Читај ми!

Балкане, Балкане мој...

Да Југославија још постоји, били би најбројнија фудбалска колонија у Серији А, пишу италијанске новине "Коријере дело спорт", а преноси хрватски "Јутарњи лист". После пребројавања играча са простора бивше Југославије и прецизне анализе, констатује се да разлог за ова подсећања није југоносталгија већ чињеница да "играчи из бивше државе коштају мало, дају много, а кад експлодирају, доносе велике профите".

Читава страница италијанског спортског листа посвећена је анализи феномена пораста играча из бивше Југославије који су преплавили Серију А у посљедњих неколико година.

"Да није дошло до распада бивше државе, фудбалери с тих простора били би најбројнија фудбалска колонија у италијанском врхинском клупском фудбалу, бројнија чак и од Аргентинаца и Бразилаца, који су, традиционално, најзаступљенији у Еуропи. Од 296 странаца који играју у Серији А, 50 их је поријеклом из 'Југославије' – од Самира Хандановића преко Марија Манџукића и Едина Џека, до Стевана Јоветића, Адема Љајића и Горана Пандева", констатује се у чланку.

Поређења ради, у елитној италијанској лиги игра 40 Бразилаца и 33 Аргентинца, а тај податак довео је Коријере дела сера до закључка како су фудбалери с простора Југославије најзаступљенији у Серији А.

У тексту под насловом "Била је Југославија, сада је злато Калча" наводи се да је велика предност фудбалера са простора бивше Југославије што "коштају мало, дају много, а кад експлодирају, у играчком смислу, доносе велике профите клубовима који су их довели".

"Довољно је да се присетимо примера Коларова, Јоветића, Настасића, Савића. Проблем прилагођавања за играче из бивше Југославије не постоји. Италијанска атмосфера је њима позната и не пате од носталгије за родном грудом. Чак се и млади играчи врло брзо прилагоде", рекао је Владимир Југовић који је у Италији играо за Сампдорију, Јувентус, Лацио и Интер.

Ех, све лепо пише, само, нигде нема објашњења откад се то, и зашто, нешто хвали јер је јефтино...

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 11. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије