркаш "опасна особа".

"Говорим гласно оно у шта верујем. То ме за Ердоганову власт чини опасним. Зато су ме тражили, јер су хтели да 'разговарају' са мном. Ако сте из Турске, онда знате да агенти никада не долазе да 'разговарају'. Локални контакт нам је препоручио да ујутру одемо у полицију. Нема шансе. Мој менаџер није хтео да ризикује и одлучили смо да одемо. Бар бисмо имали шансу да побегнемо док сви спавају", навео је кошаркаш.

Кантер је написао да су он и његова пратња купили авионске карте у 3.10 ујутру, као и да је био нервозан све док авион није полетео у 5.25.

"Мислио сам да сам безбедан, али турска власт је вероватно била бесна што сам побегао. Када сам слетео у Букурешт, сазнао сам да ми је пасош поништен. Побегао сам из Индонезије, али не од Ердогана. Размислите само. Ја сам 'опасан' човек. Нисам прекршио ниједан закон. Немам ни казни за пребрзу вожњу. Али сам опасан. Зашто?", навео је он.

Кантер је написао да председник Турске прави диктаторску власт, што је он критиковао на друштвеним мрежама и да је зато опасан. Центар Тандера истакао је да жели да цео свет зна шта се дешава у његовој земљи.

"Сећам се свог 21. рођендана. Прославио сам га у Турској, код куће са родитељима, братом и сестром. Али, нисам био у Турској дуже од две године. Нисам причао са родитељима две године. Брат ми је рекао да се плаше да изађу напоље. Мој отац је једном отишао у продавницу, а касирка га је пљунула у лице због мене. Осећам се ужасно због тога", написао је Кантер.

"Не знам да ли ћу икада моћи да се вратим или да ли ћу икад више видети родитеље. Више немам турске пријатеље, сада више не могу да разговарају са мном. Стрпали би их у затвор када би контактирали са мном. Чак и ако би ме запратили на Твитеру или би 'лајковали' фотографију на Фејсбуку", додао је он.

Кошаркаш је навео да константно добија претње смрћу.

"Кошарка је мој посао. Ја нисам политичар ни новинар, али имам глас и желим да га искористим за недужне људе у Турској који су кажњени јер изражавају своје идеје и веровања", написао је Енес Кантер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво