Тирана, одбројавање до ванредног стања

Албански премијер Еди Рама позвао навијаче да се на утакмици у четвртак владају "у складу са албанском традицијом и европским амбицијама", наводећи да се меч игра са "комшијама Србима". Полиција у среду затвара центар града. Становници Тиране страхују да би инциденте могли изазвати навијачи са Косова или из Македоније.

Уторак је последњи "дан мира" за становнике Тиране, пре него што полиција, у страху од инцидената, не затвори центар града и постави сценографију за "меч године", како су утакмицу Албаније и Србије назвали мање поетски расположени коментатори.

Од тренутка када српска репрезентација слети на аеродром Ринас, од Тиране па све до Елбасана биће заведено право ванредно стање, које ће контролисати стотине полицајаца, специјалаца, тајних агената, а све ће пратити камере и хеликоптери.

"Црвено-црни у четвртак играју против комшија Срба. Победа нас води директно у Француску... Али вежније од свега је да покажемо лице Албаније као домаћинске, достојанствене, европске државе... Поштујмо албанску традицију и европске вредности, трасирајући пут ка будућности, а не бојиштима прошлости", поручио је навијачима албански премијер Еди Рама.

Премијеровом поруком, како се чини, завршен је куртоазни део припрема за утакмицу, јер ће безбедносни проблеми почети у среду, када у Тирану, а дан касније и у Елбасан, почну да пристижу навијачи од којих је огромна већина остала без било каквих шанси да се докопа улазница.

Како наводе локални извори, за навијаче који остану испред Елбасан арене биће постављен велики видео екран недалеко од стадиона, па ће најватренији међу албанским навијачима меч пратити испред стадиона.

Њихово понашање контролисаће око 1.500 полицајаца, који ће, претходно, у среду увече, бити распоређени на путу од аеродрома до Тиране, како би обезбедили да српска репрезентација без икаквих проблема стигне до хотела у центру града.

Суштински, добар део плана албанске полиције заснива се на претпоставци да ће утакмица завршити победом Албаније, или бар нерешеним резултатом, па ће се навијачи, задовољни исходом, мирно разићи кућама.

Управо како би смирили страсти, које ће несумњиво расти како се буде приближавао почетак меча, локалне телевизије од уторка пре подне емитују смирујуће поруке званичника фудбалског савеза, селектора Ђанија ди Бијађија и кључних играча, надајући се њиховом благотворном дејству на навијаче.

Већина плаката који најављују утакмицу је поцепана, а фудбалски савез се није претерано малтретирао да постави нове, све у нади да ће успети да тензије одржи на неочекивано ниском нивоу од претхопдних дана.

Опасност, како ситуацију виде албански новинари и аналитичари, не прети од становника Албаније, већ Албанаца који су најавили долазак са Косова или из западне Македоније и према чијем мишљењу утамица представља наредну битку у бесконачном рату.

Као доказ таквој тврдњи представљају и ходочашће групе навијача предвођене Исмаилом Морином породици Адема Јашарија у косовском Преказу, где је навијачка група "црвено-црни" предала Морини награду "Бог је био Албанац".

Ни 48 сати пред утакмицу није јасно да ли ће Морина успети да уђе на утакмицу, иако се дан раније хвалио улазницом која је издата на његово име.

Са представницима ове навијачке групе у уторак се сатао и селектор Ди Бијађи, који у последње време ужива статус националног хероја. Италијан је неколицини навијача дозволио да бораве у кампу албанске репрезентације у Драчу, надајући се да ће на тај начин успети да спусти тензије.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије