Малдини: Златна лопта је изгубила на вредности

Паоло Малдини сматра да је Златна лопта, награда за највољег играча света, изгубила на кредибилитету и вредности, чему сведочи изостављање Ђанлуиђија Буфона са листе од 59 кандидата. Очигледно је важније угодити неким клубовима и федерацијама, сматра Малдини.

Легенда Милана Паоло Малдини придружио се критичарима листе кандидата за Златну лопту која је јуче "процурела" из Фифе, а на којој није његов бивши саиграч из репрезентације голман Ђанлуиђи Буфон.

Листа од 59 кандидата за избор најбољег играча света у 2015, објављена је јуче у "Газети дело спорт".

"Чињеница да Буфон није међу кандидатима говори о томе да је ова награда изгубила на кредибилитету. Овај трофеј је изгубио на вредности с обзиром на то да је очигледно најважније угодити неким клубовима и федерацијама", рекао је Малдини за "Газету".

Он смара да на листи није требало да се нађу голман Барселоне Клаудио Браво и чувар мреже Арсенала Давид Оспина.

"Ђиђи заслужује да буде на листи због свега што је остварио. У 38. години он је и даље један од најбољих голмана данашњице. У реду је, признајем да Мануел Нојер и Тибо Куртоа треба да буду номиновани, али зашто Браво и Оспина", рекао је Малдини.

Он је нагласио да је нормално да се као критеријум рачуна тимски успех, па је стога још нелогичније зашто Буфон није кандидован када је са Јувентусом играо у финалу Лиге шампиона и са њима освојио титулу првака Италије.

Листа кандидата за Златну лопту биће скраћена на 23 имена у децембру, да би име победника било објављено на свечаности у Цириху 11. јануара.

Последњи пут је голман био проглашен за најбољег 1963. када је то признање припало Русу Леву Јашину.

Бивши играч Јувентуса, садашњи селектор Француске Дидије Дешам такође сматра да изостављање Буфоновог имена са листе нема смисла.

Буфон који је 2006. био други у избору за Златну лопту, девет пута је био проглашаван за најбољег италијанског голмана. Он је такође 2006. године добио престижну награду Јашин, пошто је те сезоне примио свега два гола у седам утакмица на Мундијалу у Немачкој, када је Италија освојила титулу.

Буфон је за "азуре" бранио на 150 утакмица што га чини играчем са највећим бројем наступа за италијанску репрезентацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се