Читај ми!

Нова хапшења челника Фифе у Швајцарској

Швајцарски званичници су спровели још једну серију претреса и хапшења у оквиру истраге о корупцији у вези са Међународном фудбалском федерацијом, а према првим информацијама, ухапшено је барем двоје званичника Фифе. Власти у Швајцарској, где је седиште Фифе, као и у САД, истражују садашње и бивше фудбалске званичнике због оптужби које укључују изнуду, прање новца и проневеру.

Лист Њујорк тајмс је најпре јавио на свом сајту, позивајући се на полицијске званичнике, да је бар неколико људи ухапшено јутрос у истом луксузном хотелу где су званичници Фифе ухапшени у мају у јутарњим упадима који су потресли спортску заједницу.

Нешто касније, швајцарски правосудни званичници потврдили су да су још два челника Фифе ухапшена на захтев САД и да се тражи њихово изручење због сумње у корупцију.

Према наводима Њујорк тајмса швајцарска полиција је упала у хотел "Бор о Лак" кроз споредни улаз у 6.00. Управник хотела је рекао посетиоцима у лобију да морају да напусте хотел због "ванредне ситуације". У 6.40 по локалном времену запослени у хотелу су истакли да су претреси завршени. Власти у Швајцарској, где је седиште Фифе, као и у САД, истражују садашње и бивше фудбалске званичнике због оптужби које укључују изнуду, прање новца и проневеру.

Они су наводно платили "високо позиционираним људима" да њима буду продата права за маркетинг и за пренос првенстава у Латинској Америци и квалификација за Светско првенство, саопштило је швајцарско Министарство правде.

Извршни одбор Фифе одржава састанак у Цириху на коме је требало да се разговара о реформама.

Фифа је у кратком саопштењу послатом АП-у потврдила да су се догодила нова хапшења њихових функционера.

"Фифа је упозната са акцијама које је данас предузело америчко министарство правде. Фифа ће наставити у потпуности да сарађује са америчким истражитељима по швајцарским законима, као и са истрагом коју води швајцарска Канцеларија државног тужиоца", наводи се у саопштењу и додаје да Фифа више неће коментарисати те догађаје. 

Одлазећи председник Фифе Сеп Блатер и Мишел Платини, председник Европске фудбалске федерације, тренутно су под деведесетодневном суспензијом у оквиру истраге Фифе.

Против њих је покренута истрага због "нелојалне исплате" од два милиона долара председнику Уефа Мишелу Платинију. Обојица кажу да нису ништа лоше урадили и да су имали вербални договор да Платини ради као Блатеров председнички саветник од 1998. до 2002. године.

Последњих шест месеци били су најтурбулетнији период у 17 година колико је Блатер био председник Фифе. Он је поново изабран за председника те организације 29. маја, три дана пошто су швајцарске власти у Цириху, на захтев САД, ухапсиле седморицу челника Фифе, док укупно 14 терете за корупцију у фудбалу.

Као и тада, и нова полицијска операција је спроведена у тренутку када је Фифа сазвала свој дводневни састанак Извршног одбора 2. и 3. децембра у Цириху.

Амерички истражитељи су дали доказе да су вође светског фудбала примале мито или провизије да би доделили некој земљи организацију Светског првенства и за телевизијска и рекламна права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије