Сити победио и "Краља Европе", рекордни тријумф Ливерпула, Тотенхем непоражен на "Бернабеу"

Манчестер сити и Наполи су одиграли вероватно и најочекиванији дуел групне фазе Лиге шампиона – и апсолутно су одушевили! Коначних 2:1 за домаћи тим значи да је тим Маурција Сарија претрпео први пораз ове сезоне (или, прецизније, да први пут није победио), али је екипа из италијанског Мецођорна показала због чега је, опет уз свог вечерашњег такмаца, сматрају најпрогресивнијим фудбалским колективом на планети. Ливерпул је победио Марибор на "Људском врту" са 7:0, чиме је изједначио највећи тријумф гостујуће екипе у историји такмичења. Тотенхем успео да стигне до бода на мечу са мадридским Реалом (1:1).

Италијански медији их зову „Краљевима Европе", јер су једини тим у најјачих 13 европских лига који је сезону почео свим победама (Манчестер сити има један реми). И заиста, Наполи је још једном демонстрирао због чега је љубимац најразноврсније фудбалске публике, од професионалних аналитичара до занесених аналфабета.

Манчестер сити је боље почео дуел, играјући у свом уобичајеном 3-2-4-1 нападачком облику, одлично опремљеном да се супротстави 4-4-2 високом пресингу ривала (оба тима су играла у базичним 4-3-3 системима). Два брза гола Ситија, који је излазио веома високо на сваки улазак у игру Наполија, покушавајући не само да брзо стигне до поседа већ и да из утакмице избаци „билдап" (прву фазу поседа, конструцију напада) Наполија, који је сам Гвардиола назвао најбољим на свету.

Сити је просто бриљирао у првих 40 минута, а велике прилике, поред голова Стерлинга и Жезуса, пропустили су Де Брујне и Сане. Сити је имао десет удараца на гол наспрам ниједног покушаја Наполија, али, зачудо, лидер Серије А ниједном није деловао уздрмано.

Тако то и бива када сте сигурно у оно што радите, а, када је већ тако, а још поткрепљено квалитетом, резултат ће доћи. И јесте...

Наполи је у првом полувремену промашио једанаестерац, након што је Дрис Мертенс релативно лоше шутирао. Међутим, у другом полувремену, у коме је пресинг облик Наполија дефинитивно промењен у 4-3-3/4-3-2-1, Италијани су сада били ти који су бриљирали.

Неколико пропуштених прилика претходило је новом, поново веома очигледном једанаестерцу, који је прецизно извео млади, 20-годишњи Дијавара.

До краја сусрета – прецизније би га вероватно било назвати перформансом – оба тима су одиграла за полунијансу стрпљивије и обазривије, а најбољу прилику је пропустио Сане, који је вероватно и сам могао да изнуди једанаестерац, али је одлучио да остане на ногама и покуша, испоставиће се безуспешно, да савлада истрчалог Пепеа Рејну.

Најубедљивије победе вечери постигли су Ливерпул, који је на гостовању у Словенији савладао Марибор са 7:0, односно Спартак, који је у Москви био бољи од Севиље и славио са 5:1.

У борби за лидерску позицију у групи Х Реал у Мадриду није успео да савлада Тотенхем и тај дуел је завршен резултатом 1:1, па ће одлука о победнику групе највероватније пасти у следећем колу, када ће та два тима снаге одмерити у Лондону.

Максималан учинак има Бешикташ, који је као гост савладао Монако са 2:1.

Резултати и стрелци:

Е група:

Марибор – Ливерпул 0:7 (Фирмино 4, 54, Кутињо 13, Салах 19, 40, Окслејд-Чемберлен 86, Александер-Арнолд 90), Спартак – Севиља 5:1 (Промес 18, Мелгарехо 58, Глушаков 67, Адријано 74, 90 – Кјер 31).

Табела: Ливерпул 5, Спартак 5, Севиља 4, Марибор 1

Ф група:

Фејенорд – Шахтјор 1:2 (Бергуис 7 – Бернард 24, 54), Манчестер сити – Наполи 2:1 (Стерлинг 9, Жезус 13 – Дијавара 73 пенал).

Табела: Манчестер сити 9, Шахтјор 6, Наполи 3, Фејенорд 0.

Г група:

Монако – Бешикташ 1:2 (Фалкао 30 – Тосун 35, 55), Ред Бул Лајпциг– Порто 3:2 (Орбан 8, Форсберг 38, Огустан 41 – Абубака 18, Маркано 44).

Табела: Бешикташ 9, Ред Бул Лајпциг 4, Порто 3, Монако 1.

Х група:

Реал Мадрид – Тотенхем 1:1 (Роналдо 43 пенал – Варан 28. аутогол), АПОЕЛ – Борусија Дортмунд 1:1 (Поте 62 – Папастатопулос 67).

Табела: Тотенхем 7, Реал Мадрид 7, Борусија Дортмунд 1, Апоел 1.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара