Читај ми!

Фифа доживотно суспендовала Ворнера

Бивши потпредседник Међународне фудбалске федерације Џек Ворнер, чије изручење због оптужбе за корупцију траже америчке власти, доживотно је суспендован из фудбала. Фифа је већ месецима под истрагом због великог корупционашког скандала, а ово је само још један у низу корака који предузима за ублажавање последица.

Етичка комисија Фифе одлучила је да Ворнера суспендује из свих фудбалских активности због тога што је "починио многа дела проневере док је био званичник Фифе и Конкакафа".

Америчке власти су крајем маја затражиле екстрадицију Ворнера из Тринидада и Тобага.

Фифа је већ месецима под истрагом због великог корупционашког скандала, који је избио крајем маја у хотелу у Цириху када су ухапшена седморица високих званичника те фудбалске органзације.

Клупко разоткривања корупције се тада почело размотавати уз учешће истражних органа неколико земаља, а из недеље у недељу све је више функционера под истрагом која је стигла и до челних људи Фифе и Уефе - Сепа Блатера и Мишела Платинија.

Председник Европске фудбалске уније Мишел Платини рекао је да истрага у вези са исплатом коју је добио од Фифе може да нашкоди његовој репутацији и угледу, инсистирајући да је реч о суми као делу плаћања за пуно радно време које је имао у тој организацији.

Ради се о два милиона швајцарских франака, а Етички одбор Фифе сматра да је у питању "нелојално плаћање", због чега је у петак покренута истрага против председника Фифе Сепа Блатера.

Пре неколико дана истражни органи Швајцарске затражили су од Међународне фудбалске федерације приступ електронској пошти генералног секретара те организације Жерома Валкеа, суспендованог прошле недеље због сумње да је нелегално продавао карте за Мундијал у Бразилу 2014. године. Валке је осумњичен да је продавао улазнице по ценама вишим од номиналних, разрешен је свих дужности које обавља у Фифи док траје истрага.

Швајцарско тужилаштвио саопштило је прошле недеље да је обавило претрес кућа у западној Швајцарској и да је конфисковало неке апартмане у Алпима, који су можда коришћени за прање новца.

Сви умешани функционери демантују умешаност у финансијске скандале и тврде да се ради о "исфабрикованим" оптужбама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара