Трамп запретио земљама које не подрже кандидатуру САД за домаћина Мундијала

Председник САД Доналд Трамп упозорио је савезнике да ће његова земља повући подршку, чак и у Уједињеним Нацијама, ако не буду подржали кандидатуру за организацију Светског првенства коју су, заједно са Сједињеним Државама, поднели Канада и Мексико.

С обзиром да је званично познато где ће бити одржан Мундијал 2022. године, као и да је незванично познато да ће се Светско првенство 2030. године одржати у Аргентини и Уругвају (у складу са стогодишњицом првог Мундијала), једина дилема ове врсте која прати највеће спортско такмичење на свету јесте место одржавања турнира 2026. године.

За сада постоје четири интересента, односно две званичне кандидатуре. Мароко са једне стране, односно Сједињене Америчке Државе, Канада и Мексико са друге.

Колико организација Мундијала значи САД илуструје и имплицитна претња председника Доналда Трампа, упућена свим нацијама које би могле да гласају другачије. Овде вреди истаћи да свака чланица ФИФА, ма колико велика или мала била, има један глас.

"Сједињене Државе имају ЈАКУ кандидатуру са Канадом и Мексиком за Светски Куп 2026. године. Била би штета да земље које ми стално подржавамо лобирају против нас. Зашто бисмо ми подржавлаи те земље када оне не подржавају нас (укључујући и у Уједињеним Нацијама)", написао је председник Трамп на Твитеру.

ФИФА ће одлуку о домаћину донети на састанку у Москви 13. јуна.

"Као правило, ми не можемо да коментаришемо појединачне изјаве у вези са процесом избора домаћина. Можемо само да упутимо на ФИФА правилник о одлуци места одигравања Светског првенства, а посебно на она правила која се тичу понашања и деловања свих заинтересованих страна током процеса", наводи се у саопштењу ФИФА.

Шта ту, заправо, пише? Каже се, веома децидирано, да је свака активност влада земаља кандидата током процеса недозвољена јер може "нарушити интегритет процеса избора.

"Можемо да имамо несугласице, али фудбал нас уједињује. Заједно подржавамо кандидатуру Мексика, Канаде и САД за домаћина Светског првенства 2026. године", написао је председник Мексика Енрике Пена Нијето на свом Твитер налогу.

Марокански организациони одбор је одбио да коментарише твит Доналда Трампа.

Кандидатура САД, Мексика и Канаде као своје адуте има сјајну инфраструктуру и велике стадионе, али није извесно да ће баш она победити у јуну. Африка и Блиски исток су на страни Марока, баш као и Француска. Русија је најавила да ће, такође, гласати за северноафричку земљу.

Сједињене Америчке Државе су самостално организовале Мундијал 1994. године. Једино Светско првенство у Африци одржано је 2010. године, када је Јужна Африка била домаћин.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара