Читај ми!

Ружа Томашић писала Платинију

Посланица Хрватске у Европском парламенту Ружа Томашић тражила од Мишела Платинија да спроведе унутрашњу истрагу због минута ћутања на утакмици Партизан – Стеауа. Иако је минут ђутања представљен као хумани чин одавања пијетета људској патњи, реч је еклатантном примеру коришћења спорта у политичке и пропагандне сврхе, навела је Ружа Томашић.

Посланица Хрватске у Европском парламенту Ружа Томашић упутила је писмо председнику Европске фудбалске уније Мишелу Платинију у којем је изразила незадовољство што је Уефа Партизану одобрила минут ћутања због обележавања две деценије од прогона Срба из Хрватске у војној акцији "Олуја".

Томашићева, која је и председница Хрватске конзервативне странке, у писму је навела да се таквим потезом Уефа огрешила о политику кровне фудбалске организације, Фифе и правоснажне пресуде међународних судова, пренела је Хина.

"Као заступница у Европском парламенту најоштрије осуђујем овакву политизацију спорта. Такође, сматрам да је моја дужност да реагујем и на неуједначене критеријуме које примењује Ваша континентална организација у односу на кровну светску организацију Фифу", навела је Томашићева у писму.

Она је подсетила да је 19. новембра 2013. године на утакмици баража за пласман на Светско првенство у Бразилу између Хрватске и Исланда на стадиону Максимир транспарент садржаја "Запамтите Вуковар" морао да буде уклоњен, а хрватски репрезентативац Јосип Шимунић драстично кажњен са десет утакмица суспензије "због скандирања политичких порука након завршетка те утакмице".

"Иако Вам је, верујем, минут ћутања на утакмици Партизан – Стеауа представљен као хумани чин одавања пијетета људској патњи, реч је еклатантном примеру коришћења спорта у политичке и пропагандне сврхе", навела је она.

"Наиме, сви међународни судови који су пресуђивали о војној операцији 'Олуја' утврдили су да није било организованог протеривања српских цивила у склопу или након операције, већ да се радило о организованој евакуацији коју је замислило и спровело вођство тзв. Републике Српске Крајине", истакла је Томашићева.

Томашићева је од Платинија затражила да спроведе "унутрашњу истрагу" због тог случаја.

"Ако одлучите да за тим нема потребе и тиме подржите политизацију и двоструке критеријуме у европском фудбалу, бићу присиљена да ово питање покренем у Европском парламенту", пише у писму Томашићева упућеном председнику Уефе.

Утакмица трећег кола квалификација за Лигу шампиона између Партизана и Стеауе, која је одиграна 5. августа у Београду, почела је минутом ћутања. Црно-бели су то затражили од Уефе, а та организација је одобрила.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије